Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Programma's » Hoe vind ik gratis software (freeware)

Hoe vind ik gratis software (freeware)

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Software aanschaffen is een dure aangelegenheid. Tenzij je gebruik maakt van een gratis variant. Naast gratis is het ook nog eens legaal. Bovendien doet deze zogenoemde freeware vaak niet onder voor zijn commerciële tegenhangers. En het mooie is dat allerlei soorten software gratis verkrijgbaar zijn. Of het nu gaat om officeprogramma’s, virusscanners, fotobewerkingssoftware of back-up software, er is bijna altijd een goede gratis variant beschikbaar.

Hoedoe door: Pieter Pulleman

Bekijk het profiel van Pieter Pulleman
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

 • Computer
 • Internetverbinding
 • Basiskennis van computerbeheer

Stappen

 1. Bepaal eerst welke softwareprogramma’s je echt nodig hebt

  Welke (commerciële) software heb je écht nodig? Voor welke activiteiten gebruik je de computer? Bewerk je wel eens foto's, maar blijft het bij de basishandelingen? Dan is het zonde om een duur programma aan te schaffen. Gebruik een van de vele gratis fotobewerkingsprogramma's. Het is ook niet nodig om de volledige Adobe suite aan te schaffen, als je alleen af en toe een pdf maakt. Ook voor Microsoft Word en Exel zijn prima gratis alternatieven te vinden. Denk dus eerst goed na, voordat je tot aanschaf van software overgaat.

 2. Zoek op internet naar alternatieve software

  Helaas is er niet een centrale plaats waar je alle gratis software vindt. Snuffel dus eens rond op internet, of vraag een collega, vriend of familielid om tips. De website Filehippo biedt een groot en breed aanbod. Ook de grote softwarefabrikanten bieden soms prima gratis software. Een voorbeeld van een prima gratis virusscanner is Windows Defender van Microsoft.

 3. Maak eerst een back-up of herstelpunt

  Maak eerst een back-up of een herstelpunt, voordat je grote wijzigingen aanbrengt. Een herstelpunt maak je via het Windowsprogramma Bureau-accessoires.

 4. Bepaal welk programma aansluit op je behoefte

  Oriënteer je op het aanbod. Welk programma past het beste bij je behoefte? Soms zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Sommige gratis programma’s vragen wel enige expertise van de gebruiker. Of ze zijn bijvoorbeeld alleen in het Engels verkrijgbaar. Zoek eventueel via Google of via gespecialiseerde websites als Tweakers.net of HCC naar ervaringen van anderen.

 5. Installeer het programma

  Download en installeer het programma dat je hebt gekozen. Volg hierbij de aanwijzingen van de maker. Soms moet je alle andere toepassingen eerst sluiten. Ook is het vaak nodig om de computer te herstarten. Dit verschilt per programma.

Do's

 • Sla downloads op in een aparte download map. Je kunt de inhoud hiervan verwijderen, zodra het programma is geïnstalleerd. Je kunt dit instellen in je internetbrowser.
 • Vervang je een programma door een versie van een andere fabrikant? Check dan eerst of je de oude bestanden ook met de nieuwe software nog kunt gebruiken. Met andere woorden, zijn de programma’s compatible?
 • Check wat je downloadt. Sommige programma’s zijn alleen de eerste dertig dagen gratis. Of als je op de verkeerde knop klikt, bestel je per ongeluk de betaalde variant.

Don'ts

 • Koop geen dure programma’s als je de software maar af en toe gebruikt. Er zijn genoeg gratis alternatieven.
 • Download en installeer geen programma’s als de herkomst je niet duidelijk is.

Bron

Magazine en website van Computer!Totaal

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!