Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe vind ik een partner via internet
4

Hoe vind ik een partner via internet

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe vind ik een partner via internet
Het online zoeken en vinden van een partner is allang geen taboe meer. Sterker nog, het gebruik van internet wordt steeds populairder en de datingsites schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Op sommige sites staan wel duizenden ‘profielen’ die ‘gematcht’ hopen te worden met 'die ene'. Voor wie de wereld van het virtuele daten wil instappen, is het goed om eerst een aantal zaken goed op een rijtje te hebben.

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

 • Computer
 • Internet

Stappen

 1. Besluit wat je wilt

  Er zijn ontzettend veel datingsites. Maar welke moet je nou kiezen? Naast algemene datingsites heb je ook nog eens de keuze uit gespecialiseerde sites: voor hoger opgeleiden, voor ouderen, voor jongeren, voor homo’s en lesbiennes en ga zo maar door. Als je weet wat je wilt, is een zo'n site waarschijnlijk een goed idee. Dan moet je nog een keuze maken uit een gratis site, of eentje waarvoor je moet betalen. Er bestaan leuke gratis sites, maar het kan een overweging zijn om toch voor een betaalde site te kiezen. Over het algemeen zijn die beter van kwaliteit, want je zult er minder niet-serieuze daters vinden. Verder mag je verwachten dat de initiatiefnemers van een betaalde site beter hun best doen. Zit je in de probeerfase en/of zoek je een snelle date, dan is een gratis site het overwegen waard.

 2. Zoek een geschikte site

  Neem de volgende onderdelen van de site goed door: de privacy policy, de ‘over ons’ pagina en de pagina met meest gestelde vragen. Die pagina’s geven je, als het goed is, een goed beeld van de filosofie en de service. Stel daarnaast vast of de site je gegevens wel vertrouwelijk en veilig behandelt, of je via een veilige weg kunt betalen en, niet onbelangrijk, hoeveel mensen lid zijn. Bekijk in het kader van de veiligheid ook of de website ‘online messaging’ en e-maildiensten biedt. Daarmee kun je via een speciaal e-mailadres communiceren in plaats van via je eigen, persoonlijke mail. Niets vervelender dan spam of ongewenste mail in je eigen, persoonlijke mailbox. Sommige sites bieden een gratis proefperiode. Dat biedt je bovendien mooi de gelegenheid om te kijken of het online daten sowieso iets voor je is. Kijk trouwens altijd goed wat het woord ‘gratis’ inhoudt. Bij de ene site kun je alle diensten gebruiken, bij de andere slechts profielen bekijken.

 3. Schrijf je in

  Alle datingsites werken ongeveer hetzelfde. Nadat je je hebt aangemeld, kun je bijna altijd gratis je profiel plaatsen. Je krijgt een inlogcode en wachtwoord om je profiel te maken en, wanneer nodig, weer aan te passen. Je inlogcode is ook je schuilnaam en je mailadres. Ook krijg je een aantal vragen voorgeschoteld. Over je uiterlijk, je werk, hobby’s, interesses, seksuele voorkeuren, karaktereigenschappen, enzovoort. Plaats ook zeker een foto. Gebleken is dat andere leden je profiel dan veel vaker bekijken. Naast het sturen van een e-mail, heb je bij de meeste datingsites de mogelijkheid om te chatten of een gesproken bericht te sturen. Zo’n bericht kun je meestal inspreken via een 0900-nummer. Je boodschap wordt afgeleverd bij de persoon aan wie je het bericht hebt gericht. Een andere mogelijkheid is dat je een bericht inspreekt en opslaat binnen jouw eigen profiel. Dit bericht kan dan door iedereen worden beluisterd. Een nieuwe ontwikkeling binnen het online dating is het gebruik van beeld. Behalve het chatten kun je dan via een webcam videobeelden naar elkaar sturen.

