Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe houd ik mijn relatie spannend
5

Hoe houd ik mijn relatie spannend

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe houd ik mijn relatie spannend
In elke relatie ligt het 'sleurmonster' op de loer en helaas heeft het uiteindelijk ook jullie voordeur gevonden. Je mist de spanning en de passie uit de periode waarin jullie elkaar net leerden kennen. Er is een soort gewenningsproces opgetreden en hoewel dat heel veilig kan voelen, besef je dat dit het laatste is wat je wilt. Hoog tijd om je relatie nieuw leven in te blazen! Maar hoe pak je dat aan? Irene Dorresteijn, psychosociaal therapeute en coach, heeft regelmatig koppels in haar stoelen die kampen met dit probleem: “Wees jezelf en maak zaken bespreekbaar. Daarnaast is het belangrijk om waakzaam te zijn voor vanzelfsprekendheid: verras elkaar.”

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Stappen

 1. Durf jezelf te laten zien

  Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch is het een waarheid als een koe. Laat zien wie je bent en breng meer diepgang in je relatie. Irene: “Vaak zie ik dat mensen min of meer langs elkaar heen leven. Als er eenmaal kinderen zijn, hebben ze de rol van ‘vader’ of ‘moeder’ aangenomen en vertolken die met verve. Maar dan ben je vadertje en moedertje aan het spelen en dus niet meer bezig met het onderhouden van een relatie. Laat staan dat het dan nog spannend is. Laat daarom het idee ‘ik ben moeder’ of ‘ik ben vader’ los en zie jezelf als levenspartners. Jezelf zijn en daarmee het achterste van je tong laten zien in wat je voelt, is bovendien voor heel veel mensen al een hele (nieuwe) opgave en daarmee één van de spannendste dingen die er zijn. Door jezelf te zijn en aan te geven wat er in je omgaat, breng je meer diepgang in je relatie, komen jullie dichter bij elkaar en is er dus meer sprake van intimiteit. Intimiteit die je nodig hebt om vervolgens ook in bed écht intiem te kunnen zijn.”

 2. Verras elkaar

  Blijf spannend voor elkaar. Doorbreek af en toe je eigen routines. Onderdruk de neiging om elke avond televisie te kijken en regel eens een leuk avondje uit. Irene: “En vraag gewoon eens aan je partner wat hij/zij spannend vindt. Niets spannender om die fantasie ook in vervulling te laten gaan, toch? Ik krijg soms mensen in mijn praktijk die vinden dat hun partner zo saai is geworden. Mijn vraag is dan altijd: En jij? Wat doe jij eraan om het spannend te maken? Dan blijkt vaak dat ze zelf ook vrij weinig ondernemen. Neem dus ook zelf initiatief en laat niet alles van je partner afhangen. Maar waak ervoor dat je niet álles samen doet. Zorg ervoor dat je naast je relatie ook een eigen leven hebt en dat je genoeg tijd besteedt aan je eigen interesses en vrienden. Op die manier houdt je elkaar scherp en heb je elkaar ook nog eens genoeg te vertellen.”

 3. Blijf praten

  Praat ruzies, irritaties en boosheid altijd uit. Ga niet zitten mokken en loop niet door met frustraties. Het gevaar is dat jullie totaal uit elkaar groeien. Irene: “Een klassieke ‘fout’ is dat partners gedachten en ideeën voor elkaar invullen. Zo vormen ze zich een verabsoluteerd beeld van de ander, zoals we dat in de psychologie noemen. ’Hij zal wel moe zijn of zij wel zal geen zin hebben.’ Maar misschien kloppen jouw veronderstellingen wel helemaal niet. Geef aan wat je wilt en laat die ander erop reageren. Wie weet waar het op uit loopt!”

 4. Besteed aandacht aan seks

  Ben je niet tevreden, ga dan na waarom je seksleven niet naar wens verloopt. Is het te voorspelbaar, te weinig spontaan, te kort of niet vaak genoeg? Bespreek het met elkaar. Irene: “Hoe moeilijk dat ook mag zijn, probeer toch om onder woorden te brengen wat je behoeftes, wensen en angsten zijn. Als je die drempel over bent, kun je zien of, en op welke vlakken je elkaar tegemoet kan komen. Alleen het bespreken ervan brengt al een grote mate van intimiteit met zich mee."

 5. Onderneem samen nieuwe dingen

  In de lijn van het elkaar verrassen, kun je je ook samen laten verrassen. Irene: “Verzin een activiteit die je nog nooit samen hebt gedaan. Of iets waar jullie samen zelden aan toe komen. Een uitgebreide massage of een avondje samen naar de sauna. Ook op seksueel gebied kun je samen nieuwe dingen ontdekken. Die vernieuwingen hoeven echt niet wereldschokkend te zijn om effectief te zijn.”

Do's

 • Zoek nieuwe manieren om je af en toe verliefd te voelen.
 • Blijf aantrekkelijk voor je partner. Besteed daarom niet alleen aandacht aan je innerlijke welzijn, maar ook aan je uiterlijke verzorging.
 • Toon je partner op verschillende manier dat je nog altijd van hem/haar houdt.
 • Geef elkaar de ruimte.
 • Probeer samen nieuwe dingen.
 • Zet de gevoelens van je partner op de eerste plaats.
 • Denk er regelmatig aan, dat romantiek belangrijk is in een relatie.
 • Vertel je partner hoeveel hij/zij voor je betekent.
 • Ben open en eerlijk.
 • Breng samen voldoende tijd door.
 • Behandel je partner met respect.
 • Geef je partner regelmatig een compliment.
 • Wees gelukkig met wat jullie samen hebben.
 • Luister goed naar elkaar.

Don'ts

 • Probeer niet alles op je verstand te doen. Volg je gevoel en je zult merken dat je in je relatie spontaner en vrijer wordt.
 • Houd bemoeizuchtige familie op afstand. Het is van belang dat je samen met je partner beslissingen neemt die belangrijk zijn voor jullie relatie.

hoe houd ik mijn relatie spannend

door Carla Nanlohy op 27-05-2013 15:57
Tja ik ben 10 jaar getrouwd met een lieve man. maar ook bij ons zit de sleur erin.
Ik probeer het bespreekbaar te maken maar krijg geen respons .
Ik voel me erg eenzaam in mijn relatie en heb wel al dingen aan gedragen zoals ons intimiteit op te leuken spannende lingerie etc .maar op de een of andere manier is hij tevreden zo. Ik voel me echt rot en weet dit niet te kenteren Het lijkt wel of ik dit alleen ervaar en probeer tot een gesprek te komen maar het gesprek is eenzijdig
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!