Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Schoonmaken » Hoe maak ik de frituurpan schoon
4

Hoe maak ik de frituurpan schoon

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik de frituurpan schoon
De frituurpan is één van de handigste en tegelijkertijd één van de lastigste apparaten in de keuken. Je gebruikt de frituurpan om lekkernijen als snacks, frietjes, oliebollen, kibbeling en donuts mee klaar te maken, maar zit daarna wel met een vieze, vette pan die maar moeilijk schoon te krijgen is. Of lijkt, want met deze tips wordt een frituurpan schoonmaken ineens een stuk makkelijker!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Plastic tas
 • Vaatwasblokje
 • Biotex
 • Doek (het liefst van niet-pluizend materiaal, dus geen microvezeldoekje)
 • Keukenpapier
 • Zeef
 • Water
 • Afwasmiddel
 • Huishoudhandschoenen (optioneel, om je handen te beschermen tegen het hete water)
 • Vaatwasser (optioneel, handwas kan ook)
 • Nieuw vet (optioneel, alleen als je het vet wilt vervangen)

Stappen

 1. Laat de pan afkoelen

  Een frituurpan wordt uiteindelijk vet en viezig. Als je dit zo lang mogelijk uit wilt stellen, is het verstandig om de pan steeds schoon te maken nadat je deze gebruikt hebt. Laat daarvoor wel eerst de pan afkoelen. Het vet wordt namelijk verwarmd tot temperaturen ver boven de 100 graden en als je daarmee in aanraking komt, levert dat zeker een paar nare brandwonden op.

 2. Haal het vet eruit

  Als je de pan grondig schoon wilt maken, dan haal je het vet uit de pan. Als je het vet weg wilt gooien, dan kun je een plastic tas (die niet kapot is!) in je gootsteen leggen. Giet het vet daarin, knoop de zak dicht en lever deze in bij de grote gele containers die bijvoorbeeld bij de supermarkt te vinden zijn.

  Wil je het vet later weer opnieuw gebruiken, dan kun je het beter even in een grote pan gieten.

 3. Haal onderdelen los

  Elke frituurpan heeft wel een aantal onderdelen die losgehaald kunnen worden. Onderwerp je pan aan een grondige inspectie en kijk wat je los kunt halen. Dat kun je bijvoorbeeld in de vaatwasser schoonmaken.

  Tip: als je nog geen frituurpan hebt, maar er eentje wilt kopen, koop dan een exemplaar met in ieder geval een losse binnenpan. Dan wordt het schoonmaken ineens een stuk makkelijker.

 4. Maak de buitenkant schoon

  Neem de buitenkant af met een schone, vochtige, niet pluizende doek. Kies liever geen microvezeldoekje of een schuursponsje; de vettigheid kan pluisjes 'vastgrijpen', waardoor de pan er soms nog viezer uit komt te zien dan deze eigenlijk is. Als er aan de buitenkant vetplekjes zitten die moeilijk te verwijderen zijn, kun je hier eventueel de achterkant van een schuursponsje voor gebruiken.

 5. Was losse delen af

  De delen die je eerder hebt losgehaald, kun je nu goed afwassen. In de vaatwasser is dit het makkelijkst. Heb je geen vaatwasser, dan kun je ook een sopje met heet water gebruiken. Kies voor een ontvettend wasmiddel, zodat het resultaat optimaal is. Let op met krassen; gebruik voor de binnenpan bijvoorbeeld liever geen schurende middelen of schuursponsjes, om beschadigingen te voorkomen.

 6. Maak de vaste pan schoon

  Het natuurlijk ook zo zijn dat je behalve het filtertje helemaal niets los kunt maken. In dat geval vul je de frituurpan met water en doe je er een blokje voor de vaatwasser in. Heb je dat niet, dan kun je ook een schepje biotex gebruiken. Zet de pan ongeveer 20 minuten aan. De pan maakt zichzelf nu van binnen schoon.

  Trek na de 20 minuten de stekker weer uit het stopcontact, laat het water in de pan afkoelen, gooi het water weg en veeg de pan met een zachte doek droog.

 7. Ververs het vet

  Als de pan schoon is, kun je het vet verversen. Als je nieuw vet erin doet, hoef je verder niets bijzonders te doen. Wil je het oude vet opnieuw gebruiken, filter dit dan met behulp van een zeef en een stukje keukenpapier. Zo haal je alle zwarte korreltjes en kruimeltjes eruit en is het vet weer klaar om de heerlijkste snacks in te bereiden.

Do's

 • Ververs het frituurvet regelmatig, dat houdt de pan ook schoner
 • Kies slim als je een pan koopt; pannen met delen die los te maken zijn, zijn veel praktischer

Don'ts

 • Maak de pan niet schoon als je deze net gebruikt hebt
 • Gebruik liever geen soda, dat kan de pan beschadigen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!