Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Brood » Hoe maak ik een tosti
4

Hoe maak ik een tosti

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
De Fransen hebben een croque monsieur, de Engelsen een toasti, maar toch zijn hun gegrilde kaassandwiches niet hetzelfde als onze oer-Hollandse tosti. De klassieker met witbrood en smeltkaas is hét ultieme voer voor een lome zondagmiddag (al dan niet met kater). En natuurlijk hoeft het niet bij kaas alleen te blijven: er zijn honderden variaties denkbaar. Durf! Tosti’s kun je in een tosti-ijzer maken, maar ook in de koekenpan of in de oven. Er is zelfs een speciale zak waarmee je je tosti in de broodrooster kunt maken zonder dat er kaas in druppelt, de toastabag.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • 2 sneetjes witbrood (bijvoorbeeld casinowit)
 • 1 plak kaas (voorgesneden), bij voorkeur jong belegen
 • 1 plak achterham
 • boter (voor een tosti in de koekenpan)

Stappen

 1. Verwarm het apparaat

  Plaats het apparaat op een stabiele ondergrond en zorg dat er genoeg ruimte omheen is en dat niets het tosti-apparaat raakt. Zorg er ook voor dat het snoer niet over de rand van de tafel of het aanrecht hangt en dat kinderen er niet bij kunnen. 

  Zet het apparaat zo’n 5 minuten van tevoren aan om voor te verwarmen. Alleen goed hete ijzers roosteren het brood van buiten en maken tegelijkertijd de vulling lekker zacht en warm. Veel tosti-apparaten hebben een lichtje dat automatisch aangaat als de juiste baktemperatuur is bereikt.

  Heb je een apparaat waar je tosti ondanks anti-aanbaklaag aan blijft plakken, dan kun je de ijzers invetten met een beetje boter of sprayvet.

 2. Beleg het brood

  Neem een snee witbrood en beleg dit met een plak kaas en eventueel een plak achterham. Leg het tweede sneetje er bovenop. Zorg dat de kaas niet te dicht bij de korstjes komt en ook zeker niet uitsteekt, want dit gaat lekken. Ook de ham moet je even bijsnijden om binnen de korstjes te blijven.

 3. Even wachten...

  Leg de sandwich in het tosti-ijzer, knijp goed dicht en bak in 4-6 minuten goudbruin. Verwijder ‘m voorzichtig met een houten bakspatel. Kijk uit voor je vingers, de tosti én de bakplaten zijn heet!

 4. Maak de tosti in een koekenpan

  Smelt op middelhoog vuur een klontje boter in de koekenpan. 

  Beleg je brood op dezelfde manier als beschreven in stap 2, maar smeer de buitenzijden in met boter. Dit doe je om aanbakken te voorkomen. Bak de tosti op vrij hoog vuur in een paar minuten aan beide kanten goudbruin en wacht tot de kaas gesmolten is.

 5. Serveer de tosti

  Snijd de tosti diagonaal doormidden en serveer met een beetje ketchup of curry. Je kunt er ook wat tomaat of sla bij serveren als garnering.

 6. Varieer!

  Je kunt met tosti’s bouwen helemaal losgaan op de ingrediënten. Wel of geen tomaat erbij, plakjes ananas voor een tosti Hawaï, met pesto en salami voor een Italiaanse twist, appel en kaneel voor een zoete variant. Hieronder vind je links met mogelijkheden.

Do's

 • Voordat je je tanden in de tosti zet, kun je ‘m beter even laten afkoelen. Vooral aan tosti’s met tomaat kun je lelijk je mond branden.
 • Gebruik ingrediënten van goede kwaliteit: als je ‘plastic’ kaas gebruikt zal je tosti minder goed smaken. Hetzelfde geldt voor ‘geperste’ ham uit cellofaan. Handig hoor, die vierkante vorm, maar voor de smaak kun je beter ‘echte ham’ bijsnijden.
 • Vaak wordt voor een tosti oud brood gebruikt, maar vers brood geeft écht een beter resultaat.

Don'ts

 • Gebruik geen scherpe voorwerpen om je tosti van het apparaat te halen. De meeste tosti-ijzers hebben een anti-aanbaklaag die daardoor beschadigd kan raken.
 • Wacht niet te lang met schoonmaken. Als je tosti-apparaat is afgekoeld, kun je hem beter meteen schoonmaken. Als kaas- en broodrestjes gaan aankoeken, is het flink boenen. Maak in ieder geval altijd schoon! Het behoeft geen uitleg dat een tosti met restjes verbrande oude kaas minder lekker smaakt (en er vrij onsmakelijk uitziet).

Bron

o.a. gebruikershandleiding Tosti-apparaat

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!