Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe maak ik mijn huis aantrekkelijk voor de verkoop
4

Hoe maak ik mijn huis aantrekkelijk voor de verkoop

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 3 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik mijn huis aantrekkelijk voor de verkoop
Met de stijgende huizenprijzen en het groeiende aantal mensen dat hun huis wil verkopen is het tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk om je huis snel en goed te verkopen. Gelukkig kun je met een aantal eenvoudige tips en trucs je huis al een stuk aantrekkelijker maken. Lees de tips van de experts, gebruik je gezonde verstand en ga ervoor!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Tijd
 • Schoonmaakspullen
 • Objectieve blik
 • Planten (optioneel)
 • Kussens (optioneel)
 • Lampjes (optioneel)
 • Andere sfeermakers (optioneel)
 • Citroensap (optioneel)

Stappen

 1. Bekijk je huis door de ogen van een koper

  Ga rustig ruimte voor ruimte door en bekijk je huis door de ogen van een potentiële koper. Begin buiten, loop door de hal, kijk in de kleine kamertjes en kijk of er direct al dingen zijn die je opvallen, zaken die je beter even weg kunt halen of aan kunt passen.

 2. Zorg voor licht en ruimte

  Een licht huis is aantrekkelijker dan een donker huis. Trek daarom de gordijnen open, haal vensterbanken leeg en kijk direct of er dan weer nieuwe dingen opvallen die een koper niet zouden aanspreken. Maak daarnaast ruimte. VillaIdea verkoopstyling: ‘De meeste mensen verhuizen vanwege ruimtegebrek. Een huis met teveel spullen is dus geen argument om het huis te willen kopen. Dus verhuis alvast wat spullen en sla ze tijdelijk op.’

 3. Haal 'knusse' hoekjes leeg

  Ieder huis heeft ze wel: zogenaamd knusse hoekjes met allerlei troepjes. Waarschijnlijk zijn ze je al opgevallen toen je alle gordijnen open deed. Haal deze hoekjes leeg. Ze zien er voor een buitenstaander namelijk meestal rommelig uit en nemen bovendien kostbare ruimte in. Als potentiële koper wil je de ruimte zelf in kunnen delen, maar daarvoor moet je hem wel eerst kunnen zien! Let goed op de doorstroom van het licht en de lucht en haal dingen die deze stromen blokkeren weg. Denk dus ook aan ongelukkig geplaatste bijzettafeltjes en bijvoorbeeld het hondenkussen in de kamer.

 4. Organiseer je bergruimte

  Rommel is persoonlijk en spreekt een potentiële koper in de meeste gevallen niet aan. Dan heeft die namelijk het idee in het huis van een ander te lopen, in plaats van in zijn toekomstige eigen huis. Plaats daarom zoveel mogelijk rommel in afgesloten kasten en opbergdozen. Kasten die niet afgesloten kunnen worden ruim je netjes op. Frutsels en kaarten die nog in de kast staan bewaar je even (tijdelijk) ergens anders.

 5. Voer achterstallige reparaties uit

  Het is begrijpelijk dat je, op het moment dat je je huis wilt verkopen, hier niet teveel geld meer in wilt steken. Toch loont het om een paar kleine klusjes nog uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een loszittende deurkruk of toiletbril, afgebladderde verf, piepende deuren, lekkende kranen of een scheur in het gordijn. Het herstellen van een slechte afwerking kost misschien een paar honderd euro, maar kan een veel groter verschil maken op de verkoopprijs. Bovendien vermijd je dat de kopende partij het idee krijgt dat er nog complete renovaties moeten worden uitgevoerd. Ook dat kan een nadelige invloed hebben op je verkoopkansen en de uiteindelijke verkoopprijs.

 6. Ruim je rommel op

  In de vorige stappen is het al een aantal keer genoemd, maar deze stap is zo belangrijk dat we hem ook nog een keer apart uitlichten: ruim je rommel op! Verwijder alle onnodige accessoires, leg lege flessen en potten uit het zicht of in de schuur en zorg ervoor dat tafels – op een bos bloemen na – leeg zijn. Haal daarnaast erg persoonlijke zaken weg, waarmee een potentiële koper zich misschien niet kan identificeren. Denk aan politieke of religieuze uitingen, foto’s van kinderen, enzovoorts.

 7. Breng sfeer in je huis

  De kunst van het aantrekkelijk maken van je huis is het aanbrengen van sfeer, zonder dat jouw persoonlijke smaak hierin domineert. Breng daarom vooral sfeer in je huis door kleine aanpassingen te maken. Als je in een oude boerderij woont kun je bijvoorbeeld hand- en theedoeken met een koe erop ophangen. Als je in een moderne, lichte woning woont, dan breng je meer sfeer door alle overbodige accessoires juist weg te halen. Kijk ook naar wat je zelf prettig vindt; als de sfeer die je wilt creëren je aanspreekt, kun je hem veel beter uitdragen. Nate Berkus, dé expert op het gebied van interieur én een vaste gast bij Oprah Winfrey: ‘Ik laat me inspireren door handwerk en vakmanschap en kijk wat goed voelt om in huis te hebben. Hoe kun je jezelf verwennen met een prettig thuis?’ Nog een paar andere trucs van VillaIdea: ‘Zet verse bloemen neer en een schaal met fruit. Het zorgt voor een lekkere geur en associeert met ‘goed voor je.’ Zet daarnaast een open pak koffie in je keuken (wel even verstoppen natuurlijk!). Koffie wordt geassocieerd met ‘je thuisvoelen’.