 4. Schrijf je profieltekst

  Naast de vragen die je moet beantwoorden is er ruimte om iets over jezelf te vertellen. De eerste 'trigger' is de foto, maar de tekst is zeker zo belangrijk. Kom je gedesinteresseerd of juist arrogant over, dan kan dat voor de ander de ultieme afknapper zijn. Zorg er daarom voor dat je tekst aansprekend is. Vertel over dingen die je graag doet en waar je een passie voor hebt. Weet je niet wat je moet schrijven, vraag dan familie of vrienden wat volgens hen jouw positieve eigenschappen zijn. Vind je jezelf vol humor? Zet dat niet alleen neer, maar laat het ook zien in je tekst. Probeer niet te vaak het woord ‘ik’ te gebruiken, maar draai het eens om: wat kan die geïnteresseerde verwachten van jouw kookkunsten? En natuurlijk kun je ook zelf vragen stellen. Gebruik korte zinnen en probeer de tekst zo veel mogelijk op te delen in paragrafen. Op deze manier maak je je bezoekers het lezen makkelijker en zullen zij eerder de moeite nemen je hele profiel te lezen. Hoe leuker jouw tekst, hoe hoger het aantal leuke reacties. Probeer een zelfverzekerde en positieve indruk te maken.

 5. Stuur een berichtje

  Het schrijven van een eerste e-mailbericht zal de een wat meer moeite kosten dan de ander. Net als het schrijven van een profieltekst geldt ook hier: je hebt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. Dus doe je best ervoor! Probeer je daarom ook nu weer te onderscheiden. Gebruik humor in je tekst, laat merken dat je de profielpagina goed gelezen hebt, wees niet bang om commentaar te hebben over iets dat je is opgevallen in het profiel en wees jezelf. Begin met het lezen van een online datingprofiel en het bekijken van de foto's. Heb je dat gedaan, bekijk het profiel dan nog een keer, alleen nu stukje bij beetje. Vraag jezelf ondertussen af of je er iets leuks of grappigs over kunt zeggen of vragen. Verstuur het bericht en het eerste contact is gelegd! Afwachten maar…

 6. Heb telefonisch contact

  Jullie hebben al wat op en neer gemaild en het lijkt te klikken. Tijd om elkaar te ontmoeten… Maar, dat iemand leuk kan schrijven wil niet zeggen dat een eerste indruk toch iets anders kan uitpakken. Het is daarom aan te raden om iemand eerst even telefonisch te spreken voordat je elkaar ontmoet. Misschien dat je al afknapt op een stem of de manier van praten. Heb je na het gesprek nog geen goede indruk, spreek dan af om nog eens te bellen. Een waarschuwing voorafgaand aan het bellen: geef je telefoonnummer pas als je het gevoel hebt dat je aan het mailen bent met een betrouwbaar persoon. Hou er verder rekening mee dat als je zelf belt, je ook je eigen nummer prijsgeeft. Veel mensen hebben tegenwoordig nummerherkenning op hun telefoon. Schakel nummerherkenning daarom bij voorkeur uit door *31* voor je eigen nummer te toetsen.

 7. Plan een eerste date

  Jullie gaan elkaar ontmoeten, spannend! Kies voor een sfeervolle locatie waar je rustig kunt zitten en elkaar goed kunt verstaan. Het spreekt voor zich dat je je best doet om er verzorgd uit te zien, maar trek wel iets aan waar je je lekker in voelt. Zoek van tevoren alvast uit waar je moet zijn, zodat je niet te laat komt. Zet ook je telefoon alvast uit, want mocht die een paar keer rinkelen, dan is dat toch storend. Denk van tevoren na over wat gespreksstof, maar maak je er niet al te druk om. Jullie hebben gemaild, dus een eerste begin is er. Blijkt het tussen jullie toch niet te klikken? Wees dan eerlijk en geef aan dat het wat jou betreft bij deze ene afspraak blijft. Zit er potentie in en heb je het idee dat de ander nog steeds interesse in je heeft? Maak dan niet direct een nieuwe afspraak. Neem een paar dagen later opnieuw contact op via mail of telefoon en kijk hoe de ander reageert.

