Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Vlekken » Hoe verwijder ik roestvlekken

Hoe verwijder ik roestvlekken

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Roestvlekken zijn ontzettend vervelend: ze zijn namelijk niet te verwijderen in de wasmachine. Tenminste, niet als je het gewone programma draait. Toch hoef je een kledingstuk of ander item niet direct weg te gooien als er een roestvlek in zit. Er zijn namelijk wel een aantal manieren om deze hardnekkige vlekken voorgoed te laten verdwijnen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Citroensap
 • Zout
 • Doek
 • Wasbenzine
 • Schoonmaakmiddel
 • Roestmiddelverwijderaar
 • Melk
 • Staalborstel

Stappen

 1. Bekijk het materiaal

  Roest op kleding verwijder je op een andere manier dan roest op bijvoorbeeld gietijzeren pannen. Baseer je methode op het materiaal, zodat je niets kapot maakt.

 2. Roest in (gietijzeren) pannen

  Roest op (gietijzeren) pannen kun je verwijderen met een oud huishoudtrucje: snijd een aardappel door en smeer de pan vervolgens in met de rechte kant van de aardappel, gedoopt in afwasmiddel. Is de roest verdwenen? Vet de pan dan met wat kookolie in, zodat roestvlekken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

 3. Roest op de haard

  Roest op de haard verwijder je, ook als het gaat om een gietijzeren haard, voorzichtig met een staalborstel. Schrob niet te hard en concentreer je vooral op het roestvlekje, niet op de rest. Vergeet niet daarna wat metaalpoets aan te brengen en de boel wat op te poetsen, om het mooier te maken én ter bescherming.

 4. Roestvlekken op kleding

  Kleding met roestvlekken behandel je door de stukken een nacht in zure melk te zetten. Gooi het kledingstuk daarna gewoon in de wasmachine.

  Ook handig, maar alleen toepasbaar op witte kleding: gebruik citroensap op de vlek, strooi hier een beetje zout op en wrijf dit goed in. Geef het zout even de tijd om de vlek op te nemen en spoel het kledingstuk daarna uit.

 5. Roestvlekken op roestvrijstaal

  Het klinkt wat tegenstrijdig en je zou denken dat dit helemaal niet kan, maar wie RVS in huis heeft, weet dat het wel degelijk kan gaan roesten. Weggooien is niet nodig, een eenvoudige behandeling met wasbenzine (even goed schrobben) en daarna een sopje met gewoon schoonmaakmiddel is vaak al voldoende om de vlekken te verwijderen.

 6. Multifunctioneel: roestvlekverwijderaar

  Mocht niets van deze oplossingen helpen, dan kun je altijd nog grijpen naar de roestvlekverwijderaar. Vaak is dit een dure en weinig milieuvriendelijke methode, dus gebruik dit echt als laatste noodgreep. De werking van dit middel is afhankelijk van het soort, lees dus altijd goed de instructies en volg die nauwgezet op.

Do's

 • Kijk wat voor jou het beste werkt; er is niet één methode die alle roestvlekken laat verdwijnen
 • Behandel roestvlekken zo snel mogelijk

Don'ts

 • Gebruik niet té agressieve middelen. Dat is niet milieuvriendelijk en zeker niet altijd nodig

Bron

Boek 'Spic & Span' van Yvonne Worth en Amanda Blinkhorn, Forte Uitgevers, 2005.
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!