 8. Zorg voor voldoende groen

  Groen zit er fris uit en verkoopt. Zorg daarom voor voldoende planten. Als je helemaal geen groene vingers hebt, dan kun je de dag van tevoren wat plantjes kopen. Eén dag overleven ze sowieso. Je kunt natuurlijk ook gewoon een paar nepplantjes kopen. Stof ze wel regelmatig af, dan lijken ze nét echt. Zet de plantjes niet alleen in de woonkamer, maar ook bijvoorbeeld in de badkamer of het toilet.

 9. Huur een verkoopstylist in

  If all else fails... Als je echt geen resultaten boekt, dan kun je altijd een verkoopstylist inhuren. Die weet precies hoe ervoor gezorgd kan worden dat jouw huis er zo aantrekkelijk mogelijk uit ziet. Let er wel op dat de verkoopstylist ook veel basisprincipes zoals in deze hoedoe beschreven zal gebruiken. Verwacht dus geen wonderen als je zelf de tips al helemaal hebt opgevolgd.

 10. Maak je huis goed schoon

  Maak je huis tot slot goed schoon. Zorg ervoor dat er niets meer op de vloer ligt en besteed extra aandacht aan de punten die de potentiële kopers zullen passeren. Zorg dat het toilet en de douche lekker fris ruiken en zet – mits het weer een beetje aantrekkelijk is – ook een raampje open voor de frisse lucht. Heb je weinig tijd en wil je vooral de indruk van schoon achterlaten? Spuit dan hier en daar – en in het bijzonder op de mat bij de voordeur – wat druppels citroensap. Die lucht wekt de illusie dat het huis helemaal van top tot teen schoongemaakt is.

 11. Ga weg!

  Ga weg! Zorg er ook voor dat je huisdieren weg zijn. Haal ook bijvoorbeeld de kattenbak en voerbakjes weg. De aanwezigheid van dieren kan mensen alleen maar alert maken op geurtjes, vlekken, haren enzovoorts. Zelf ga je ook weg. Potentiële kopers kunnen niet lekker op hun gemak rondkijken en puntjes van kritiek aanstippen als de bewoner aanwezig is. Bovendien moet de makelaar de potentiële kopers het idee geven dat het hun woning is en dat gaat ook nogal moeilijk als er nog iemand anders is! De kans dat je dan je huis verkoopt is wel erg klein.

Do's

 • Maak je huis goed schoon
 • Probeer door de ogen van een potentiële koper naar je huis te kijken
 • Haal alle persoonlijke sporen weg
 • Verwijder alle overbodige accessoires

Don'ts

 • Denk niet: ‘Daar kijken ze maar overheen.’ Dat doen potentiële kopers namelijk niet!
 • Laat geen dierbenodigdheden als kattenbakken en etensbakjes staan
 • Doe geen gordijnen dicht om de boel 'gezellig' te maken

Bron

Artikel ‘Snel verkopen? Style je huis!’ door Adine Versluis in WOONJournaal 8, augustus 2008.

Meer uitleg

Help de kijker te visualiseren hoe hun ruimte eruit zou kunnen zien

door Petra de Wit op 25-06-2010 10:06
Een huis helemaal naar de smaak van de potentïele koper te maken is natuurlijk niet mogelijk. Het beste is om je huis te neutraliseren, het hoeft juist geen inrichting zijn die heel erg mooi is want dan bereik je maar een hele kleine doelgroep. Kies bijvoorbeeld neutrale of zachte kleuren op de muren, hier kunnen de meeste mensen wel mee leven. Geen persoonlijke spullen, de kijker moet zichzelf er namelijk in kunnen zien wonen, tevens worden ze teveel afgeleid en missen dingen die er werkelijk toedoen.

Daarnaast kun je ook tekeningen van de ruimte laten maken met een andere inrichting, andere kleuren etc. Zo kun je laten zien hoe de ruimte er ook uit zou kunnen zien met een totaal andere inrichting. Deze tekeningen kun je dan aan de fotogalerie op internet toevoegen en aan de kijker laten zien.
De meeste mensen kunnen heel slecht door de inrichting van een ander heenkijken en haken dan al snel af als het niet naar hun smaak is.En dat zou toch jammer zijn.
Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op.

Groet,
Petra de Wit
Mix in Stijl

Help de kijker te visualiseren hoe hun ruimte eruit zou kunnen zien

door Sandrahuis op 13-09-2013 17:03
Jammer dat mijn reactie is verwijderd, geen idee waarom. Dan maar even een correctie. De huizenprijzen stijgen niet maar dalen. Wellicht even wijzigen