
Hoe maak ik Zwitserse rösti
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 uur
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Met verse geitenkaas maak je de mooiste rösti: perfect licht goudbruin, lekker krokant, zacht van smaak en niet te vet.
Deze variant wordt gemaakt met rauwe aardappels. Daardoor duurt het wel even voor hij klaar is, maar moeilijk is hij niet.
Benodigdheden
- Ingrediënten per persoon:
- 2 niet te grote aardappels
- 1 klein uitje
- 1 afgestreken eetlepel bloem
- 100 gram verse zachte geitenkaas
- 1 ei (voor twee personen is 1 ei nog steeds genoeg)
- peper, zout, nootmuskaat
- Gereedschap:
- Grote rasp of keukenmachine
- Mengkom
- Garde
- Anti-aanbak-koekepan
- Vlamverdeler
Stappen
-
Maak het aardappelmengsel
- Klop de geitenkaas en het ei met een garde mooi los in de mengkom.
- Pel het ui en rasp het grof. Doe het in de kom.
- Schil de aardappels, verwijder de pitten en rasp ze grof. Roer ze direct door het kaasmengsel, want aardappel verkleurt meteen.
- Roer een afgestreken eetlepel bloem door het mengsel.
- Voeg peper, zout en nootmuskaat toe, roer nog eenmaal.
-
Bak de rösti aan één kant
- Leg de vlamverdeler op het vuur en laat hem helemaal heet worden. Zet de anti-aanbakpan erop. Smelt een beetje vet erin. (Het kán zonder vet in zo'n pan, maar dan gaart het minder goed. En aardappels smaken mét wat vet toch echt lekkerder.)
- Leg het aardappelmengsel in de pan en druk hem mooi glad.
- Zet het vuur vrij laag. Laat hem langzaam garen: minimaal vijfentwintig minuten per kant.
-
Keer de rösti
- Vet een groot bord in met een klein beetje olie of boter.
- Leg het bord op de pan.
- Houd pan met bord boven een schoon stuk aanrecht.
- Keer het geheel in één beweging.
- Vet een groot bord in met een klein beetje olie of boter.
-
Bak de rösti aan de andere kant
- Laat de rösti zachtjes vanaf het bord terug in de pan glijden. Zet de pan op het vuur.
- Er hoeft nu geen vet meer in de pan. De kaas laat genoeg vet los om de rösti in te bakken. Tenminste: zo werkt het met de anti-aanbakpan. Gebruik je een (giet-)ijzeren koekepan, prik dan met de steel van een lepel kleine gaatjes in de omgekeerde rösti. Leg een klein klontje boter op elk gaatje, of giet er een drupje vloeibaar vet in.
- Laat ook de tweede kant langzaam garen.
Do's
- Controleer af en toe of het vuur niet te hoog staat.
- Bak je rösti voor een heel weeshuis, gebruik dan de bakplaat van de oven.
- Houd je niet van geitenkaas, neem dan 'gewone', geraspte kaas.
- Je kunt deze rösti ook maken met aardappels die eerst een minuut of acht gekookt hebben. Dit heeft weer andere nadelen: de aardappels moeten eerst afkoelen, het mengsel wordt plakkeriger en de rösti massiever. Maar het bakken duurt daarna minder lang.
Don'ts
- Gebruik geen deksel. De rösti wordt er hopeloos slap en melig van.
- Laat de koek niet te snel bruin worden. Anders wordt de korst zwart en hard, terwijl de koek van binnen nog rauw is.
Rösti met?
Dit recept ga ik zeker maken! Lijkt me heerlijk. Kun je vertellen wat er traditioneel nog bij geserveerd wordt? Bepaalde groenteschotel, vlees of salade?
Groeten Debby