Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Hoe maak ik chili con carne
4

Hoe maak ik chili con carne

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik chili con carne
Voedzaam, voordelig en lekker: chili con carne is niet alleen populair in Spaanstalige landen, maar ook onder bijvoorbeeld studenten. Logisch, want naast de net genoemde voordelen kan chili con carne ook bijna niet mislukken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram gekookte bruine bonen of kidneybonen (kidneybonen zijn wat harder en maken de chili wat krachtiger)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 kruidige rode pepertjes (gedroogd)
  • 4 dl rode pepersaus
  • 2 el olie
  • 1 el suiker
  • Snufje zout
  • Handje verse koriander
  • Mes
  • Spatel
  • Grote pan

Stappen

  1. Snijd de ingrediënten

    Snijd de uien fijn. De chili con carne oogt het mooist als de uien in ringen zijn gesneden, maar als je dat niet prettig vindt eten, kun je er ook voor kiezen ze in blokjes te snijden. Snijd ook de teentjes knoflook in kleine stukjes.

    Snijd vervolgens de rode paprika doormidden en halveer daarna beide helften. Verwijder de zaadjes en snijd de paprika daarna in korte, dunne reepjes. Neem de gedroogde pepertjes en verkruimel die. Heb je geen gedroogde pepertjes kunnen vinden en heb je alleen verse? Snijd ze dan in flinterdunne stukjes. Let op: was na het snijden direct je handen en kom niet in de buurt van je ogen. Als je per ongeluk in je ogen wrijft nadat je pepertjes hebt gesneden, levert dit een heel naar brandend gevoel op, waar je niet zomaar vanaf bent.

  2. Fruit de uitjes

    Doe wat olie in de pan en verhit dit tot het goed vloeibaar is. Voeg dan de uitjes, knoflook en de rode paprika toe en fruit deze tot ze een beetje glazig zien. Dit is vooral te zien aan de uitjes. Bak niet te lang; knoflook kan bitter worden als het te lang verhit wordt.

  3. Voeg de 'carne' toe

    Als de uitjes, knoflook en paprika een beetje aangebakken zijn, kun je de pepertjes en het gehakt toevoegen. Bak het gehakt rul en blijf ondertussen goed roeren, zodat de andere ingrediënten niet aanbakken.

  4. Maak de saus

    Als het gehakt mooi rul gebakken is, kun je de rode pepersaus en de suiker toevoegen. Breng de saus eventueel verder op smaak met een snufje zout. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag zodra de saus kookt en laat deze met deksel op de pan ongeveer twee uurtjes sudderen. De smaken van de verschillende ingrediënten kunnen nu goed intrekken.

  5. Voeg de bonen toe

    Is de saus gereed? Dan kan het belangrijkste ingrediënt worden toegevoegd: de bonen. Laat de saus nog even op laag vuur staan, zodat de bonen ook warm kunnen worden. Als die op temperatuur zijn kun je de chili con carne serveren. Chili con carne smaakt heerlijk met kruidige aardappelpartjes, maar ook met rijst en sla. Je kunt het eventueel zelfs in tortilla's serveren!

Do's

  • Varieer met ingrediënten. De oorspronkelijke chili con carne bevat alleen vlees, chilipeper en bonen. Door verschillende kruiden te gebruiken, kun je steeds een andere draai aan het recept geven. Voeg bijvoorbeeld eens tomaten, prei, champignons en ananas toe
  • Chili con carne is ook lekker met sperzieboontjes
  • Maak een extra grote pan vol en vries ook een portie in

Don'ts

  • Gebruik in het vervolg geen pakjes meer. Dat lijkt handig, maar het is veel gezonder en lekkerder om de chili con carne vers te maken. Als je de kruiden eenmaal in huis hebt, is dat vaak nog sneller en makkelijker ook
  • Plan geen date na het eten van chili con carne. Bonen veroorzaken namelijk winderigheid

Bron

Meer uitleg