Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe leg ik een grasveld aan

Hoe leg ik een grasveld aan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 50 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe leg ik een grasveld aan
‘Het oog wordt door niets zo snel verkwikt als door zacht, fijn en niet te hoog gras’, zo schreef Albertus Magnus al rond 1250. En hij had gelijk: een mooie, gezonde, groene grasmat is een lust voor het oog. Als je je schouders onder deze klus zet én je gras goed blijft verzorgen, dan kijk jij binnen de kortste keren ook tegen een ‘verkwikkende’ grasmat aan!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Pen en papier
  • Hark
  • Riek of spade
  • Mest of compost
  • Waterpas
  • Lange balk
  • Wals
  • Schoffel
  • Tuinslang
  • Vers graszaad (optioneel)
  • Zaaimachine (optioneel)
  • Lint met palen (optioneel)
  • Net (optioneel)

Stappen

  1. Maak een ontwerp

    Begin met een ontwerp: hoe ziet je tuin er nu uit en hoe wil je dat je tuin eruit komt te zien? Houd rekening met de verzorging. Zo is het bijvoorbeeld lastig om gras in de buurt van borders of bomen te maaien. Zorg dat je een goed plan hebt voor je de volgende stappen onderneemt. Geef in je plan precies aan waar het gras moet komen.

  2. Bereid de grond voor

    De grond heeft een grote invloed op de groei van je grasveld. Bereid de grond daarom goed voor. De meest optimale grond voor een gezond grasveld is poreus, maar niet te droog en heeft neutrale tot lichtzure pH-waarden tussen 5,5 en 7,5. Bewerk de grond minimaal twee weken van tevoren. Spit de grond helemaal om. De grond moet ongeveer een steek diep worden losgewoeld. Hiervoor kun je het beste een riek of een spade gebruiken. Verwijder ook alle onkruidwortels en stenen die je tegenkomt in de grond. Als de grond helemaal is voorbewerkt, dan kun je de grond bemesten. Laat de grond verder met rust. Schoffel wel steeds het opkomende onkruid weg.

  3. Egaliseer de grond

    Na het omspitten is het tijd om de grond weer te egaliseren. Gebruik hiervoor een waterpas en een lange balk. Door de waterpas op de lange balk te zetten kun je kijken of de grond recht is. Schuif met de balk over de grond om overtollig grond te verdelen over het hele oppervlak. Als je tijdens het egaliseren nog oneffenheden als glas, stenen of wortels tegenkomt, verwijder die dan ook.

  4. Zaai het graszaad in

    Als de grond goed is voorbewerkt dan kun je gaan zaaien. Het beste moment om een grasveld in te zaaien is tijdens het late voorjaar. Gebruik altijd vers graszaad. Alleen als je vers zaad gebruikt kun je namelijk rekenen op een dichte grasmat. Je hebt ongeveer 10 tot 30 gram graszaad per vierkante meter nodig. Als je nog niet eerder een veld hebt ingezaaid, dan kun je het beste een zaaimachine gebruiken. Hiermee strooi je de zaden gelijkmatig uit. Hark het graszaad voorzichtig in de grond.

  5. Druk het zaad aan

    Als je het gras gezaaid hebt, moet je ervoor zorgen dat de zaden goed contact maken met de grond. Dit kun je doen door het zaad aan te drukken met een wals. Gebruik de wals direct na het zaaien. Als het zaad geen goed contact heeft met de grond dan kunnen de zaden worden weggespoeld, weggeblazen of drogen ze uit. Maak het ingezaaide stuk nu goed nat met een zachte waterstraal.

  6. Blijf eraf!

    Nu is het tijd om je geduld te oefenen: voorlopig blijf je van je aangeplante grasveld af. Je kunt er pas weer op staan als het gekiemde gras een flinke groene deken vormt. Het kan handig zijn om het ingezaaide gedeelte af te bakenen met een paar palen en een lint. Als je huisdieren hebt die in de tuin lopen dan kun je overwegen een net over het grasveld te spannen zodat het ontkiemende gras niet beschadigen.

  7. Geef je gras voldoende water

    Zorg ervoor dat de zaden tijdens de eerste zes weken niet uitdrogen. Sproei de zaden twee tot drie maal per dag, tot het gras opkomt. Na vijf tot zes weken hoef je de alleen nog maar te sproeien gedurende perioden van vier of vijf droge dagen.

  8. Maai het gras voor de eerste keer

    De eerste keer maaien is belangrijk voor het maken van een mooie, dichte mat. Maai als het gras ongeveer 8 tot 10 centimeter hoog is. Hark het gemaaide gras vervolgens op, zodat het vieze gras geen bacteriën en ziekten over kan brengen aan het gezonde gras.

  9. Zaai na waar nodig

    Na zes tot acht weken heb je een redelijke indruk van je grasmat. Dit is dan ook het moment om bij te zaaien. Misschien ben je een stukje vergeten, of heeft je hond toch de kans gekregen zijn bot precies daar te begraven. Zorg er weer voor dat de opnieuw ingezaaide stukken goed aangedrukt en vochtig gehouden worden.

Do's

  • Druk de zaden na het zaaien goed aan, zodat ze niet weggespoeld kunnen worden of uitdrogen
  • Maai (na de eerste keer) je gazon wekelijks
  • Strooi tussen december en januari kalk om mosgroei tegen te gaan

Don'ts

  • Loop na het zaaien voorlopig niet op het gras
  • Gebruik geen oud graszaad

Bron

Boek Een gazon en bloemenweide aanleggen en onderhouden, door Robert Sulzberger, Zuidnederlandse uitgeverij, 2004.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!