Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Cocktails » Hoe mix ik een Margarita

Hoe mix ik een Margarita

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe mix ik een Margarita
Heb je wel eens een avondje slechte Margarita’s gedronken, dan weet je dat de combinatie van goedkope tequila en mierzoete mixdrank een dodelijke kan zijn. Maar gebruik je goede tequila, triple sec en vers limoensap, dan is deze cocktail een elegante eetlustopwekker! Prima als aperitief, dus.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • IJsklontjes
 • 2 delen gold tequila
 • 1¼ deel triple sec of Cointreau
 • ¾ deel limoensap
 • limoenpartje

Stappen

 1. Ken je klassiekers

  Net als bij eigenlijk alle klassieke cocktails, zijn verhalen over de herkomst van de Margarita uiteenlopend. De een zegt dat de muze van het drankje de Amerikaanse actrice Marjorie King was. Ze was allergisch voor alcohol, maar de barman van de Mexicaanse rancho waar ze verbleef ontdekte dat ze wel tegen tequila kon. Hij mixte het drankje en noemde het Margarita (Spaans voor Marjorie). De ander beweert dat Margaret Sames, een bareigenares in Acapulco het drankje verzon, als eleganter alternatief op tequilashots. Weer een ander denkt dat het drankje in Tijuana bedacht werd door een barman die het naar actrice Rita Hayworth vernoemde, wiens echte naam Margarita Cansino was. Een soortgelijk drankje zonder naam, werd trouwens al jaren in Mexico gedronken. 

 2. Koel het glas

  Voor een klassieke Margarita gebruik je een champagnecoupe of een variant daarvan, het Margaritaglas. Koel het glas door er ijsklontjes in rond te walsen, of leg het van te voren in de vriezer.

 3. Maak het zoutrandje

  Strooi een laagje zout op een schoteltje, wrijf de rand van het glas in met een limoenpartje en doop het vervolgens in het zout.

 4. Shake

  Vul de shaker voor de helft met ijsklontjes. Schenk het limoensap, de triple sec of Cointreau en tequila erin. Schud flink en schenk de cocktail over een zeef in het glas. Kijk uit dat je het zoutrandje niet raakt. Serveer naar voorkeur met gecrusht ijs. Versier met een limoenpartje aan de rand van het glas.

 5. Varieer!

  Heb je het klassieke recept onder de knie, dan kun je vele variaties maken. Niet de mierzoete ijsprut uit de blender die vaak voor Margarita moet doorgaan, maar wil je de cocktail iets zoeter, dan kun je wat suikersiroop meeshaken. Je kunt ook geblend fruit als aardbeien, mango of bosbessen toevoegen. Verder bestaat er een Orange Margarita, met sinaasappelsap en Cointreau. De Royal Margarita bevat Grand Marnier. De Blue Margarita wordt gemengd met Blue Curaçaolikeur. 

Do's

 • Gebruik tequila van een goede kwaliteit.

Don'ts

 • Gebruik geen kant-en-klare margaritamixen. Die zijn mierzoet en gewoon niet lekker.

Bron

De Barkeepers Bijbel – Dave Broom – Het Spectrum, 2003
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!