Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Wijn » Hoe kies ik dessertwijn
4

Hoe kies ik dessertwijn

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kies ik dessertwijn
Je pakt flink uit met fantastisch eten voor een feestelijk diner. Dan wil je natuurlijk ook een bijzondere wijn. Bij voor- en hoofdgerecht lukt het vaak nog wel om een goede wijn te kiezen die in balans is met het eten. Voor het toetje is dat lastiger. Desserts zijn namelijk vaak erg zoet en een wijn die het suikergehalte niet kan ‘bijbenen’, wordt compleet in de verdrukking gebracht. Maar je wilt ook niet dat de wijn weeïg zoet smaakt. Denk aan de volgende dingen bij het kiezen van een wijn voor de laatste gang.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Houd je aan de regel: is het toetje zoet, dan moet de wijn nog zoeter

    Wijnen die traditioneel bij het nagerecht geserveerd worden hebben vaak een hoger alcoholpercentage. Ze zijn zoet omdat er tijdens de fermentatie alcohol toegevoegd wordt, waardoor het fermentatieproces stopt en er natuurlijke suiker in de wijn blijft. Ze worden doorgaans van overrijpe druiven gemaakt. Dankzij nobele rotting (door de botyris-schimmel) wordt het suikergehalte in de druiven geconcentreerder, waardoor de smaak intenser wordt. Er zijn overigens ook verrassend lichte dessertwijnen, zoals de Italiaanse Passito of Oostenrijkse dessertwijnen.
    Je kunt ook port, sherry en andere versterkte wijn, zoals Vinsanto of Marsala, bij desserts drinken. Versterkte wijn wordt gemaakt door toevoeging van wijnalcohol aan de gistende most. Het totale alcoholgehalte ligt meestal tussen de 15 en 20%. Dessertwijn wordt in kleine glaasjes geserveerd. 

  2. Kies een lekker toetje uit en zoek daar een passende wijn bij of andersom

    Heb je een mooie wijn op het oog, zoek dan een recept voor een begeleidend nagerecht. Een goede dessertwijn mag wat kosten, aangezien in de meeste soorten erg veel arbeid zit. Zo worden de druiven voor Sauternes, een wijn uit Bordeaux, tros voor tros met de hand geplukt. Slecht weer tijdens de oogsttijd kan de oogst in no time verpesten. 

  3. Kaas

    Ga je voor kaas als dessert, dan heb je een ruime keus. Een volle rode wijn wordt vaak bij kaas aangeraden, maar wees hier voorzichtig mee. Een fruitige rode wijn verdringt aromatische harde kazen en tanninerijke wijn overheerst romigere kaas. Vaak werkt een witte wijn nog het best, een droge bij geitenkaas en een zoetere bij blauwe kaas. Kies wijn uit dezelfde regio als de kaas: dat werkt ook vaak goed.

    Een paar combinaties bij populaire kazen:

    • Brie – Rijke chardonnay, Duitse dessertwijnen, Pomerol
    • Gouda – Chardonnay, witte Bourgogne, Chinon
    • Gorgonzola – Barolo, zoete witte, Gigondas
    • Manchego – Amontillado
    • Parmigiano-Reggiano – Barolo, Barbaresco, Taura

  4. Kies een mousserende zoete wijn bij vers fruit

    Vers fruit bevat veel zuren. Als je daarnaast wijn drinkt, geeft dat soms een dunne, metaalachtige smaak. Zoete en mousserende wijnen zijn bij fruit een goede combinatie, een frisse Moscato d’Asti bijvoorbeeld. 

  5. Chocoladetoetjes

    Chocolade is enorm aromatisch, dus een goede balans met dessertwijn is niet altijd even makkelijk. Er zijn maar weinig wijnen die je met chocolade kunt combineren. Ga voor een goede port of Banyuls (wordt wel gezien als dé chocoladewijn), zegt wijnschrijver Natalie MacLean. Bij melkchocolade raadt ze een Muscat de Beaumes-de-Venise of een Hongaarse Tokaji aan. Meer bittere chocola gaat goed met Amarone, een relatief droge rode wijn uit Veneto in Italië. Voor fruit gedipt in chocolade vindt ze Eiswein een echte aanrader. Deze zoete witte wijn is gemaakt van druiven die aan de rank bevroren zijn geweest.

  6. Suggesties

    Tot slot nog een paar suggesties voor populaire toetjes:

    Aardbeitoetjes: Banyuls (Roussillon), Champagne, Monbazillac (Zuidwest Frankrijk)

    Appeltaart: Vouvray (Loire)

    Baklava: Moscatel de Setúbal (Portugal)

    Citroenmeringuetaart: Sauternes (Bordeaux)

    Crème brulée: Gaillac (Zuidwest-Frankrijk)

    Sorbets: Pineau des Charentes (Cognac)

    Tiramisu: Passito (Italië)

Bron

De juist wijn bij het juiste gerecht, Alles over de ideale combinatie van wijnen en gerechten, Linda Johnson-Bell, Deltas

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!