Do's

 • Bekijk eerst vijf sites voordat je een keuze maakt. Kun je nog niet kiezen? Vraag eens mensen die ervaring hebben. Zij zijn de beste graadmeters.
 • Let op bij betalen! Als je gaat betalen, staat erbij hoe je er weer vanaf komt?
 • Kies de site die bij je past. Hip of toch degelijkheid zonder poespas?
 • Verzin een opvallende gebruikersnaam. Probeer een gebruikersnaam te verzinnen die grappig en makkelijk te onthouden is en bij voorkeur ook nog iets over jou zegt.
 • Plaats altijd een foto. Het is bewezen dat profielen mét foto veel vaker worden bekeken.
 • Zoek foto’s uit waarop je gezicht goed te zien is en waar je bij voorkeur lachend op staat.
 • Stuur jezelf (of een bekende) eerst even een testmail om te controleren of er nergens naamgegevens in je berichten staan. Is dit wel het geval dan kun je dit verhelpen door de instellingen van je account te wijzigen.
 • Wees eerlijk. Vertel geen onzin op je profiel. Je trekt er mensen mee aan die uiteindelijk helemaal niet bij je passen.
 • Neem je tijd. Een telefoongesprek mag best even bezinken. Vertel dit de ander zonodig op een positieve manier.
 • Blijf alert! Mannen met verkeerde intenties hebben vaak slechte omgangsvormen en beginnen snel over sex. Realiseer je dat iedereen op internet zich anders voor kan doen dan hij of zij is.

Don'ts

 • Betaal liever nooit direct om een site binnen te komen, maar schrijf je altijd in voor een gratis proefabonnement zodat je een beter beeld kunt krijgen.
 • Maak op dating sites bij voorkeur geen gebruik van je eigen naam. Geef je eigen naam pas wanneer je iemand beter hebt leren kennen.
 • Probeer niet meteen een afspraak te maken, maar bouw geleidelijk contact op. Begin met een kort bericht om de interesse bij de ander te peilen.
 • Geef nooit iemand zomaar je telefoonnummer, je achternaam of je adres. Denk er ook aan dat als iemand je achternaam en je woonplaats weet, hij of zij je adres zo kan vinden in het telefoonboek!
 • Een foto online zetten waarvan je ex is afgeknipt.
 • Als iemand na jouw reactie alleen verder wilt praten via een website (welke dan ook), doe dit dan nooit. Het gaat in deze gevallen om iemand die je naar een betaalde site wil lokken.

Leuk die theorie maar de praktijk is wel anders

door Hetisik op 13-03-2012 04:59
Je kan wel zien dat dit geschreven is door een vrouw.
Als man gaat dat allemaal niet zo makkelijk als dat hier gezegd wordt.
Van de 100 berichten mag je blij zijn als je één antwoord krijgt, en dat is dan vaak ook nog eens geen positief antwoord of leidt tot niks!
En dan denk ik dat je als vrouw na een dag al gillend gek wordt omdat je inbox overstroomd en stop je er maar mee want je ziet door de bomen het bos niet meer. Verklaart wel waarom je nooit antwoord krijgt, de bewuste vrouw is allang niet actief meer...
En al die tips?
Ach, ik heb ze allemaal al geprobeerd. Niks werkt.
Als iemand het tegendeel kan aantonen, graag!

Leuk die theorie maar de praktijk is wel anders

door rita jonker op 05-05-2013 13:08
Opzich is het niet moeilijk om een partner te vinden, de kunst is waar vind je de juiste, waarmee je werkelijk contact hebt er is veel oppervlakkigheid
mij is het nog niet gelukt de kunst van het wachten
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!