Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Verwarming » Hoe installeer ik vloerverwarming

Hoe installeer ik vloerverwarming

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Vloerverwarming is geen nieuwe uitvinding. De Romeinen verwarmden al met warm water hun stenen vloeren in hun paleizen. Ook vandaag de dag kiezen veel mensen voor vloerverwarming omdat er dan bijvoorbeeld geen warme lucht in de kamer wordt geblazen waardoor stof niet opwaait. Of sommigen vinden de aangeboden verwarmingskachels niet esthetisch. Momenteel zijn er twee systemen op de markt. Een systeem gebruikt elektriciteit om de bodem te verwarmen. Dan worden er kabels onder uw vloerbedekking geïnstalleerd. Een ander systeem werkt op basis van water en stuurt via dikke buizen warm water onder je tegels door.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

 • Pen, papier & meetlat
 • De verschillende onderdelen voor het elektro- of hydrosyteem
 • Vloertegels
 • Tegellijm
 • Circuittester

Stappen

 1. Kies je systeem

  Kies eerst welk vloerverwarmingssysteem je wilt installeren. Kies je voor een elektrisch systeem, dan worden dunne kabels onder uw vloerbedekking geïnstalleerd. Bij het andere systeem, ook wel hydrosysteem genoemd, worden dikkere buizen onder uw vloer geïnstalleerd. Ook moet er een pomp en spruitstuk voorzien worden. Op termijn kan deze manier echter wel je energierekening drukken.

 2. Meet de ruimte op

  Maak een schets van de kamer of ruimte die je wilt gaan voorzien van vloerverwarming. Meet deze zorgvuldig op.

 3. Koop je materiaal

  Aan de hand van je schema kun je bij gespecialiseerde bedrijven of doe-het-zelf-zaken materiaal aankopen. Vraag ook eventueel raad aan een elektricien aangezien u circuits moet aanleggen bij het plaatsen van elektrische vloerverwarming. Als je beslist hebt een hydrosysteem te plaatsen, denk er dan ook aan dat je aluminium platen moet kopen, evenals een isolatie, pomp, sensor, spruitstuk, regelknop en ontluchtingsventiel.

 4. Installeer je systeem volgens de handleiding

  Volg nauwlettend de instructies die je op de handleiding bij het materiaal vindt. Plaats de kabels op de tegels. Test ze en ga er niet vanuit dat je alles in een keer goed hebt gedaan. Bedek vervolgens de kabels met tegellijm waarna u de tegels aanbrengt. Bij het hydrosysteem leg je eerst de aluminiumplaten, dan de kabels waardoor het water zal gepompt worden. Bedek de kabels met glasvezel isolatie.

 5. Sluit alles aan

  Sluit de kabels aan op de thermostaat en het besturingspaneel als je gekozen hebt voor het elektrosysteem. Hebt u voor het hydrosysteem gekozen, installeer dan vooreerst het spruitstuk met de pomp, de sensor, de regelknop en het ontluchtingsventiel aan de muur. Bevestig vervolgens de buizen aan het spruitstuk en verbind de elektrische draden tussen pomp, regelknop en thermostaat. Het systeem is nu gereed voor gebruik!

Do's

 • Als je de elektrische bedrading installeert, check dan regelmatig of de kabels werken. Deze zijn zeer dun en breken makkelijk
 • Beide systemen kunnen onder eender welke vloer worden geïnstalleerd. Vraag aan een man of vrouw met verstand van zaken waarop je eventueel zou moeten letten

Don'ts

 • Probeer de elektrische verbindingen niet zelf te plaatsen als je niet voldoende op de hoogte bent van elektrische circuits en dergelijke.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!