Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe onderhoud ik een LAT-relatie

Hoe onderhoud ik een LAT-relatie

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe onderhoud ik een LAT-relatie
Samenwonen met de liefde van je leven kan niet altijd, om welke reden dan ook. Gelukkig kun je dan altijd nog kiezen voor een LAT-relatie. LAT staat voor Living Apart Together, maar ondanks de Engelse woorden is het een Nederlandse uitvinding. Het begrip werd in 1973 uitgevonden, in de film Frank en Eva/Living apart together van regisseur Pim de la Parra. In die film wordt duidelijk dat een LAT-relatie lang niet altijd vlekkeloos verloopt. Maar schrik niet: het kan echt, zo’n relatie op afstand. Hoe je het voor elkaar krijgt, lees je in deze hoedoe.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Stappen

  1. Weet waar je aan begint

    Een LAT-relatie heeft voordelen, maar ook nadelen. Het is goed om die plussen en minnen voor jezelf even op een rijtje te zetten voordat je besluit wat je wilt.

    Voordelen zijn bijvoorbeeld een grotere vrijheid en de kans dat jullie elkaar meer zullen waarderen omdat je niet altijd op elkaars lip zit. Volgens sommige deskundigen zou de seksuele spanning ook gebaat zijn bij een LAT-relatie.

    Nadelen zijn onder meer dat je vaak alleen zult slapen en eten, dat je echt je agenda moet trekken om ‘quality time’ af te spreken en dat je elkaar misschien niet zo vaak kunt zien als jullie zouden willen. Ook het heen en weer reizen met tassen vol spullen is voor sommige stellen een groot nadeel.

    Wegen de voordelen voor jullie allebei op tegen de nadelen van een LAT-relatie, dan staat niets jullie in de weg om het gewoon te proberen. Twijfelt een van jullie nog, dan kan het geen kwaad om eerst eens wat ervaringsverhalen te lezen of te informeren bij bevriende stellen met een LAT-relatie.

  2. Maak duidelijke afspraken

    Een LAT-relatie werkt alleen als je allebei vanaf het begin duidelijkheid hebt over de relatie. Ga er dus goed voor zitten en bespreek met elkaar wat jullie wensen en behoeften zijn, maar ook waar de grenzen liggen. Overleg over de praktische kanten, zoals hoe vaak jullie bij elkaar willen zijn en wiens huis het meest geschikt is voor een weekendje samen. En willen jullie wel regelmatig samen op vakantie, of doen jullie dat ook liever apart?

    Ook jullie toekomstverwachtingen moeten aan bod komen. Willen jullie kinderen, en zo ja, hoe gaat het dan verder met jullie LAT-relatie? En ook als er geen kinderen komen, willen jullie dan uiteindelijk toch samen gaan wonen, of liever niet?

    Natuurlijk hoef je niet alles muurvast af te bakenen, toekomstplannen kunnen nu eenmaal veranderen. Maar het is wel goed om te bespreken welke ideeën jullie over deze en andere onderwerpen hebben, om miscommunicatie, teleurstellingen en frustraties te voorkomen.

  3. Heb vertrouwen in elkaar

    Elke relatie is gebaseerd op vertrouwen, maar voor een LAT-relatie heb je een nog grotere portie vertrouwen in elkaar nodig. Je bent niet altijd samen en hebt daardoor dus niet altijd zicht op wat de ander allemaal ‘uitspookt’ als hij of zij niet bij jou is. En heb je dan ook nog een partner getroffen die telefonisch niet altijd even goed bereikbaar is, dan kun je je helemaal gaan afvragen of er soms iets gaande is…

    Vertrouwen is niet iets dat je zomaar hebt, dat moet groeien. Dat kan alleen als er ruimte is voor die groei. Zit je partner dus niet constant op de huid als een avondje samen niet doorgaat omdat hij of zij overwerkt, of als je vriend(in) de telefoon niet opneemt. De kern van een LAT-relatie is het feit dat jullie allebei je eigen leven hebben, laat de ander dus ook ruimte om dat leven te leiden. Ga er in eerste instantie van uit dat je hem of haar kunt vertrouwen, in plaats van andersom. 

  4. Blijf communiceren

    Communiceren is belangrijk, en dat geldt niet alleen voor LAT-relaties. Vraag elkaar dus hoe de werkdag was, praat over jullie vrienden en andere dagelijkse dingen. Kan dat niet terwijl jullie bij elkaar zijn, doe het dan via MSN of telefoon. Misschien kunnen jullie elke dag een half uurtje inplannen om via deze weg even ‘bij te kletsen’. Niets te melden? Dan vertel je elkaar toch gewoon hoeveel je van elkaar houdt en hoe erg jullie elkaar missen?

    Daarnaast is het ook essentieel dat jullie met problemen en frustraties bij elkaar terechtkunnen. Voor de nodige intimiteit tussen jullie is het heel belangrijk dat jullie allebei weten wat er in de ander omgaat. Ga dus regelmatig even rustig samen zitten voor een goed gesprek.

  5. Geef het tijd

    Elke relatie moet groeien en zich ontwikkelen, dus ook jullie LAT-relatie. Jullie zullen heus de nodige obstakels en problemen tegenkomen, maar geef niet te snel op. Ups en downs horen er nu eenmaal bij. Zoek steeds samen naar goede oplossingen voor de dingen die niet werken, dan zul je zien dat jullie band steeds hechter wordt, ook al zien jullie elkaar niet iedere dag!

Do's

  • Flexibel zijn, zowel in de relatie als in je dagelijks leven. Een LAT-relatie onderhouden wordt moeilijk als je star aan je eigen plannen vasthoudt en steeds alles op jouw manier wilt regelen.
  • Genieten van wat jullie samen hebben.

Don'ts

  • Je iets aantrekken van mensen die zeggen dat LAT-relaties niet werken. Weten zij veel?

Bron

Diverse websites, waaronder TooStylish

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!