Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe maak ik gebruik van een relatiebureau
3

Hoe maak ik gebruik van een relatiebureau

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik gebruik van een relatiebureau
Je bent toe aan een serieuze relatie, maar komt de liefde van je leven gewoon niet tegen. Niet in de kroeg, niet op het sportveld, niet op het werk en ook niet op een van de vele datingsites. Het kan dan een overweging zijn om een relatiebureau in te schakelen. Want ergens moet de ware toch rondlopen! Maar hoe werkt zo’n bureau nou precies en waar moet je dan allemaal op letten? Sent Wierda is voorzitter van de Branchevereniging Erkende Relatiebureaus: “Een bureau draagt een kandidaat aan, vervolgens is het aan jou om jezelf te laten zien.”

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

 • Internet
 • Telefoon
 • Beetje lef
 • Positieve instelling

Stappen

 1. Neem contact op

  Relatiebureaus zijn er in alle soorten en maten. Zo is er een verschil tussen landelijke en tussen regionale bureaus en tussen algemene en bureaus die zich richten op specifieke doelgroepen, zoals homo’s en lesbiennes. Bekijk verschillende websites en lees de informatie goed door. Vooral de manier waarop de bureaus werken en hun filosofie is belangrijk. Al lezend kun je bepalen welk bureau bij je zou kunnen passen. Volgens Wierda zegt de grootte of de bekendheid van een bureau niets over de kwaliteit. “Dat het bureau lid is van een branchevereniging kan een voordeel zijn, omdat ze aan bepaalde kwaliteitscriteria moeten voldoen. Ook mag je van een erkend bureau een zekere mate van coaching bij je zoektocht verwachten.” Heb je een bureau gevonden, neem gewoon contact op. Wierda: “Veel mensen vinden het een grote stap om contact op te nemen met een bureau. Maar je kunt gerust bellen en meer informatie vragen. Heb je een goed gevoel bij diegene aan de andere kant van de lijn, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend informatief gesprek.”

 2. Schrijf je in

  Volgens Wierda liggen de gemiddelde inschrijvingskosten voor een bureau tussen de 1.000 en 1.500 euro. Je bent dan een jaar ingeschreven en hebt recht op vier tot zes voorstellen. Dat lijkt weinig… Wierda: “Je kunt beter een paar echt goede kanshebbers ontmoeten, dan je tijd verdoen aan personen die bij voorbaat niet geschikt zijn, toch?“ Heb je, al dan niet via het bureau, een partner ontmoet, dan kun je je inschrijvingen blokkeren totdat je toch weer gebruik wilt maken van het bureau. Op die manier gaan de maanden waarin je ‘aan de man of vrouw’ bent, niet verloren. Nog geen partner? Na een jaar kun je je inschrijving tegen gereduceerd tarief verlengen. Een inschrijving bestaat uit een uitvoerig gesprek met een consulent van het relatiebureau. Dat gesprek kan op het bureau zelf plaatsvinden maar er zijn ook bureaus waarbij het mogelijk is om een consulent thuis te ontvangen. Elk bureau heeft zijn eigen werkwijze. Wierda: “Wat je in ieder geval goed moet kunnen aangeven is wie je zelf bent, wat belangrijk is in jouw leven en wat voor iemand je zoekt. Je wensen moeten niet te ruim zijn, maar ook niet al te beperkt.”

 3. Wees positief

  Hoe snel je bemiddeld zult worden, is niet te zeggen. Heb je een ontmoeting, dan kun je de slaagkans natuurlijk wel een handje helpen. Wierda: “Allereerst is het belangrijk dat je goed in je vel zit, dat je positief bent. Die positiviteit straal je uit en dat maakt op zichzelf al aantrekkelijk. Besef je verder goed dat jij op zoek bent, maar dat je ook gevonden moet worden. Het is geen éénrichtingsverkeer. Doe dus je best om jezelf te laten zien, zodat die ander weet wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft.” Tot slot: besteed extra aandacht aan je uiterlijke verzorging en probeer in beperkte mate origineel te zijn (dus niet overdrijven!), bijvoorbeeld door bijzondere hobby’s te benadrukken. Overigens hanteren alle bureaus dezelfde regel: dat je nooit met meerdere mensen tegelijk kunt daten.

Do's

 • Wees voorzichtig met bureaus die gespecialiseerd zijn in buitenlandse vrouwen of met buitenlandse bureaus die in Nederland actief zijn. Bijna altijd wegen de economische redenen van deze vrouwen en/of het bureau veel zwaarder dan de belangen en verwachtingen van de mensen die zich inschrijven.
 • Wees eerlijk over wie je bent en wat je wilt.
 • Zorg ervoor dat je positief bent en lekker in je vel zit. Nog niet over je vorige relatie heen? Werk daar dan eerst aan.
 • Laat jezelf zien tijdens een ontmoeting.

Don'ts

 • Let niet te veel op de slagingspercentages waar sommige bureaus mee strooien. Slagen is dat je een levenspartner vindt en niet dat je er een maand gelukkig mee bent.
 • Maak je eisen niet te specifiek, anders ben je na twee jaar nog op zoek naar die blonde man van 1.80 meter die arts is in Groningen.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!