Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Verwarming » Hoe vervang ik een radiator

Hoe vervang ik een radiator

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe vervang ik een radiator
Een radiator vervangen kan lastig lijken, maar wie een beetje handig is, plaatst zo zelf een nieuw exemplaar. Zo wordt het ineens veel voordeliger om strakke radiatoren te plaatsen of dat kapotte of lekke exemplaar om te wisselen voor een goed werkende verwarming.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Radiator
  • Ophangbeugels (optioneel, je kunt vaak ook de oude beugels gebruiken)
  • Radiatorkraan (draaiknop waarmee je de temperatuur regelt, optioneel mogelijk is de oude nog bruikbaar)
  • Leidingbeugels
  • Knelringen (15 mm)
  • 2 knelpuntstukken
  • Knelkoppelstukken
  • Knelbochtjes (15 mm, optioneel)
  • CV buis (15 mm, de zilverkleurige variant, optioneel)
  • Teflontape
  • Teiltjes
  • Handdoeken
  • Waterpas
  • Steeksleutels
  • Rolmaat
  • Pijpensnijder
  • IJzerzaag
  • Pijpenbuigtang

Stappen

  1. Kies de juiste radiator uit

    Er zijn verschillende redenen om een radiator te vervangen. Misschien levert hij niet voldoende vermogen en heb je liever een dubbel of een drievoudig exemplaar. Het kan ook zijn dat de radiator niet goed meer werkt of niet mooi genoeg oogt. Voor je de oude radiator demonteert, is het belangrijk om met zorg een nieuwe radiator uit te kiezen. Ben je niet heel ervaren in het werk met radiatoren, ga dan voor een exemplaar dat even groot is als het huidige exemplaar, zodat je geen leidingen om hoeft te leggen.

  2. Leeg de radiator

    Haal de stekker van de CV uit het stopcontact. Dit zorgt ervoor dat, zodra je de radiator leeg laat lopen, deze niet automatisch weer met (heet) water gevuld wordt. Draai vervolgens de knop van de radiator die je wilt verwijderen helemaal open. Doe hetzelfde met alle radiatoren die zich op dezelfde én op hogere verdiepingen bevinden.

    Laat vervolgens zoveel mogelijk water uit de radiator lopen die je wilt vervangen. Dit doe je door het tuitje onderaan met een steeksleutel een kwartslag te draaien. Hiervoor zijn ook speciale sleuteltjes verkrijgbaar. Let op: het water kan er ineens uitspuiten. Doe dus heel voorzichtig. Houd er een teiltje onder, houd handdoeken binnen handbereik en zorg ervoor dat er geen gordijnen of andere kwetsbare materialen in de buurt zijn.

  3. Haal de radiator los

    Zodra de radiator leeg is - dit kun je controleren door af en toe de koppeling van de afvoer wat losser te draaien en te controleren of daar water uit komt. Zodra dat niet meer het geval is, is de radiator leeg - kun je deze los halen. Stel de steeksleutel in op de omvang van de wartels en draai deze los. De thermostaatknop kan in de eerste instantie laten zitten; draai hier de wartel los die het dichtst bij de radiator zit.

    Schroef vervolgens ook de ophangbeugels los en til de radiator voorzichtig los. Doe dit bij voorkeur met twee personen. Houd de radiator een beetje schuin, zodat er geen (roestig) water uit de leidingen kan lopen.

  4. Zaag de leidingen af

    Wil je de leidingen verleggen, bijvoorbeeld omdat de radiator groter of kleiner is of op een andere plek terecht komt? Zaag de leidingen dan af. Houd tenminste 4 centimeter buis over, zodat je daar straks eenvoudig de knelkoppelingen aan kunt zetten. Wil je de leidingen niet verplaatsen, dan kun je ze gewoon laten zitten en hoef je niets af te zagen.

  5. Monteer de nieuwe radiator

    Meet nu uit waar de nieuwe ophangbeugels moeten komen. Als je dezelfde radiator hebt, dan kun je de oude ophangbeugels gebruiken en hoef je geen nieuwe te plaatsen. Als je een ander soort radiator wilt plaatsen, dan kan het zijn dat je de beugels wel moet vervangen. Kijk aan de achterkant van de radiator waar deze opgehangen wordt en teken - met waterpas! - af op de muur waar de gaten moeten komen. Boor deze vervolgens en plaats de beugels. Hang daarna de radiator op en controleer met de waterpas of deze goed hangt. Als dat niet het geval is, kun je de beugels nog een beetje verstellen.

    Let op: de kant met de draaiknop moet 2 mm lager hangen dan de andere kant. Dit maakt het makkelijker om de radiator te ontluchten.

  6. Sluit de radiator aan

    Sluit eerst de radiator weer aan op de radiatorkraan. Draai hiervoor 2 lagen teflontape om het schroefdraad. Doe dit ook met de puntstukken en draai deze vervolgens in de radiatorkraan en in de uitlaat aan de kant van de radiator. Draai alles goed aan.

    Als je de leidingen wilt verplaatsen, dan kun je nu nieuwe leidingen op maat maken. Gebruik hiervoor een stuk CV-buis dat langer is dan het stuk dat je moet overbruggen. Maak er - voor zover nodig - bochten in en zaag ze vervolgens op de juiste lengte af. Let op dat de bochten nooit scherper mogen zijn dan 90 graden. Draai nu de knelfitting uit elkaar, plaats de moer over de buis en schuif daarna de knelring er overheen. Steek vervolgens de buis in de fitting. Doe hetzelfde aan de andere kant en draai de moeren daarna met de hand vast. Trek ze met een sleutel nog aan. Doe dit niet te strak, dan kan de ring kapot gaan en zul je een nieuwe moeten pakken.

  7. Zet de buizen vast

    Om te voorkomen dat de buizen gaan trillen, zet je ze vast op de muur. Gebruik hiervoor leidingbeugels. Je hebt speciale leidingbeugels met een rubberen inleg. Die geleiden geen warmte, waardoor er minder warmte verloren gaat. Gebruik ongeveer één leidingbeugel per meter lengte en plaats er aan beide kanten van een bocht, op ongeveer 10 centimeter afstand van de bocht, ook altijd één.

  8. Test het systeem

    Doe vervolgens de stekker van de CV-ketel weer terug in het stopcontact. De installatie zal nu vragen om extra water, omdat het systeem niet meer vol zit. Doe dit, zodat het systeem weer op druk komt. Ontlucht de radiator daarna en controleer de druk nog een keer. De radiator wordt meteen opgenomen in het systeem en draait mee met de andere radiatoren.

Do's

  • Heb je nog nooit eerder een radiator vervangen? Begin dan met een exemplaar dat dezelfde maat heeft als de oude radiator, zodat je de aansluitingen niet hoeft aan te passen
  • Gebruik isolerende leidingbeugels. Die kosten iets meer, maar voorkomen dat de warmte van de buizen wordt afgegeven aan de buizen. Dit bespaart energie
  • Koop altijd wat extra knelmateriaal. Als je het net verkeerd plaatst, kan het breken. Het is vervelend als je midden in je klus zonder komt te zitten. Wat in de verpakking zit, kun je altijd weer retour brengen
  • Heb je geen pijpenbuigtang? Dan kun je die ook huren bij de DHZ-zaak

Don'ts

  • Vervang nooit de radiator als deze nog vol zit

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!