Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Audio » Hoe vind ik online radiozenders

Hoe vind ik online radiozenders

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 uren
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Een radiozender zoeken ging jarenlang door het draaien aan knoppen, totdat je de juiste golflengte vond. Ook met een moderne autoradio is het een kwestie van stap voor stap scannen naar de juiste frequentie, of presets instellen. Nu breedband internet vrij algemeen is, gaat met kennis van webadressen zo ongeveer de hele wereld aan radio voor je open.Kies je muziekgenre, en je wordt bediend.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

 • Pc met redelijk snelle internetverbinding
 • Mediaplayer, meestal gratis te downloaden

Stappen

 1. Check je mediaplayer

  Online een radiozender beluisteren kan vaak vanaf een website, dus via je browser. Handiger is te luisteren via een mediaplayer, je kunt dan kiezen uit meerdere zenders. Zo’n mediaplayer speelt vaak ook video af. Meestal heeft een pc al een mediaplayer aan boord, maar in stap 6 laten we zien dat er volop keuze is.

 2. Voor pc en Mac: Windows Media Player

  Op een pc zit meestal Windows Media Player (WMP), en er is ook een (gratis) versie voor de Mac. Vanuit WMP zijn al diverse radiostations te vinden. Ga naar het menu Favorieten (Favorites) en kies voor Muziek (Music). Je komt op een webpagina terecht vanwaar honderd muziekzenders zijn te kiezen. Met de menukeuze Internet Radio kom je op dezelfde pagina terecht.
  In de rechter kolom kun je nog kiezen voor een hoge of lage streamsnelheid. Voor de hoge snelheid is een voldoende snelle internetverbinding nodig, die de meeste mensen inmiddels hebben.

 3. Voor Mac en pc: iTunes

  Op een Mac zit altijd al iTunes geïnstalleerd, maar dat programma kan ook (gratis) op een pc. Dit veelzijdige muziekprogramma van Apple biedt vergelijkbare mogelijkheden als WMP, maar kan nog veel meer. Ga in de linker kolom naar ‘Radio’. Je kunt kiezen uit 25 stijlen, zoals blues, country of 90’s hits. Voor elke stijl zijn er vele tientallen en vaak meer dan honderd zenders. Dubbelklik op een zender, en luisteren maar.

 4. Vind meer radiostations

  Als je de stations van de mediaplayer nog niet genoeg vindt, of juist het aanbod verwarrend groot vindt, dan kun je ook kijken op bijvoorbeeld kiesfm.nl of Radiotuna (kies in de linker kolom een genre en een subgenre, en je krijgt een lijst met radiostations voorgeschoteld).

 5. Google wat rond

  Googlen met de juiste zoekwoorden levert altijd resultaat. Dus tik in Google bijvoorbeeld in ‘online radio’, en de mogelijkheden dienen zich aan. Vaak kom je terecht op een pagina van een forum. Dat geeft een aardige indicatie van het type mensen dat naar het betreffende station luistert, en dus de soort muziek die ze daar draaien.

 6. Kies andere mediaplayers

  Mediaplayers zijn er in veel soorten. Sommige spelen alleen muziek af, de meeste ook video en soms ook tv. Diverse spelers kunnen veel meer: bijvoorbeeld VLC zet vrijwel elk formaat video of beeld om in een ander formaat. Sommige, lang niet alle, spelers kunnen ook muziek downloaden en vastleggen op je pc.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!