Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Programma's » Hoe houd ik mijn computer in conditie

Hoe houd ik mijn computer in conditie

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Net als een auto moet je ook je laptop, netbook of pc in goede conditie houden. Zonder goed werkende computer staat je leven tegenwoordig immers bijna stil. Je surft dagelijks over het internet, bezoekt allerlei sites, downloadt software, muziek en games en wat al niet meer. Van lieverlee wordt je pc langzamer. De volgende handelingen helpen je om je computer in goede conditie te brengen en te houden.

Hoedoe door: Pieter Pulleman

Bekijk het profiel van Pieter Pulleman
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

 • Computer
 • Internetverbinding
 • Optioneel: een extra harde schijf of USB-stick

Stappen

 1. Verwijder overbodige software

  Kijk eens kritisch naar je softwareprogramma’s. Heb je een programma al lange tijd niet gebruikt, en ziet het er niet naar uit dat je het binnenkort nodig hebt? Overweeg dan de software te verwijderen. Dit kan eenvoudig via het Configuratiescherm of met het gratis programma CCleaner.

  Staat er nog veel voorgeïnstalleerde gratis software op de computer, die je toch niet gebruikt? Die kan er ook af. Het programma PC Decrapifier is een goede hulp hierbij.

 2. Verwijder de internetgeschiedenis en de cookies

  Verwijder tijdelijke internetbestanden. Open je internetbrowser en verwijder 'geschiedenis' en 'cookies'. In Internet Explorer doe je dat via het menu Extra. Ga naar Internetopties en klik op het tabblad Algemeen. Hier kun je de browsergeschiedenis verwijderen. Je kunt hier ook aanvinken dat dit standaard gebeurt tijdens het afsluiten van de browser. In Mozilla Firefox kun je in het tabblad Privacy via het menu Extra - Opties vergelijkbare instellingen aanbrengen.

 3. Defragmenteer je harde schijf

  Af en toe je harde schijf defragmenteren, verbetert de indeling ervan. Hierdoor verwerkt de harde schijf opdrachten efficiënter en gaat de snelheid omhoog. Defragmenteren gebeurt in Windows 7 en Windows Vista automatisch. In Windows XP moet je dit handmatig starten. Dat doe je via Programma’s, Bureauaccessoires, Schijfdefragmentatie.

 4. Verwijder dubbele bestanden

  Verwijder dubbele bestanden met Duplicate Cleaner. Het is wel verstandig even te controleren wat je dreigt te verwijderen. Sommige (foto)bestanden dragen misschien wel dezelfde naam, maar zijn niet identiek.

 5. Spoor de grootste bestanden op

  Staat je harde schijf zo vol dat je niet weet waar te beginnen? Download dan het gratis programma SpaceSniffer. Dit programma brengt de mappen en bestanden in beeld die veel ruimte innemen. Analyseer de getoonde informatie. Verwijder vervolgens grote bestanden (foto’s, muziek) die je niet veel gebruikt of niet meer nodig hebt. Natuurlijk kun je ze ook overzetten op een externe harde schijf. Deze schijven zijn tegenwoordig voor een paar tientjes te koop. Bovendien zijn ze eenvoudig en snel aan te sluiten met een USB-kabel.

 6. Laat dagelijks automatisch onderhoud doen

  Als je het nog niet hebt, installeer dan het gratis programma CCleaner. Deze tool helpt je op eenvoudige wijze je computer in topconditie te houden. Het programma is supereenvoudig te gebruiken. CCleaner is zo in te stellen dat het programma bij het opstarten van je pc automatisch een schoonmaakronde doet. Dit duurt weliswaar een tiental seconden, maar het resultaat is dat alle overbodige balast dagelijks verwijderd wordt.

 7. Verwijder stof uit je pc

  Je pc van binnen schoonmaken is ook geen overbodige luxe. Zeker niet als hij op de grond staat. Stof zorgt ervoor dat warmte niet weg kan waardoor de ventilator overuren moet maken. Haal de stroom er af, koppel alle randapparatuur los en maak de computerkast open. Gebruik een busje perslucht om stof te verwijderen. Zorg hierbij dat je geen onderdelen aanraakt met je handen of met de bus. Een netbook of laptop zelf openmaken is niet aan te raden. Laat dat klusje over aan een expert.

Do's

 • Zorg voor een goede virusscanner en firewall, om gevaarlijke vervuiling buiten te houden
 • Installeer een spamfilter
 • Sla downloads op in een aparte map en scan ze voor gebruik of installatie
 • Gebruik de automatische updatefunctie van Windows

Don'ts

 • Bezoek geen wazige websites
 • Download geen bestanden van wazige websites
 • Verwijder geen bestanden van je pc zonder controle van de inhoud
 • Installeer geen programma’s als de herkomst niet duidelijk is
 • Breng geen wijzigingen aan, als je niet weet of begrijpt wat je wijzigt

Bron

Magazine en website van Computer!Totaal

Meer uitleg