|
-
-
Door: Irene de Vette
‘Decanteren’ is eigenlijk niets anders dan een fles wijn overschenken in een karaf. Maar waarom en hoe je dat doet, is iets minder eenvoudig.
Je decanteert een fles wijn om drie redenen:
1) om de wijn te laten ‘ademen’. Door wijn aan de lucht bloot te stellen, komen de geuren en smaken vrij. Veel wijn heeft hier baat bij, vooral jonge rode wijn. De tannine in de rode wijn wordt namelijk zachter en dus zal hij minder hard smaken. Een rode Zinfandel is bijvoorbeeld zo’n tanninerijke wijn.
2) om de droesem (het bezinksel van tannine en andere deeltjes in de wijn die door de jaren heen samenklonteren en naar de bodem van de fles zakken) te verwijderen. Dit ontstaat pas na een jaar of acht tot tien. Het bezinksel kan bitter smaken en zonder ‘drab’ drinkt de wijn een stuk aangenamer. De wijn blijft mooi helder.
3) ook niet onbelangrijk: het is een ritueel waardoor je in een feestelijke stemming komt.
Home
»
Eten & drinken
»
Drank
»
Wijn
-
Door: Irene de Vette
Je pakt flink uit met fantastisch eten voor een feestelijk diner. Dan wil je natuurlijk ook een bijzondere wijn. Bij voor- en hoofdgerecht lukt het vaak nog wel om een goede wijn te kiezen die in balans is met het eten. Voor het toetje is dat lastiger. Desserts zijn namelijk vaak erg zoet en een wijn die het suikergehalte niet kan ‘bijbenen’, wordt compleet in de verdrukking gebracht. Maar je wilt ook niet dat de wijn weeïg zoet smaakt. Denk aan de volgende dingen bij het kiezen van een wijn voor de laatste gang.
Home
»
Eten & drinken
»
Drank
»
Wijn
-
Door: Matthijs de Feber
Oud & Nieuw is bij uitstek de gelegenheid voor het openen van een heerlijke fles champagne. Dit bubbelende drankje smaakt echter ook heerlijk tijdens andere gelegenheden. En hoewel het openen van de fles af en toe best even spannend kan zijn, geven wij je graag een paar tips om dit zo veilig mogelijk te doen!
Home
»
Eten & drinken
»
Drank
»
Wijn
|
|