Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Schoonmaken » Hoe maak ik potten & pannen schitterend schoon zonder schuren
3

Hoe maak ik potten & pannen schitterend schoon zonder schuren

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik potten & pannen schitterend schoon zonder schuren
Wat zijn ze mooi, onze glimmende fluitketels, potten en pannen. Maar helaas blijven ze nooit lang glimmen. En wat een gedoe om die dingen schoon te krijgen, vooral als het vet er aan de binnen- of buitenkant ingebrand is. Toch kan het: al je potten en pannen schitterend schoon. Zelfs je veelgebruikte oven! Zonder al te veel moeite. En zonder schuren, want daar houden onze mooie spullen niet zo van. Wij trouwens ook niet.

Hoedoe door: Petra Megens

Bekijk het profiel van Petra Megens
Aantal Hoedoes: 17


Benodigdheden

 • biotex groen
 • een bakje
 • warm water
 • een vaatlapje
 • een niet te harde (afwas-)borstel

Stappen

 1. Maak een zeeppapje

  Doe de biotex-groen en het lauwwarm water in een kommetje en roer het mengsel tot een dik papje. Begin met de verhouding één op één en kijk of er meer water of meer zeep bij moet.

  Gebruik geen heet water, want dat vernietigt de enzymen die straks het werk voor ons gaan doen. Roer het papje zo glad mogelijk, dan komen de meeste enzymen vrij.

 2. Smeer de boel in met zeep

  Wrijf het zeeppapje uit over de ketel, de binnen- of buitenkant van de pan of de oven. Je hoeft niet te schuren. Gewoon zachtjes insmeren zoals je jezelf insmeert met bodylotion als je uit de douche komt. Gebruik royaal zeep: elke vierkante centimeter krijgt de volle laag.

 3. Laat de zeep zijn werk doen

  Ga zelf ondertussen maar iets gezelligs doen, want dit kan wel even duren. Vooral als het vet erg ingebrand is. Een normaal vuile ketel is na een half uurtje al behoorlijk schoon, een aangekoekte bakplaat wil er wel een half nachtje over slapen.

 4. Spoel de zeep af

  Als de zeep lang genoeg gewerkt heeft, kan je hem afspoelen of afvegen. Gebruik in de oven niet te veel water. Zeepresten in de oven kun je ook wegbranden: gewoon de oven even flink heet laten worden. Blijkt na het afspoelen dat nog niet alles schoon is, herhaal dan dit karweitje vanaf stap twee.

  Een heel vuile pan of oven mag je zachtjes schuren met een schuursponsje tot er niets meer loskomt. Daarna afspoelen en opnieuw inzepen. Maar schuren hóeft niet; je kunt het ook op de zachte manier doen. Die duurt langer, maar geeft gegarandeerd geen krassen ;-)

 5. Bonus: wrijf je potten en pannen op

  En, hoe schitterend is het resultaat? Als je het leuk vindt om het nóg mooier te maken, wrijf je spullen dan op met een schone, droge en zachte doek. Helemaal top wordt het, als je de boel opwrijft met een oude krant. Niet alleen zorgt de drukinkt voor extra glans, hij heeft ook een vuilafstotende werking. Dat houdt je spullen extra lang mooi.

Do's

 • Maak er een gewoonte van om waterketels en pannen die je niet gebruikt, van het fornuis te halen als je gaat koken. Dan komt er ook geen voedsel of vet op dat er inbrandt wanneer je de pan of ketel later op het vuur zet.
 • Gebruik deze methode ook voor barbecueroosters, kookplaten, tegels en kranen.

Don'ts

 • Gebruik nooit een schuurspons aan de binnenkant van een geëmailleeerde pan. Email heeft een dunne bovenlaag van glas. Door schuren slijt die laag, en komen scherfjes los. De gevolgen kunnen levensgevaarlijk zijn.
 • In een (deels) electrisch fornuis gebruik je liever geen grote plenzen water, want dat kan kortsluiting veroorzaken. Veeg de zeep weg met een vochtige doek die je steeds weer uitspoelt en -wringt.

Wondersponsje van Action.

door Wim Guiking op 31-03-2010 14:48
Voor harde, gladde oppervlakken van metaal of glas is een grijs sponsje van Action uitstekend geschikt. Kost ongeveer een euro voor vijf stuks. Geen zeep of ander schoonmaakmiddel gebruiken, alleen koud water. Werkt super. Niet gebruiken voor geverfd hout.
Action is een discounter met allerlei spullen 'made in China'. Maar supergoedkoop en lang niet altijd slecht.

Wondersponsje van Action.

door haydee op 14-09-2010 11:43
ik gebruik en sponsje met cif(vroeger jif)
dan worden de pannen mooi schoon en glimmen erbij
't liefst meteen na gebruik, zodat je nooit hard hoeft te poetsen.

Wondersponsje van Action.

door ashly anoniem op 11-07-2011 09:38
Volges mij ben jij een eigenaar van een Action filiaal..

Laat je reclame achterwegen wil je
Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!