Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe kweek ik aardbeien
5

Hoe kweek ik aardbeien

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kweek ik aardbeien
Lekkere zomerkoninkjes gaan er altijd in. Helaas zijn ze niet altijd even voordelig. Tenzij je ze natuurlijk gewoon zelf kweekt. Bijna iedereen kan het, want het is makkelijk en je hebt er niet eens per se een tuin voor nodig!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Aardbeienplantjes
 • Bloempot of plantenbak met gaten in de bodem
 • Goede potgrond, bij voorkeur het type dat speciaal bedoeld is voor het kweken van aarbeien
 • Netje

Stappen

 1. Prepareer je pot

  Om aardbeien te kweken pak je een pot of een bak met flink wat ontwateringsgaten in de bodem. Voor de pot hoeven het er niet per se meerdere te zijn, zolang het aanwezige gat maar een mooi formaat heeft.

  Vul de pot of bak voor ongeveer drie kwart met potgrond.

 2. Plant je plantje

  Pak vervolgens voorzichtig het plantje en leg het zo neer, dat de bladeren op de rand van de pot liggen, terwijl de wortels ongeveer in het midden van de pot uitkomen. Vul de pot verder met potgrond en zorg ervoor dat uiteindelijk alleen de wortels met grond bedekt zijn. Druk de potgrond een klein beetje aan en strooi er vervolgens nog wat losse grond over. Dit zorgt ervoor dat het water beter kan worden opgenomen door de grond.

 3. Zet je plant op een mooi plekje

  Jonge plantjes zijn kwetsbaar. Dat geldt ook voor je aardbeienplant, dus zet hem vooral op een mooi beschut plekje. Het liefst lekker in de zon, maar niet in de wind. Heb je een kas? Dan kun je de pot of bak daar ook in zetten.

 4. Zorg voor extra bescherming

  Met je plant uit de wind houden ben je er nog niet; ook een extra bescherming tegen vogels kan handig zijn. Daarvoor span je een netje over de plant. Doe dit wel zo, dat de groei van de plant niet beperkt wordt.

 5. Geef je plantje voldoende water

  Als het goed is, zul je vrij snel zien dat je plantje gaat bloeien. Blijf het plantje dan - zeker ook als het warm weer is - regelmatig water geven. Eenmaal per dag in de bloeiperiode, vaker als het warm is. Als de plant helemaal in bloei staat, mag je ook een beetje kunstmest toevoegen. Dit hoeft echter niet per se.

 6. Oogst je aardbeien

  Vanaf eind juli tot augustus kun je als het goed is aardbeien plukken van je plant. Pluk de aardbeien pas als ze helemaal rood zijn en vergeet niet het kroonblaadje mee te nemen. Je aardbeien blijven dan langer vers en de kans dat de plant ziek wordt is veel kleiner.

 7. Maak je plant klaar voor de winter

  Als je volgend jaar weer wilt genieten van die heerlijke aardbeitjes aan je eigen plant, geef de plant dan na de bloeiperiode verse potgrond. Bakken en potten kun je in de winter het beste binnen zetten.

  Wil je volgend jaar zelfs nog meer aardbeienplantjes? Dat kan! Aardbeienplanten hebben vaak verschillende uitlopers. Zet een nieuw potje met potgrond naast je huidige pot en leg de uitloper - niet het takje, maar echt het kleine plantje dat eraan hangt - op die potgrond. Dit plantje schiet wortel in je nieuwe pot en kan na verloop van tijd worden los geknipt van de 'moederplant'. Je kunt dit zo vaak doen als je wilt, mits je plant voldoende uitlopers heeft, natuurlijk!

Do's

 • Kies voor doordragers, dan heb je elk jaar weer vruchten van dezelfde plant
 • Als je een tuin hebt, dan kun je je plantjes ook overzetten. Reserveer er wel lekker wat ruimte voor, want aardbeienplanten stekken zichzelf al snel, waardoor je veldje hard kan groeien

Don'ts

 • Begin niet te laat met het planten van aardbeien, de beste periode is april

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!