Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe gedraag ik me op een eerste afspraakje
4

Hoe gedraag ik me op een eerste afspraakje

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe gedraag ik me op een eerste afspraakje
Een eerste afspraakje is altijd spannend. Om het beste van jouw eerste afspraakje te maken, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een goede start maak je alvast door de stappen in deze hoedoe goed in je hoofd te prenten!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Je goede humeur
 • Beetje lef
 • Passende én schone kleding
 • Een goede voorbereiding

Stappen

 1. Bereid je goed voor

  Tijdens je eerste afspraakje wil je je geen zorgen maken om klotsende oksels of een slechte adem. Een goede voorbereiding helpt hierbij: kies ruim van tevoren je kleding uit, spring onder de douche, poets je tanden en spuit een lekker luchtje. Neem hiervoor de tijd, maar zorg er wel voor dat je niet te laat van huis vertrekt. Haasten zorgt alleen maar voor onnodige extra spanning!

 2. Kom op tijd

  Deze stap kan niet genoeg benadrukt worden: een eerste date is voor beide daters spannend. Als je een goede indruk wilt maken, dan laat je je date dus niet wachten. Je zorgt gewoon dat je op tijd op het afgesproken adres bent. Als je hebt afgesproken op neutraal terrein, dan is tien minuten te vroeg prima. Als je bij de ander thuis hebt afgesproken, probeer dan precies op tijd te komen of hooguit vijf minuten eerder. Je kunt er dan bijna zeker van uit gaan dat je date ook helemaal klaar is.

 3. Wees jezelf

  Natuurlijk wil je op een eerste date een goede indruk maken, maar als die 'goede indruk' later nep blijkt te zijn, dan heb je er nog niets aan. Dit kun je voorkomen door gewoon jezelf te zijn. Probeer niet geforceerd grappig te doen en doe jezelf niet anders voor dan je bent. Vroeg of laat gaat dit toch tegen je werken!

 4. Breek het ijs

  De eerste momenten van een eerste date kunnen soms nog wat onwennig zijn. Probeer daarom zo snel mogelijk het ijs te breken. Voor de heren kan dit bijvoorbeeld door galant gedrag te vertonen of een complimentje te geven. Dames kunnen hier vervolgens even galant op reageren. Heeft je date gekookt? Toon hier dan interesse voor en vraag bijvoorbeeld wat het is. Een gesprek over een neutraal onderwerp geeft jullie allebei de kans om vast wat aan elkaar te wennen.

 5. Stel vragen

  Er is niets zo onbevredigend als een date waarbij je - achteraf - tot het besef komt nog steeds niets van je date te weten. Het kan gemakkelijk zijn om veel over jezelf te vertellen, maar het is beter als je de ander de kans geeft wat te vertellen. Stel daarom vragen om je date op gang te helpen. Probeer gemeenschappelijke interesses te vinden en haak daar op in.

 6. Luister

  Als je vragen stelt, luister dan ook naar de antwoorden! Probeer de antwoorden in je op te slaan, zodat je er later weer op terug kunt komen. Zo laat je zien dat je échte interesse hebt in je gesprekspartner. Bovendien kan het helpen om het gesprek van oppervlakkige zaken als 'hobby' of 'het weer' naar wat meer persoonlijke onderwerpen te brengen.

 7. Sluit je date op een positieve manier af

  Misschien heb je tijdens je afspraken al signalen gekregen van je date en weet je inmiddels of je wel of niet in de smaak valt. Of misschien heb je het wel gewoon gevraagd! In ieder geval is de afsluiting van de date erg belangrijk. Een gouden regel is: Reken nergens op! Reken er niet op dat je date nog vraagt of je nog wat wilt drinken, reken er niet op dat je date helemaal geen seconde meer met je door wil brengen; gewoon nergens op rekenen.

  Waarom niet? Omdat het goed is om alles gewoon even te laten bezinken. Misschien klikte het heel erg die avond, maar valt het later weer tegen. Of misschien klikte het in de eerste instantie wel helemaal. Dan loop je het risico opdringerig over te komen en verknal je je eventuele latere kansen!

  Neem gewoon afscheid - doe dat op dezelfde manier als je elkaar begroet hebt, met een hand of met drie zoenen, net wat je gewend bent - en ga lekker naar huis. Je eerste afspraakje heb je overleefd. Op naar een tweede?!

Do's

 • Blijf jezelf
 • Stel vragen
 • Probeer gespreksonderwerpen te vinden die je date ook aanspreken

Don'ts

 • Overhaast niets
 • Praat niet de hele tijd over jezelf
 • Maak geen probleem van de rekening! Je kunt een snelle blik op je date werpen om die in te schatten, maar wees anders bereid zelf te betalen. Zo voorkom je ongemakkelijke momenten

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!