Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe houd ik mijn planten in leven

Hoe houd ik mijn planten in leven

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe houd ik mijn planten in leven
Niet iedereen heeft groene vingers. Als het gaat om de tuin, dan kun je je gebrek aan groene vingers nog wel enigszins verdoezelen door de natuur haar werk te laten doen. Als je helemaal zelf een binnenplant in leven moet houden, dan wordt het vaak een ander verhaal. Toch is het mogelijk om planten binnen in leven te houden. Ook zonder groene vingers!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Plantenvoeding
 • Potgrond
 • Gieter met water
 • Gezond verstand
 • Een pot (optioneel)

Stappen

 1. Creëer een goede voedingsbodem

  De meeste planten moet je eerst nog zelf in een pot zetten. Schep daarvoor niet zomaar wat grond uit de tuin, maar gebruik verse potgrond. Begin met een laagje potgrond van een paar centimeter, zet daar de pot met de kluit in en vul de pot verder aan. Druk de aarde stevig aan rond de plant en strooi hier vervolgens nog ongeveer een centimeter losse grond op, zodat de plantenvoeding en het water goed door kunnen lopen.

 2. Lees de gebruiksaanwijzing

  Iedere plant komt met een gebruiksaanwijzing. De ene plant mag niet in het volle zonlicht staan, terwijl de andere juist nergens anders mag staan. Ook mag niet iedere plant even veel water krijgen. Lees de gebruiksaanwijzing van de plant goed en vraag eventueel de verkoper naar tips. Als je geen gebruiksaanwijzing bij je plant hebt, kijk dan op internet hoe hij het beste verzorgd kan worden.

 3. Zoek een mooie plaats uit

  Zoek vervolgens een mooie plaats uit voor je plant. Let hierin wel goed op de gebruiksaanwijzing. Als een plant bijvoorbeeld in het licht moet staan, dan is in de vensterbank niet altijd de juiste oplossing. Hier zit in de meeste gevallen namelijk ook je verwarming en met een dubbele dosis warmte kan de plant alsnog uitdrogen. Zet je plant ook niet neer op een plaats waar veel temperatuurschommelingen zijn, bijvoorbeeld in de buurt van de buitendeur.

 4. Geef je plant voldoende water

  Zit er bij jou ook geen systeem in het water geven van je planten? Breng daar dan verandering in. Loop elke ochtend een rondje door je huis en geef de planten water. Aan de hand van de gebruiksaanwijzing van iedere plant kun je bepalen of je een plant ook echt dagelijks water geeft, of bijvoorbeeld eens in de week, alleen op woensdag. Houd je aan vaste dagen, dan is de kans dat je het vergeet het kleinst. Denk eraan dat je plant sneller water nodig heeft als de verwarming hoog staat, of als hij in de zon staat tijdens een warme dag.

 5. Trakteer af en toe op plantenvoeding

  Ook je plant heeft behoefte aan wat extra voeding. Geef hem daarom af en toe een beetje plantenvoeding. Plantenvoeding kun je kopen in vaste en in vloeibare vorm. Beide soorten zijn even goed, maar de vloeibare vorm werkt wat makkelijker.

 6. Verwijder dode bladeren en bloemetjes

  Dode bladeren en bloemetjes ‘drinken’ ook water, terwijl ze er niets meer mee kunnen. Dit gaat dus ten koste van de rest van de plant. Verwijder daarom regelmatig dode bladeren en bloemetjes. Trek ze niet zomaar van de plant af, maar probeer dit zo dicht mogelijk bij de stam of de wortel te doen.

 7. Houd je plant in de gaten

  Ook als je de gebruiksaanwijzing goed gelezen hebt en alle bovenstaande tips opgevolgd hebt, kan er iets mis gaan met je plant. Houd hem daarom goed in de gaten. Als hij slap gaat hangen, dan kun je hem beter wat extra water en voeding geven, als de grond zo vochtig is dat er zelfs een beetje schimmel op komt, dan weet je dat je hem juist teveel water geeft. Zolang je je plant in de gaten blijft houden weet je zeker dat je er lang van kunt genieten!

Do's

 • Zorg voor verse aarde
 • Verwijder regelmatig dode bladeren of bloemetjes
 • Vraag de verkoper om tips voor de verzorging van je plant

Don'ts

 • Zet je planten niet te dicht bij de verwarming of tegen de ruit; hier kunnen ze van uitdrogen
 • Geef je planten niet teveel water

Bron

Boek Het grote Kamerplanten boek van Rob Herwig, Zomer & Keunig, 1976.
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!