Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Schilderen » Hoe schilder ik mijn trap
4

Hoe schilder ik mijn trap

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe schilder ik mijn trap
Het lijkt misschien een makkelijk en klein klusje, maar dat is het zelden. Toch kan het schilderen van je trap een wereld van verschil in je huis maken, waardoor je iedere dag weer plezier hebt van je inspanningen. Hier helpen we je in ieder geval graag op weg met een goede handleiding!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Grondverf
 • Lak in de gewenste kleur
 • Transparante lak
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Doek
 • Ontvetter (ammonia of St. Marc)
 • Plamuurmes (optioneel)
 • Verfafbrander (optioneel)
 • Afplaktape (optioneel)
 • Stucloper (optioneel)
 • Plamuur (optioneel)

Stappen

 1. Bescherm je omgeving

  De trap verven zal niet het eerste klusje zijn dat je in huis uitvoert. Bescherm daarom je omgeving goed, zodat je aan het einde van je klus geen verf meer hoeft te krabben. Leg dekzeil of stucloper op de vloer en zet dit goed vast met afplaktape. Het kost even tijd, maar het werkt daarna veel prettiger!

 2. Schuur de trap goed op

  Of je nu een oude of een nieuwe trap gaat schilderen; je moet hem sowieso eerst goed opschuren. Dit doe je met een schuurpapiertje of een schuurmachine. Zorg ervoor dat eventuele oude verflagen helemaal verwijderd worden. Als dit niet lukt met je schuurpapier, kun je hier eventueel ook je verfbrander voor gebruiken. Let er wel op dat je het het hout van je trap niet verbrandt!

 3. Repareer eventuele gebreken

  Als je een oudere trap opnieuw gaat schilderen, dan kan het zijn dat deze beschadigd is. Puntjes, gaten, krassen; ze kunnen allemaal eenvoudig opgevuld worden met behulp van een plamuurmes en een beetje plamuur. Breng wat plamuur aan op het mes en trek dit strak over de beschadiging. Trek het mes vervolgens nog drie keer - in alle overige windrichtingen - over de te repareren plek, tot de plamuur echt goed straks is aangebracht.

  Na het repareren van oneffenheden moet je even wachten tot de plamuur droog is. Daarna kun je deze plekjes alsnog even een keer opschuren.

 4. Maak de trap schoon

  Pak vervolgens een zachte doek en een beetje ammonia of St. Marc en maak de trap goed schoon. Zorg ervoor dat je alle overblijfselen van het schuren goed wegveegt, zodat deze straks niet in je mooie, strakke laklaag terecht komen.

 5. Breng grondverf aan

  Begin met een goede laag grondverf. Als je de tijd hebt, dan kun je zelfs twee lagen grondverf aanbrengen, zodat je helemaal zeker bent van een strakke, mooie ondergrond. Denk eraan dat grondverf veel goedkoper is dan lak; je kunt dus beter voor een dekkend resultaat zorgen met behulp van de grondverf, dan door middel van de lak!

  Let op: moet je de trap nog gebruiken? Schilder dan de treden om en om, zodat je altijd nog omhoog kunt. Je doet er dan iets langer over, maar het voorkomt praktische problemen!

 6. Schuur de trap nog een keer

  Als de grondverf goed droog is, dan schuur je de trap nog een keer voorzichtig met een schuurpapiertje met een heel fijne korrel. Zo verwijder je de laatste lelijke plekjes en zorg je ervoor dat je trap klaar is voor de uiteindelijke laklagen.

 7. Lak je trap

  Breng nu de lak aan in de gewenste kleur. Begin bovenaan en werk dan langzaam naar beneden. Als er dan een beetje verf naar beneden drupt, dan verpest dit in ieder geval niet je strakke laag. Voor een extra mooi resultaat gebruik je een dikke ronde kwast. Hiermee kun je gemakkelijk in alle hoekjes komen.

  Laat de laklaag goed - kijk op de verpakking! - drogen alvorens je de volgende laklaag aanbrengt. Als het resultaat nu nog niet dekkend is, dan kun je nog een derde laag aanbrengen.

 8. Kies voor een finishing touch

  In principe is je trap nu klaar. Het is echter niet onverstandig om ook nog een transparante laklaag aan te brengen. Zo bescherm je de kleur op je trap én - als je tenminste kiest voor een anti-slip variant - voorkom je dat je trap zo glad is, dat je regelmatig naar beneden valt. Deze laag kun je eenvoudig aanbrengen op de laatste laklaag. Het grote voordeel is dat een transparante laklaag net even voor wat extra glans zorgt, waardoor je hier met recht kunt spreken van een finishing touch!

Do's

 • Voer het klusje met de grootste precisie uit, je zult voorlopig nog even tegen het resultaat aan moeten kijken!
 • Neem de tijd voor het afschermen van je omgeving; verf krabben kost heel veel tijd

Don'ts

 • Werk je trap niet af met een hoogglanslak, maar kies voor een stroeve lak. Zo voorkom je dat je met enige regelmaat van de trap duikelt

Bron

trap in twee kleuren

door Anja Veen op 14-09-2010 15:19
Ik wil graag mijn trap in twee kleuren schilderen de stootborden worden licht en de trede donker. Hoe kan ik dit het beste doen om strakke lijnen te krijgen
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!