Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Hoe stel ik mijn koelkast in op de juiste temperatuur

Hoe stel ik mijn koelkast in op de juiste temperatuur

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 5 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe stel ik mijn koelkast in op de juiste temperatuur
Een koelkast die is ingesteld op de juiste temperatuur is een must als je eten veilig wilt bewaren. Bovendien kun je dan op warme zomerdagen genieten van lekker koude drankjes. Hoedoe helpt je bij het instellen van je koelkasttemperatuur.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • De gebruiksaanwijzing van je koelkast
  • Een koelkastthermometer

Stappen

  1. Meet de huidige temperatuur in je koelkast

    Heb je een nieuwe koelkast die je net hebt aangesloten, dan zal de huidige temperatuur waarschijnlijk niet veel verschillen van die in de rest van je keuken. Je hoeft dan dus niet te meten. Is je koelkast al wat ouder, dan is het wel handig om even de huidige temperatuur te meten voordat je hem opnieuw gaat instellen. Dat doe je met een koelkastthermometer.

  2. Stel indien nodig de temperatuur bij

    De juiste temperatuur van een koelkast is maximaal 7 graden Celsius. Maar de meeste koelkasten hebben geen thermometer die aangeeft wat de werkelijk temperatuur is. In plaats daarvan hebben ze een knop die je in verschillende standen kunt draaien. Gelukkig staat in de gebruiksaanwijzing aangegeven welke stand bij welke temperatuur hoort. Het is dus een kwestie van even opzoeken hoe dat bij jouw koelkast zit en de knop in de aangegeven stand zetten.

    Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer, dan kun je als vuistregel aanhouden dat de standenknop op ongeveer 60 procent van de maximale stand moet staan. Heb je dus een knop met vijf standen, dan zet je hem op 3. Over het algemeen geldt trouwens: hoe hoger het getal dat de stand aangeeft, hoe lager de temperatuur. De koudste stand is dus in dit geval 5.

  3. Controleer de temperatuur regelmatig

    Heb je de koelkast eenmaal ingesteld, laat de koelkastthermometer er dan in liggen. De dag na het instellen kun je even checken of de koelkast de juiste temperatuur al heeft bereikt. Zo niet, kies dan een stand hoger.

    Ook als je de juiste stand eenmaal gevonden hebt, kan het geen kwaad om de temperatuur regelmatig even te controleren. Je zult merken dat hij varieert, maar dat is niet erg zolang de thermometer niet meer dan 7 graden Celsius aangeeft. Als je net je koelkast hebt volgestopt met spullen uit de supermarkt, zal het bijvoorbeeld warmer zijn. Dat komt voor een deel doordat je de deur een tijdje open hebt gehad en er dus warmere lucht naar binnen is gestroomd. Maar ook doordat de spullen die je erin hebt gezet warmer zijn dan de lucht in de koelkast. Het kan dan een idee zijn om de temperatuurregelaar tijdelijk (een paar uur) in een hogere stand te zetten.

  4. Wees lief voor het milieu

    De omgevingstemperatuur is een factor die meespeelt bij het instellen en behouden van de juiste temperatuur in de koelkast. Staat je koelkast in een warme ruimte, houd de koelkastdeur dan zoveel mogelijk dicht. Dan hoeft de koelkast minder hard te werken om op temperatuur te blijven, en dat is beter voor het milieu. Op warme zomerdagen, als je veel behoefte hebt aan koude drankjes, kun je ook eens proberen een ijsemmer te gebruiken om de fles koel te houden, in plaats van de koelkast.

Do's

  • Een koelkast met energielabel A of hoger (A+ , A++ of A+++) kopen. Scheelt niet alleen voor het milieu, maar ook voor je energierekening.
  • De temperatuur in je koelkast ’s ochtends controleren, als de koelkast net een nacht dicht is geweest. Dan krijg je de meest betrouwbare meting.
  • Je koelkast regelmatig schoonmaken. Ook als de temperatuur dan erg schommelt, krijgen bacteriën en schimmels minder kans.

Don'ts

  • Warme gerechten in je koelkast zetten. Dat verhoogt de temperatuur alleen maar. Laat een gerecht eerst in de keuken afkoelen voordat je het in de koelkast (of de vriezer) zet.
  • De deur van de koelkast langer dan een paar seconden achter elkaar open laten staan. Slecht voor het milieu en voor de temperatuur in je koelkast.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!