Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dessert » Hoe maak ik crème brûlée

Hoe maak ik crème brûlée

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 120 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het krakje dat je met de achterkant van een lepeltje in de gekaramelliseerde suiker maakt. Volgens Amélie Poulain, het meisje uit de gelijknamige Franse film, is dat één van de grotere kleine pleziertjes in het leven. En ja, crème brûlée (letterlijk: ‘gebrande suiker’) als dessert is gewoon ook altijd heel fijn. In de perfecte uitvoering een toptoetje met een prachtig gebruind hard laagje dat zijdezachte zoetgeurende custard eronder verbergt. En niet eens zo moeilijk om te maken!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • 4-5 eetlepels witte basterdsuiker (voor de toplaag)
 • bakpapier
 • 4-5 lage kleine ovenvaste schaaltjes
 • gasbrander

Stappen

 1. Bereid alles voor

  Verwarm de oven voor op 125 C. Leg bakpapier op een bakplaat en zet de bakjes erop. 

  Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Schenk de melk en de room in een steelpan en verwarm dit op matig vuur. Laat het, zodra het kookt, 5 minuten op heel zacht vuur trekken met de helft van het vanillestokje en het merg. Verwijder het vanillestokje.

 2. Maak de custards

  Mix in een grote kom de eierdooiers met de kristalsuiker tot een lichtgele crème.

  Terwijl je het ei-suikermengsel klopt, schenk je er langzaam ongeveer ¼ van de hete melk en room bij om de eieren langzaam op te warmen. Hiermee wordt de kans op schiften veel kleiner. Blijf kloppen terwijl je de rest van de melk en room erbij schenkt. Het moet een beetje lobbige substantie worden. Schenk het mengsel in de bakjes. 

 3. Bak de custards

  Bak de custards in 45-60 minuten gaar of totdat ze licht gestold zijn. De beste test om te zien of ze goed zijn, is door er één met een ovenhandschoen te pakken en licht heen en weer te bewegen. De crème is perfect als de randjes licht gestold zijn, maar de rest nog als een pudding ‘lilt’. Bak je ze langer, dan worden ze steviger. 

  Laat de custards (buiten de oven!) afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de bakjes dan af met plasticfolie en laat ze minimaal drie uur goed koud worden in de koelkast. 

 4. Maak het gebrande suikerlaagje

  Vlak voor het serveren haal je de bakjes uit de koelkast. Sprenkel zo egaal mogelijk 1 eetlepel witte basterdsuiker over de bovenkant van elke bakje. Gebruik een kleine gasbrander (lage stand) of een speciale crème brûléebrander om een bruin, bubbelend laagje van de suiker te maken. Heel even onder de hete grill kan ook, maar is minder wenselijk omdat je dan de custard zelf ook weer opwarmt. Bovendien moet je dan ontzettend goed opletten dat de suiker niet verbrandt, want dat smaakt bitter. Vaak is een minuutje onder de grill al genoeg. Serveer ze direct.

Do's

 • Gebruik echte vanillestokjes in plaats van vanillesuiker. Die kosten wel wat meer, maar geven veel meer smaak.

Don'ts

 • Brand de suiker niet te lang, want de kans op verbranden is groot. Onder de hete grill is de suiker vaak binnen een mum van tijd bruin en bubbelig.
 • Maak het suikerlaagje niet te lang van tevoren. De suiker neemt het vocht op van de custard en wordt weer zacht.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!