Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Schilderen » Hoe kan ik mijn wandtegels schilderen

Hoe kan ik mijn wandtegels schilderen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Tegels zijn heel praktisch, maar niet altijd even mooi. Zeker niet als ze inmiddels wat uit de tijd zijn, of als je ze niet zelf hebt uitgekozen. Tegels vervangen is echter een flinke klus en kan bovendien best duur zijn. Je tegels schilderen is dan een beter idee. Daar heb je vooral wat tijd voor nodig, maar blijven je onkosten beperkt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Krachtige ontvetter
 • Schuursponsjes
 • Oude tandenborstel
 • Schilderstape
 • Kwasten
 • Multiprimer voor alle ondergronden
 • Tegelverf of slijtvaste lak

Stappen

 1. Maak de tegels goed schoon

  Verf hecht niet op slechte ondergronden. Slechte ondergronden kunnen vet zijn, of bijvoorbeeld ongelijk. Om dat eerste vast af te kunnen strepen, maak je de tegels heel erg goed schoon met een krachtige ontvetter. Gebruik een schuursponsje, zodat je zeker weet dat al het vet echt helemaal weg is.

  Voor de voegen kun je het beste een oude tandenborstel gebruiken; dan kun je makkelijker kracht zetten en weet je zeker dat je overal komt. Spoel alles goed na met flink wat water.

 2. Plak je werkgebied af

  Pak vervolgens wat schilderstape en plak alle randen en overgangen naar muren die je niet wilt schilderen af. Breng de tape zorgvuldig aan; niet te veel, want je moet het later weer verwijderen, maar zeker ook niet te weinig.

 3. Breng de primer aan

  Breng vervolgens de primer aan op het hele werkgebied. Neem niet alleen de tegels mee, maar ook de voegen. Zorg ervoor dat je overal komt; de primer is essentieel voor het uiteindelijke resultaat. Als je een plekje overslaat, dan is de kans groot dat de verf daarop later niet (goed) hecht, waardoor kleurverschillen ontstaan. Laat de primer goed drogen. Voor de benodigde droogtijd kun je het beste de verpakking er even op na slaan.

 4. Lak de tegels af

  Als de primer op de juiste manier is ingetrokken, dan kun je de tegels aflakken. Doe dit met een speciale tegelverf of slijtvaste lak. Wil je de voegen niet meegeschilderd hebben? Dan kun je het beste werken in aparte stroken, waarbij je steeds een rij overslaat. Je kunt dan de voegen netjes afplakken. Als de rijen helemaal droog zijn, kun je de afplaktape verwijderen en opnieuw plaatsen, zodat je de overige banen kunt doen.

 5. Verwijder de tape

  Als laatste kun je overal de tape verwijderen. Doe dit wel pas nadat de droogtijd van de verf verstreken is, anders loop je het risico op scheurtjes of beschadigingen in de verf. Controleer voor het verwijderen ook altijd even goed of de tape niet meegeschilderd is. Als je dat ziet, kun je soms beter de tape even een stukje los snijden, om te voorkomen dat de tape de verf meeneemt.

Do's

 • Gebruik goede materialen; geschilderde tegels blijven wat kwetsbaar en goede materialen verlengen de levensduur aanzienlijk

Don'ts

 • Ga er niet vanuit dat dit karwei niet nog eens een keertje terug komt; geverfde tegels kunnen nogal eens krassen en na verloop van tijd kan het nodig zijn om alles weer even een beetje op te frissen

Bron