Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Brood » Hoe bak ik brood met een broodbakmachine
4

Hoe bak ik brood met een broodbakmachine

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik brood met een broodbakmachine
Als gewoon brood bakken je net een stapje te ver gaat, kan je nog wel proberen het te bakken met een broodbakmachine. Dat is al wat eenvoudiger, maar nog steeds vrij uitdagend. Als je de smaak echter eenmaal te pakken hebt, zul je niet snel meer terug gaan naar het fabrieksbrood dat je in de winkel kunt kopen!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Broodbakmachine
 • 15 gram verse gist (of anderhalve theelepel gedroogde gist)
 • 120 gram bloem
 • 240 ml water
 • 300 gram tarwemeel
 • Anderhalve theelepel melkpoeder
 • 3/4 theelepel suiker
 • 3/4 theelepel zout
 • Anderhalve eetlepel margarine

Stappen

 1. Weeg de ingrediënten af

  Een brood bakken met de broodbakmachine is redelijk eenvoudig, zolang je maar nauwkeurig te werk gaat. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en zet ze apart van elkaar neer. Houd ze wel bij de hand, zodat je ze snel in de machine kunt gooien.

 2. Doe de ingrediënten in de broodbakmachine

  Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine, met uitzondering van de zout. Die houd je nog heel even apart. Controleer voor je de ingrediënten in de machine gooit wel even of de roerarm goed zit, zodat je zeker weet dat je deeg goed gemengd wordt.

 3. Kies het juiste programma

  Voor verschillende typen broden worden verschillende programma's gebruikt. Sommige broodbakmachines werken met nummers en hebben op de kap een overzicht staan van het programma met het bijbehorende nummer. Andere machines werken met een ander systeem. In die gevallen kun je meestal in het boekje zien welke programma's er zijn. Kies in ieder geval voor het programma voor wit brood. Als je geen bloem en tarwemeel kiest, maar bijvoorbeeld volkorenmeel, dan kun je natuurlijk voor het programma voor bruin brood gaan.

 4. Voeg de zout toe

  Als de machine een paar minuten gedraaid heeft, kun je de zout toevoegen. Zout en gist mogen niet gecombineerd worden, omdat de zout het gist kan beschadigen. Je kunt bij het mengen van de ingrediënten dus het beste alles eerst even een klein beetje door elkaar laten mengen door de machine, en daarna het zout er pas bij doen. Doe de machine vervolgens weer dicht en hervat het programma.

 5. Controleer het deeg

  Doe na vijf minuten de klep nog even open en controleer hoe het deeg voelt. Als het wat te plakkerig is, dan kun je het beste een eetlepel water toevoegen. Het deeg wordt dan weer gladder en het eindresultaat smakelijker.

 6. Laat het brood afkoelen

  Zolang de broodbakmachine zijn werk doet, hoef jij eigenlijk nergens naar om te kijken. Je kunt gewoon wachten tot het piepje gaat. Als het zo ver is, kun je het brood het beste zo snel mogelijk uit de machine halen. Wikkel deze in een theedoek en laat het brood afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je het het makkelijkst snijden. Stop het brood nooit warm in een plastic broodzak, dan smaakt het na korte tijd al erg taai!

Do's

 • Volg de instructies in de handleiding van de broodbakmachine nauwgezet
 • Heb je kant en klare broodmix gekocht? Dan kun je ook de instructies op de verpakking volgen

Don'ts

 • Zorg ervoor dat het zout niet in aanraking komt met het gist. De kans dat je brood dan goed rijst, is niet groot

Bron

Eigen ervaring

Meer uitleg