Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Gadgets » Hoe vind ik nieuwe sidebar gadgets

Hoe vind ik nieuwe sidebar gadgets

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Gadgets, van die handige mini-programmaatjes voor op het bureaublad van de computer, zijn er in overvloed. Met één klik roep je bijvoorbeeld de buienrader op, de beurskoersen of het spelletje van de dag. Ze zijn vaak gratis. Waar vind ik die gadgets?

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

 • Computer
 • Windows: Vista, 7 of XP
 • Mac: OSX, elke versie
 • Internetverbinding

Stappen

 1. Kies voor Windows of Google

  Windows biedt sinds Vista een ‘sidebar’: een rechterkolom op het scherm waar de gadgets in kunnen. Al kun je de gadgets ook ergens anders op het bureaublad plaatsen. En met Windows XP kan het nu ook.

  Via Google kun je een ‘toolbar’ installeren: een extra balk bovenin het scherm. Een mogelijkheid is ook om met Google een persoonlijke startpagina in te stellen, met nog veel meer mogelijkheden.

 2. Windows: check of de Sidebar is geïnstalleerd

  Ga met je muis naar de rechterkant van het scherm – niet klikken. Verschijnt daar na enkele seconden een streep van boven naar beneden? Rechts van die streep is je Sidebar. Verschijnt die streep niet? Ga dan met je muis naar rechts onderin de werkbalk. Een van de icoontjes is van de Windows Sidebar. Klik er met de rechtermuisknop op en kies voor 'Openen'.

 3. Google: installeer de Toolbar

  Surf naar de Google Toolbar. Klik op de knop ‘Google toolbar installeren’ en het programma wijst je stap voor stap de weg.

  Dit lukt niet als je Safari als browser gebruikt.

 4. Windows: activeer meer gadgets

  Als de sidebar geïnstalleerd is, zie je direct enkele gadgets, of misschien maar eentje. Bovenaan de sidebar staat een +-teken. Klik erop, en je krijgt een venster met meer gadgets. Sleep die naar de sidebar en klaar ben je.

  Méér gadgets vinden is makkelijk: rechts onderin het venster met de extra gadgets klik je op ‘Get more gadgets online’. Je komt dan op een pagina van Microsoft, die je verder stap voor stap de weg wijst.

 5. Google: breid de Toolbar uit

  Klik in de toolbar op het blauwe kruis (‘Knoppen toevoegen aan uw toolbar’), en vervolgens op ‘Volledige galerij openen’. Je kunt nu kiezen uit gadgets van enkele categorieën (nieuws, fun & games). Bij elke categorie staat rechts bovenin ‘Alles weergeven’ – handig! Nog handiger is het kolommetje aan de linkerkant, waar je direct kunt kiezen uit nog meer categorieën. Maak je keuze. De knop ‘Toevoegen aan Toolbar’ maakt het tenslotte wel heel makkelijk.

 6. Zoek andere leveranciers

  Verreweg de meeste gadgets vind je via Microsoft of de Toolbar. Maar tik eens in je zoekmachine ‘gadgets sidebar’ of ‘gadgets toolbar’ in, en je vindt nog meer aanbieders. 

  Let op: als de leverancier uit bijvoorbeeld China, Rusland of Roemenië komt (een link eindigt dan op .ru, .cn of .ro), is het uitkijken. De kans op een virus of andere ellende is dan helaas wat groter.

 7. Proberen en opruimen

  Gratis gadgets kun je altijd proberen. Maar ruim eens in de zoveel tijd je verzameling op. Gadgets die je niet gebruikt, kun je beter verwijderen.

Do's

 • Veel (gratis) gadgets uitproberen.
 • Na een tijdje checken of je ze echt handig vindt.

Don'ts

 • Je bureaublad helemaal vol zetten met handige dingen.

Bron

Microsoft, tips & trucs
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!