Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Audio » Hoe weet ik dat ik de goede luidsprekers koop

Hoe weet ik dat ik de goede luidsprekers koop

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 8 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Muziek is een toegangspoort tot de ziel. Zo filosofisch bekijk je het zelden, maar bij de aankoop van nieuwe geluidsboxen is het niet verkeerd daar even aan te denken. We spreken in deze hoedoe over ‘gewone’ speakers, dus geen cinema-setjes, geen heel grote of heel kleine, of dure, bijzondere boxen. Goede speakers zijn een investering voor vele jaren, en mogen dus best wat kosten. Maar gedownloade muziek en mp3’tjes kunnen nooit wonderschoon klinken, al zijn de boxen nog zo goed.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

 • Een goede muziekwinkel
 • Een paar uurtjes rustig de tijd
 • Enkele originele cd’s

Stappen

 1. Vraag vrienden en familie

  Een goede start van een zoektocht naar de juiste boxen is je vriendenkring. Daar zitten er altijd een paar bij die dezelfde smaak hebben als jij: zowel qua soort muziek als de manier waarop je wilt luisteren. Geniet je van prachtige, symfonische muziek, of moet het vooral hard zijn met veel bas? Of is muziek niet meer dan achtergrondgeluid voor je? In dat laatste geval voldoet bijna elk setje boxen, en zullen prijs en vormgeving belangrijker zijn dan de geluidskwaliteit.

  Na zo’n eerste serie rondvragen weet je ongeveer hoeveel geld je kwijt zult zijn, en bij welke merken je het wel of niet moet zoeken.

 2. Lees reviews

  Reviews op testsites kun je zien als de mening van heel veel vrienden. Deze beoordelingen zijn tezamen een stuk minder toevallig. De ervaringen van anderen kunnen je wijzen op aspecten van geluidsboxen die je nog niet bedacht had. In combinatie met de reviews krijg je meestal ook een overzicht van de actuele prijsvorming.

  Enkele forum- en testsites noemen we onderaan dit artikel.

 3. Ga luisteren

  Zelf gaan luisteren naar boxen is de allerbeste test die je vooraf kunt doen. In elke grotere plaats zijn een of meer muziekwinkels met een luisterruimte. Neem dan je eigen muziek mee – daarvan weet je hoe die moet klinken. Natuurlijk geen gebrande mp3’tjes, maar echte cd’s in diverse genres.
  Realiseer je wel dat zo’n luisterruimte doorgaans een goede akoestiek heeft, waarschijnlijk beter dan jouw huiskamer.
  Als je budget beperkt is, vraag dan of de duurste boxen buiten de test blijven. Voor een zuiver oordeel is het goed om niet vooraf de prijs van de overige boxen te kennen.

 4. Weet: the wow is now

  Het kan zijn dat een set boxen je een wow-ervaring geeft: wat een geluid! Veel voller dan je ooit kon denken. Geniet van het moment, maar blijf gerust even luisteren. En vraag je af wat je ervan vindt als je muziek altijd zo klinkt. Zo’n opgepept, 110%-geluid kan op den duur vermoeiend zijn. Het is een beetje vergelijkbaar met sommige reclames op tv, waarbij het geluid objectief gemeten niet harder staat, maar dat wel harder klinkt. Dat is al gauw irritant.

 5. Gebruik geen equalizer

  Check of tijdens de luistertest de equalizer van de versterker op neutraal staat. Dat komt de onderlinge vergelijking van verschillende soorten muziek en diverse boxen ten goede. Thuis kun je de equalizer gebruiken om eventuele foutjes van boxen of onvolkomenheden in je akoestiek weg te werken.

 6. Vertrouw alleen je eigen oren

  Een boxenverkoper is vast en zeker deskundig, maar wat híj van het geluid van de boxen vindt, is niet interessant. Jij moet er jarenlang naar luisteren, dus van belang is alleen wat jouw oren je laten weten.
  Als het mogelijk is, vraag dan de verkoper om een paar keer van boxen te wisselen zónder dat jij weet welke er aan staan. Zo kun je tot een zuiver luisteroordeel komen. Als daarna blijkt dat de fijnste boxen erg duur of heel lelijk zijn, kun je altijd nog een andere keuze maken. Verhoog desnoods je budget nog wat – het gaat om een investering voor vele jaren.

 7. Let op de techniek

  Boxen en versterker moeten op elkaar zijn afgestemd. Vooral het uitgangsvermogen van de versterker is van belang. Als dat vermogen (uitgedrukt in Watt) veel hoger is dan dat van de boxen, kun je de boxen opblazen. Bij een te laag vermogen kan ook schade aan de boxen ontstaan. Een beetje hoger vermogen van de versterker is wel goed. Verder moet de weerstand, of de impedantie, van speakers en versterker ongeveer gelijk zijn.

 8. Denk om de inpassing thuis

  De vorm van speakers is in beginsel altijd een vierkante kast, die soms ver is uitgerekt. De ene vorm is niet bij voorbaat beter dan de andere. Liggend of staand maakt voor het geluid niet uit. Een vrijstaande, erg hoge boxenset geeft doorgaans wel een voller geluid.
  Bedenk vooraf of je de boxen op de grond zet, in een kast, of ophangt aan de muur. Bescheiden boxen die je op de grond zet, geven een teleurstellend resultaat. Bedenk ook hoe je de snoeren uit het zicht wilt houden. Dat is soms best lastig, en draadloze boxen zijn nog erg duur.

Do's

 • Neem de tijd voor je keuze – thuis zul je honderden uren naar je boxen luisteren.
 • Kies met verstand, maar laat je oren beslissen.

Don'ts

 • Denk niet dat ‘duurder’ ook ‘beter’ betekent.
 • Boxen met te hoog vermogen kopen is zonde van je geld, en van het geluid.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!