Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Audio » Hoe neem ik muziek op van internet

Hoe neem ik muziek op van internet

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Zo ongeveer alle muziek die gemaakt is, kun je op internet vinden. Die muziek is op twee manieren te beluisteren: downloaden of laten afspelen. Bij downloaden komt de muziek supersnel als een bestand op je pc te staan, waarna je het zo vaak kunt beluisteren als je wilt. Bij laten afspelen (‘streamen’) is een website als het ware een radio en uit de boxen van je pc komt het geluid. Deze stream kun je afvangen, en daarmee heb je die muziek toch gedownload. Zowel downloaden als streamen is soms gratis, soms niet. Deze hoedoe gaat over het afvangen van een stream.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

 • Pc met geluidskaart
 • Muziekopnameprogramma

Stappen

 1. Installeer muziekopnameprogramma

  Op vrijwel elke pc zit al een programma om muziek mee af te spelen, een zogeheten mediaplayer. Op een pc met Windows is dat meestal Windows Media Player, op een Mac is het iTunes. Met beide is het niet mogelijk om muziek van internet op te nemen, dus daar is een ander muziekprogramma voor nodig.

  Er is keuze genoeg, meestal gratis. We noemen:
  Audio Streamer,
  Freecorder,
  en voor de Mac Audio Hijack
  De veelzijdige mediaplayer Winamp kan opnemen met de plugin  Streamripper.

 2. Zoek internet radiozenders

  Vind je favoriete radiozender. Er zijn er vele honderden – in de Hoedoe ‘Hoe vind ik online radiozenders’ helpen we je op weg.

 3. Ontdek de werking

  Nu wordt het lastig. Opnemen van internetradio verschilt nogal per programma. Bij sommige programma’s moet je eerst de browser starten en de muziekzender opzoeken, en daarna het programma starten, bij andere is het andersom. Bij het ene programma moet je eerst kiezen waar je de muziek wilt opslaan en in welk format, bij andere zijn die keuzen standaard al ingevuld (en kun je ze wijzigen). De ene keer kun je vanuit het muziekopnameprogramma browsen naar de zender, een andere keer moet je een url (webadres) inplakken.
  ‘t Is niet erg om even te moeten zoeken, zo ontdek je de soms zeer uitgebreide mogelijkheden van het programma.

 4. Maak een testopname

  Alles onder controle? Dat gaan we testen! Neem een stukje muziek op van een van je favoriete zenders. Check daarna of het allemaal goed is opgenomen.

 5. Bedenk wat je wilt met de muziek

  Wie eenmaal het enorme aanbod aan online radiozenders heeft ontdekt, kan zich afvragen welk nut het nog heeft om muziek daarvan op te nemen. Voor elk muziekgenre zijn er meerdere stations, en de meeste zenden dag en nacht uit. Wanneer heb je nog tijd om de opgenomen muziek te beluisteren?
  Iets anders is het downloaden van muziek. Dat werkt anders, gaat sneller, is niet altijd legaal – die muziek kun je op je iPod of mp3-speler zetten en beluisteren wanneer je wilt.

Do's

 • Surf rond op zoek naar het enorme aanbod aan online radiozenders.
 • Probeer meerdere opnameprogramma’s uit – de ene bevalt je beter dan de andere.

Don'ts

 • Eindeloos muziek opnemen – wanneer wil je het allemaal beluisteren?

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!