Hoe open ik een champagnefles
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 minuut
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Fles Champagne en als het echt niet anders kan een andere mousserende wijn.
Stappen
-
Zet de champagne koud
Champagne smaakt en spuit het lekkerst als deze koud is. Zet daarom de champagne vast op tijd koud, bijvoorbeeld in een mooie emmer vol ijs.
-
Pak de fles op de juiste manier vast
Bij het openen van een fles champagne gaat het allemaal om de juiste houding; pak de fles met beide handen beet en zorg ervoor dat de duim van je ene hand op de kruk rust. Dit geeft je de mogelijkheid om de champagne te laten spuiten op het moment (en in de richting!) die jij wenst.
-
Verwijder het folie
Om de dop van de champagnefles zit meestal nog een laagje folie. Verwijder dat laagje voorzichtig.
-
Draai het ijzerdraad los
Met je duim op de kruk draai je voorzichtig het ijzerdraad los. Haal het ijzeren 'hoedje' helemaal van de kurk af.
-
Haal de kurk van de fles
Verwijder nu de kurk voorzichtig van de fles. Afhankelijk van je doel, kun je dat op twee manieren doen. Wil je dat de champagne flink spuit, schud dan nog even met de fles, richt en laat de kurk los. Wil je de champagne het liefst gewoon in je glas hebben, wacht dan heel even en pak dan voorzichtig met je hand de kurk van de fles door deze (niet de kurk!) rustig te draaien. De champagne zal dan even sissen, maar niet spuiten.
Do's
- Zorg dat de Champagne koud is
- Houd altijd een duim boven de kurk
- Draai de fles, niet de kurk!
Don'ts
- Aan kurk wroeten
- Champagne van te voren schudden
- Champagne warm laten worden