Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Sauzen » Hoe maak ik mosterd

Hoe maak ik mosterd

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 9 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik mosterd
Mosterd werd al in de vierde eeuw voor Christus gebruikt en behoort nog steeds tot de standaarduitrusting van menig kookliefhebber. Je kunt het voordelig kopen, maar ook zelf maken. Mosterd maken is vrij eenvoudig en je kunt grote hoeveelheden in één keer maken. Dan heb je altijd voldoende op voorraad. Variëren met extra ingrediënten kan natuurlijk ook.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • 400 ml witte wijnazijn
 • 250 gram mosterdzaadjes (wit, zwart of een mengsel)
 • Kaneelpoeder
 • Laospoeder
 • Gemberpoeder
 • Zout
 • Kleine potjes
 • Soda
 • Grote pan
 • Water
 • Vijzel of blender

Stappen

 1. Laat de mosterdzaadjes weken

  Doe de mosterdzaadjes in een kom en giet de wijnazijn daarbij. Roer het goed door elkaar en laat dit een nacht (of tenminste acht uur) weken. De mosterdzaadjes nemen de wijnazijn dan goed op en worden wat zachter.

 2. Steriliseer het potje

  Dit recept is ongeveer genoeg voor 600 gram mosterd. Dat past in één potje. Dit potje moet je voor gebruik steriliseren. Dat doe je door een pan water met soda op het vuur te zetten, dat goed aan de kook te brengen en vervolgens de pot en het deksel erin te leggen. Laat dit een poosje doorkoken en zet de pot en het deksel daarna ondersteboven op een schone theedoek.

  Als je een grote voorraad mosterd in één keer wilt maken, dan vermenigvuldig je de hoeveelheden van de ingrediënten met het aantal potjes en steriliseer je de potjes in één keer. Het steriliseren voorkomt dat er schimmels of bacteriën in de mosterd terecht komen, die het vroegtijdig doen bederven.

 3. Pureer de zaadjes

  Als de zaadjes een nacht gestaan hebben, kun je ze als het goed is fijn knijpen tussen je vinger. Pureer ze dan met een vijzel of een blender. Voeg eventueel nog wat wijnazijn toe om de mosterd wat vloeibaarder te maken.

 4. Kruid de mosterd

  Voeg nu de kruiden en het zout toe aan de mosterd. Voor deze hoeveelheid mosterd heb je in totaal ongeveer een theelepel aan kruiden nodig. Heb je iets niet in huis? Je kunt ook bijvoorbeeld zwarte peper, nootmuskaat, kardemomzaadjes of kruidnagel gebruiken. Proef of de mosterd op smaak is. Laat je niet afschrikken door een te sterke smaak; die trekt nog weg.

 5. Laat de mosterd rijpen

  Als de mosterd helemaal naar je smaak is, schep je deze voorzichtig in het gesteriliseerde potje. Sluit het potje goed af en zet het vervolgens tenminste acht dagen in de koelkast. Dan krijgt het de kans om te rijpen. De smaak zal in die acht dagen wat zachter worden. Is hij nog te sterk naar je zin? Laat de mosterd dan gerust nog iets langer in de koelkast staan.

Do's

 • Kies wijnazijn van goede kwaliteit; des te beter de wijnazijn, des te lekkerder de mosterd
 • Varieer ook eens met andere ingrediënten en maak bijvoorbeeld een lekkere honingmosterd

Don'ts

 • Als je mosterdzaadjes uit eigen tuin wilt halen; verwar ze niet met koolzaad. Ze lijken sterk op elkaar, maar smaken zeker niet hetzelfde

Bron

Meer uitleg

gemaakt!

door Gerard van der Leeuw op 17-12-2013 12:52
Prima mosterd gekregen.


Maar proeven niet hetzelfde in je tekst is geen Nederlands....


Je bedoelt smaken niet hetzelfde......

gemaakt!

door Adine Versluis op 17-12-2013 12:55
Scherp gezien, het is aangepast! En fijn dat de mosterd goed gelukt is.

probleem met mosterd

door marjanscheffel op 22-12-2013 09:19
ik doe 100 gr mosterdzaad 200 ml witte azijn 24 uur laten staan. dan pureren maar dat gaat niet goed de zaadjes gaan niet kapot doe er 50 gr rietsuiker bij 1 theelepel kurkuma maar het blijft grof en een beetje zuur wat doe ik verkeerd
Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!