
Hoe maak ik een klassieke martini
Document acties
- Tijdshoeveelheid 5 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Cocktailglas
- Mixglas (liefst met een schenktuit)
- Meetglas
- Roerlepel met lange steel
- Strainer (ook wel barzeef)
- 5 cl gin van een goed merk
- 2 cl droge vermout
- IJsblokjes
- Groene olijven
Stappen
-
Ken je klassiekers
In Europa kennen we ‘Martini’ vooral als merknaam van de vermoutsoort van de Italiaanse Martini & Rossi. Vooral de zoete variant daarvan wordt veel als aperitief gedronken. Met ‘een martini’ verwijs je naar een wereldberoemde cocktail, waar vermout een bestanddeel van is. Deze is helemaal niet zoet en heeft een veel hoger alcoholgehalte.
Bond drinkt zijn martini zoals veel Amerikanen hem drinken: met heel veel delen wodka en weinig delen vermout (6:1). Een originele klassieke martini wordt echter gemaakt met gin en is minder sterk.
Waar de martini precies vandaan komt, is onzeker. Vaak wordt gezegd dat de martini is afgeleid van de zoetere ‘martinez’, uitgevonden door de Amerikaan Jerry Thomas, schrijver van het eerste mix- en drankjesboek.
-
Voorbereiding
Zet een cocktailglas in de koelkast of roer er een ijsblokje in om zodat het goed koud is. Het glas moet beslaan zodra je het drankje erin schenkt.
Houd je ‘gereedschap’ in de aanslag.
-
Mix en roer
Doe een paar ijsblokjes in het mixglas, schenk er de juiste hoeveelheden gin en vermout in (meet met het meetglas) en roer tenminste 20 seconden snel met de roerlepel. Hierdoor worden de twee vloeistoffen helemaal vermengd en krijgt de cocktail een zachte smaak.
In de beroemde Harry’s Bar in Venetië wordt het drankje voorzichtig geroerd om de gin ‘geen pijn’ te doen. Kenners beweren dat de cocktail bitterder wordt van teveel roeren. Dat is overigens ook waarom ze tegen shaken zijn. Daarnaast maakt shaken het drankje troebel.
-
Garneer en serveer
Schenk de cocktail met een strainer in het cocktailglas (zodat het ijs niet meekomt).
Garneer met een groene cocktailolijf. Een schijfje citroenschil kan ook, die geeft er iets neutralere smaak aan je cocktail.
Do's
- Bestel een ‘klassieke martini’ als je een cocktail met gin wilt. Wil je er een met wodka, dan vraag je om een ‘wodka martini’.
Don'ts
- Stir it, don't shake it!