Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe plaats ik fotobehang

Hoe plaats ik fotobehang

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Fotobehang wordt steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun muur te bekleden met fotobehang. Het ziet er erg leuk uit en het is eenvoudiger dan bijvoorbeeld je muur schilderen. Maar wat is de beste manier om je fotobehang te plaatsen?

Hoedoe door: Manfung Cheung

Bekijk het profiel van Manfung Cheung
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Spatel
 • Lijm
 • Water
 • Potlood
 • Waterpas
 • Schietlood

Stappen

 1. Bereid de muur voor

  De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden.

 2. Maak behangplaksel

  Verdun het lijm met water. Kijk naar de juiste verhoudingen, die staan vaak op het pak vermeld. Let op dat de lijm nog goed aan te brengen blijft. Als je lijm te waterig wordt, wordt het behang al snel te nat en kan het scheuren.

 3. Trek hulplijnen op de muur

  Aangezien vele muren niet volledig recht zijn, is het handig om hulplijnen te tekenen voor het opbrengen van de verschillende fotowand delen. Teken met potlood de lijnen op de muur met behulp van een centimeter, een waterpas (voor de horizontale lijnen) en een schietlood (verticale lijnen).

 4. Plak het fotobehang op de muur

  Zorg ervoor dat je bij normale kamertemperatuur het behangpapier opplakt en dat deuren en ramen gesloten zijn. Smeer de panelen in met lijm en laat deze ongeveer een minuut intrekken. Plak de individuele panelen een voor een op en volg daarbij de getekende hulplijnen. Begin met een hoek en strijk de vellen van boven naar beneden glad, zodat er geen luchtbellen achterblijven. Laat de vellen ongeveer 2-3 mm overlappen.

  Het behangpapier kan vrij dun zijn. Wees dan ook voorzichtig met het verwerken van dit materiaal, anders bestaat de kans op scheuren. Breng de lijm dun en egaal aan en maak het behang niet te nat. Wrijf het behang voorzichtig aan met een zachte doek.

 5. Laat de wand drogen

  Laat de fotowand langzaam drogen bij kamertemperatuur en vermijd tocht.

  Het fotobehang heeft de eigenschap dat het na het aanbrengen van de lijm enigszins uitzet, afhankelijk van de omstandigheden als temperatuur en vocht. Eenmaal droog zal het behang weer enigszins krimpen. De panelen van het behang dienen elkaar daarom te overlappen met enige millimeters bij het aanbrengen.

Do's

 • Heb geduld; dit is niet een klusje dat je even tussendoor doet
 • Zorg voor overlapping; het behang krimpt na het drogen en je wilt niet achterblijven met een lelijk streeppatroon

Don'ts

 • Schiet niet in de stress, daar heb je niets aan
 • Zorg ervoor dat je lijm niet te waterig wordt

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!