Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Cocktails » Hoe mix ik een Mojito

Hoe mix ik een Mojito

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe mix ik een Mojito
Zoet, verfrissend en ondertussen behoorlijk krachtig. Deze beroemde Cubaanse cocktail is vooral de laatste jaren hot. En terecht, want de verfrissende cocktail geeft je het hele jaar door een instant zomergevoel!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Collinsglas (longdrinkglas)
  • Roerstaafje en shaker
  • IJsklontjes
  • Fijngestampt ijs
  • Verse muntblaadjes (van 3-4 takjes)
  • 1 theelepel suikersiroop
  • Sap van een halve limoen
  • 60 ml witte rum
  • Sodawater

Stappen

  1. Ken je klassiekers

    In de Cubaanse klassieker mojito (spreek uit als mo-hie-to) zit oorspronkelijk pepermunt of Yerba buena, een heel lichte soort munt. Het drankje ontstond ergens halverwege de 19e eeuw, maar het is niet precies bekend waar. 

    Het werd aanvankelijk gemaakt met tafia, een primitieve voorloper van rum. Munt, limoen en suiker konden de heftige smaak van de rum verdoezelen. 

    Ook over de naam bestaat onduidelijkheid: mojito kan afgeleid zijn van het Spaanse mojadito, dat ‘een beetje nat’ betekent. Of komt het van mojo, een Cubaanse smaakversterker gemaakt van limoen?

  2. Stamp de munt en de siroop

    Pers de limoen en bewaar het sap.

    Wrijf de muntblaadjes met suikersiroop uit in een hoog glas (dit heet ‘muddlen’). Dit doe je om de olie van de muntblaadjes vrij te maken. Doe de schil van de uitgeperste limoen in het glas en vul het tot de helft met fijngestampt ijs.

  3. Shake

    Vul de cocktailshaker voor de helft met ijsklontjes. Voeg de rum en het limoensap toe. Schud 8-10 seconden flink en schenk de vloeistof door een zeef uit boven het glas. 

  4. Vul aan met sodawater

    Vul het glas aan met wat bruisend sodawater, roer licht met een roerstaafje (dat je erin laat) en garneer met een takje munt.

  5. Varieer

    Ook op het klassieke mojitorecept kun je variëren. In Havana doen ze vaak een paar druppels Angosturabitter bij het drankje, om het iets minder zoet te maken. Ook worden wodka’s met fruitsmaak gebruikt in plaats van rum. In Mexico bevat de cocktail tequila in plaats van rum. In de Mojito Venezolano zit aardbei, fijngestampt met rietsuiker, limoen en munt. Gebruik je champagne in plaats van sodawater, dan heet dit een Mojito Royal.

Do's

  • Serveer een mojito ijskoud, dan is-ie het allerlekkerst.

Don'ts

  • Ga je aan de mojito’s? Drink ze niet alsof ze limonade zijn, er zit behoorlijk wat alcohol in. Les je dorst met water. En natuurlijk niet achter het stuur kruipen!

Bron