Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Vriendschap » Hoe help ik een vriend
4

Hoe help ik een vriend

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Je vriend of vriendin mag je altijd bellen met een vraag of klacht. Bij een verhuizing sta je als eerste op de stoep en als de ander wat krap bij kas zit, trek jij je portemonnee. Vanzelfsprekend, daar ben je toch vrienden voor? Naast deze ‘dagelijkse’ hulp geef je het meest blijk van je vriendschap in moeilijke of verdrietige tijden.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Geduld
  • Begrip
  • Een luisterend oor

Stappen

  1. Haak niet af

    Overlijden van een naaste, een flinke relatiecrisis, overspannenheid... als een goede vriend dit overkomt, hebben we vaak last van ‘handelingsverlegenheid’. Je voelt je klungelig, weet niet wat je moet zeggen of doen. Ook voel je je emotioneel aangegrepen door de gebeurtenis. Toch wil je helpen. Dat doe je vooral door niet af te haken, je vriend laten weten dat je er voor hem bent, altijd.

    Iedereen gaat op een andere manier met verdriet om. In de meeste gevallen is het verstandig om je vriend de regie te laten houden. Als (goedbedoelde) hulp te veel aspecten van zijn leven gaat overnemen, kan hij zich machteloos voelen. Vraag daarom aan je vriend wat zijn behoeften zijn en hoe je hem kunt helpen.

    Zo help je een vriend(in)...

  2. ...in een relatiecrisis/na een verbroken relatie

    In het algemeen geldt voor een goede vriend(in): luister, praat niet. Een vriendin met relatieproblemen wil haar verhaal kwijt. Luister, val haar niet in de rede, maar stel vragen als je dingen niet begrijpt. Vel geen oordeel en trek geen partij. Ook al spreekt je vriendin kwaad over haar (ex-) vriend(in), doe dit zelf niet.

    Vertel je vriendin vaak hoe fantastisch je haar vindt. Herinner haar aan al haar goede kanten. Moedig je vriendin niet aan om een nieuwe relatie te zoeken. ‘Rebounds’ lopen vaak uit in een teleurstelling en vergeren meestal het verdriet om de verbroken relatie.

    Vraag regelmatig aan je vriendin hoe ze zich voelt, maar heb het niet alleen maar over de relatie. Een beetje afleiding is prima. Ga samen dingen doen waarbij je niet per se hoeft te praten, zoals naar de film of naar de sauna.

  3. ...met financiële problemen

    Vermaak jezelf zonder (veel) geld uit te geven. Ga wandelen, bezoek een gratis festival, maak thuis een feestelijke lunch of organiseer een filmavondje. Bied niet te vaak aan om te betalen voor je vriend, dat geeft hem misschien een ongemakkelijk gevoel. Breng hem ook niet in lastige situaties: wil je met een groep vrienden gaan eten, stel dan voor om bij jou thuis te eten in plaats van naar een restaurant te gaan. Leen liever geen geld uit. Geldproblemen gaan vaak ergens anders over. Als je het overneemt, los je wellicht het verkeerde probleem op. Geef emotionele steun en oordeel niet.

  4. ...bij ziekte/depressie

    Is je vriendin ziek, maar nog wel redelijk mobiel, dan kun je haar misschien meenemen uit eten als ze daar zin in heeft. Zieke mensen voelen zich vaak geïsoleerd. Als ze aan huis gekluisterd is, breng dan haar favoriete eten langs of dvd’s. Ook kleine cadeautjes zoals comfortabele sokken of een zacht kussen kunnen welkom zijn. Blijf niet te lang. Erken dat je vriendin ziek is en informeer naar de huidige status. Bied aan om de was te doen of schoon te maken. Zeg niet dat je vriendin er slecht uitziet, maar ook niet dat ze er goed uitziet als dit niet waar is. Je kunt zeggen: ‘Sommige dagen zijn beter dan andere en ik wens je vooral goede dagen toe.’ Zeg vooral niet: ‘Ik weet hoe je je voelt’, want dat weet je niet. Bied in plaats daarvan je vriendin de gelegenheid het je te vertellen.

    Heeft je vriend een burn-out, dan is hij waarschijnlijk niet in staat om dingen met je te ondernemen, ook al wil je hem opbeuren met leuke dingen. Ook aan eindeloos praten zal hij geen behoefte hebben. Rust is de enige remedie tegen zijn ziekte. Je kunt helpen door regelmatig te koken of schoon te maken. Schep een beetje overzicht, maar neem de regie niet over. Je vriend wil zich waarschijnlijk niet zielig voelen.

    Een depressieve vriendin denkt heel negatief over zichzelf. Je hoeft haar er niet op te wijzen dat ze doet zoals ze doet. De beste manier om je vriendschap te tonen is om contact te blijven houden en de vriendschap niet te verbreken, ook al maakt ze zichzelf en jou verwijten. Houd voor ogen dat depressie een ziekte is. Steun je vriendin met praktische zaken die structuur in haar leven houden. Klusjes in het huishouden, samen mensen zien. Je kunt je vriendin voorstellen professionele hulp te zoeken. Een depressie kan verlammend werken op de omgeving. Denk ook aan jezelf: zoek anderen op en doe dingen waar je een goed gevoel van krijgt.

  5. Bij het overlijden van een naaste

    Rouw duurt lang, langer dan je zelf én de rouwende zelf denkt. Iemand die een dierbare heeft verloren, voelt zich erg eenzaam. Iedereen rouwt ook op z’n eigen manier. Wil je vriend er niet over praten, respecteer dat dan. Wil hij er heel veel over praten, luister. Vraag waar je vriend behoefte aan heeft. Misschien wil hij er nu nog niet op uit, maar in een volgend stadium van de verwerking weer wel. Dat kun je niet weten zolang je er niet naar vraagt. Verdriet kan mensen in een depressie storten, maar ze kunnen ook hun toevlucht gaan zoeken in bijvoorbeeld alcohol. Let daarom goed op je vriend en schakel professionele hulp in als je denkt dat dat nodig is.

Do's

  • Luister en bied troost, maar geef liever geen advies.
  • Geef je vriendin de ruimte. Respecteer het als ze alleen wil zijn. Wil ze je in de buurt hebben, maak jezelf dan ook echt zoveel mogelijk beschikbaar.
  • Met kleine praktische dingen help je een vriend in een moeilijke situatie. Boodschappen, administratie, huishoudelijke klusjes: alle dingen die structuur in het leven van je vriend brengen.
  • Houd dingen die je vriend in vertrouwen zegt voor jezelf, maar als je denkt dat je vriend zich fysiek of emotioneel schade toebrengt, schakel dan professionele hulp in.

Don'ts

  • Laat je vriendin zelf de regie houden.
  • Dwing je vriend niet om een gesprek te voeren, maar laat weten dat je er altijd bent om te praten.

Bron

Kan ik wat voor je doen? Een gewoon boek over verdrietige gebeurtenissen, Marieke Janssen en Maria Neele, Thema, 2004
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!