
Hoe maak ik witte chocolademousse
Document acties
- Tijdshoeveelheid 3 uren
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Benodigdheden
- 400 gram witte chocolade
- 300 gram room
- 100 gram suiker
- 4 eieren
- 2 blaadjes gelatine
- Water
- Twee pannetjes
- Mixer
- Kom
- Spatel
- Vormpjes (dit mogen gewoon glaasjes zijn)
Stappen
-
Smelt de chocolade
Smelt de chocolade. Je zult nu waarschijnlijk direct naar twee pannetjes grijpen, om het au bain marie te smelten. Dat hoeft niet. Je kunt de chocolade gewoon op het allerkleinste pitje, op het laagste vuur smelten. Je gebruikt meer witte chocolade dan dat je donkere chocolade zou gebruiken, omdat de consistentie van witte chocolade anders is. Waar je voor een donkere chocolademousse misschien 150 gram nodig hebt, neem je voor deze mousse dus 400 gram.
Roer de chocolade door om deze goed te laten smelten. -
Splits de eieren
Splits de eieren en doe het eigeel in de ene kom en het eiwit in de andere kom. Klop het eigeel nu samen met 50 gram van de suiker op. Zet de mixer op de hoogste stand. Het eigeel zorgt er straks voor dat de chocolade een mooie consistentie krijgt. Als het eigeel goed geklopt is, is het veel lichter van kleur.
-
Klop de room en het eiwit
Klop de room. Zorg ervoor dat deze niet te stijf wordt, dan gaat het namelijk richting boter. Doe liever het laatste beetje met de hand, dan weet je zeker dat je goed zit.
Vermeng het eiwit met de andere 50 gram suiker en klop dit helemaal stijf. -
Smelt de gelatine
Week de gelatine even in een bakje met water en smelt het daarna, met een klein beetje water, voorzichtig in een pannetje.
-
Meng de chocolade
Giet de geklopte eigelen bij de chocolade en meng dit met een spatel stevig door elkaar. Giet vervolgens het mengsel van chocolade en eigeel bij de geklopte room en roer dit kort maar stevig door elkaar met een garde. Giet de gesmolten gelatine erbij en haal de garde er nog een paar keer doorheen. Wees voorzichtig en mix niet teveel, anders schift de room.
Voeg nu het eiwit toe en roer dat met de garde door de rest van de mousse heen. Let goed op dat alles niet gaat schiften. -
Giet de mousse in de vorm
Als de mousse de juiste consistentie heeft, giet je deze over in de vormen. Let op: maak alleen een gietbeweging en haal het er niet op een roerende manier uit, want dan is de kans groot dat je mousse alsnog schift.
Zet de mousse nu twee uur in de koelkast om op te stijven. Na twee uur is de mousse klaar om geserveerd te worden!
Do's
- Maak de mixer tussen de bedrijven door steeds even goed schoon. Als je dat niet doet, kan het zijn dat bijvoorbeeld het eiwit niet goed opgeklopt kan worden
- Vergeet de gelatine niet, die zorgt uiteindelijk voor de nodige stevigheid
- Zorg ervoor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan op het moment dat je gaat mengen; als je daar eenmaal mee begint, moet je aan één stuk doorgaan, om schiften te voorkomen
Don'ts
- Maak witte chocolademousse niet op dezelfde manier als donkere chocolademousse, dan zul je namelijk zien dat het gaat schiften
- Klop de room niet te stevig op, zodat deze niet gaat schiften