Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Wijn » Hoe decanteer ik wijn
4

Hoe decanteer ik wijn

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 5 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe decanteer ik wijn
‘Decanteren’ is eigenlijk niets anders dan een fles wijn overschenken in een karaf. Maar waarom en hoe je dat doet, is iets minder eenvoudig. Je decanteert een fles wijn om drie redenen: 1) om de wijn te laten ‘ademen’. Door wijn aan de lucht bloot te stellen, komen de geuren en smaken vrij. Veel wijn heeft hier baat bij, vooral jonge rode wijn. De tannine in de rode wijn wordt namelijk zachter en dus zal hij minder hard smaken. Een rode Zinfandel is bijvoorbeeld zo’n tanninerijke wijn. 2) om de droesem (het bezinksel van tannine en andere deeltjes in de wijn die door de jaren heen samenklonteren en naar de bodem van de fles zakken) te verwijderen. Dit ontstaat pas na een jaar of acht tot tien. Het bezinksel kan bitter smaken en zonder ‘drab’ drinkt de wijn een stuk aangenamer. De wijn blijft mooi helder. 3) ook niet onbelangrijk: het is een ritueel waardoor je in een feestelijke stemming komt.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Een rijpe fles rode wijn
  • Een kurkentrekker
  • Een karaf
  • Een kaars

Stappen

  1. Heb geduld

    Koop zo’n 8 tot 10 jaar voor je van plan bent de wijn te gaan drinken wijn die het waard is om te laten rijpen. Bijvoorbeeld goede Bordeaux; grand cru en premier cru Bourgognes’ de Barolo, Barbaresco, Chianti Classico Riserva uit Italië; Rioja en Vega Sicilia uit Spanje. Bewaar de wijnen liggend, liefst op een constante temperatuur.

  2. Zet de fles rechtop

    Zet de fles twee of drie dagen voordat je van plan bent hem te drinken rechtop. Zo zakt het bezinksel naar de bodem.

  3. Zorg voor een schone karaf

    Gebruik een schone karaf, groot genoeg voor de inhoud van de fles. Wijnkenner Hubrecht Duijker raadt aan om karaffen met lauw water en een Steradent-tablet écht aanslagvrij te maken (vooral als je de karaf vaak gebruikt of hem onverhoopt als bloemenvaas hebt gebruikt).

  4. Decanteer de wijn

    Decanteer oude wijn kort voor het serveren (10-15 min). Zet een kaars op tafel. Ontkurk de wijn voorzichtig (zeker als het een oude fles is). Houd de karaf in je ene, en de fles in de andere. Houd hem schuin, de hals boven de kaars. Schenk langzaam en kijk door de hals naar de kaars. Zo zie je goed wanneer je moet stoppen, op het moment dat het bezinksel mee dreigt te komen. Er blijft dus altijd een restje wijn in de fles.
    Bij jonge wijn hoef je uiteraard geen kaars te gebruiken. Schenk jonge wijn ongeveer een uur voor het serveren in een karaf. Schenk snel, je wilt immers dat er veel lucht bij komt. 

    Een fles die je eenmaal hebt overgeschonken is beperkt houdbaar. De wijn oxideert, oftewel, reageert met zuurstof in de lucht. Daardoor veroudert de wijn en gaat de smaak achteruit. Hoe hoger de blootstelling aan de lucht, hoe sneller de oxidatie. Oude wijn is vaak al sterk geoxideerd en kan in aanraking met zuurstof razendsnel in smaak achteruit gaan. Meteen drinken, dus.

    Een jonge wijn die gedecanteerd is, is ook beperkt houdbaar. Een stop op de karaf vertraagt het oxidatieproces iets, maar niet veel. Geniet dus liefst dezelfde avond nog van de wijn. 

Bron

Bron: Wijn voor dummies, Ed McCarthy en Mary Ewing-Mulligan, IDG Books Worldwide, Wijnwijs door John Bindels (op lekker wijntje.nl)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!