Hoe pof ik kastanjes
Document acties
- Tijdshoeveelheid 15 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Tamme kastanjes
- Boter
- Pan, open haard of oven
- Mes
Stappen
-
Pel de kastanjes
Als je je tamme kastanjes niet in de winkel gekocht hebt, maar gewoon gevonden hebt, dan zul je ze eerst moeten pellen. Het stekelige jasje mag er helemaal vanaf. Als er nog viezigheid op zit, dan kun je dat direct even schoon maken met een droge doek. De omhulsels kun je weggooien, die heb je niet meer nodig.
-
Snijd de kastanjes in
Om te voorkomen dat de kastanjes ontploffen of heel onregelmatig 'gaar' worden, snijd je ze met een scherp mes in. Zet hiervoor op de bovenkant van de kastanjes een kruis. Pak een scherp mes, zodat je een beetje een diep kruis kunt maken.
-
Pof je kastanjes in de oven
De makkelijkste manier om kastanjes te poffen is door ze in de oven te leggen. Verwarm de oven voor op 220 graden en laat de kastanjes ongeveer 10 minuten op een bakplaat liggen. Als ze open springen kun je ze uit de oven halen. Laat ze nog wel even afkoelen voor je ze eet of verder verwerkt!
-
Pof je kastanjes in de pan
Je kunt kastanjes ook eenvoudig in de pan poffen. Pak een pan die groot genoeg is voor al je kastanjes en laat daar een beetje boter in smelten. Voor elke 250 gram kastanjes neem je ongeveer 10 gram boter. Als de boter gesmolten is, doe je de kastanjes in de pan. Na ongeveer 20 minuten zijn ze goed gepoft en kun je ze weer af laten koelen.
-
Pof je kastanjes in de open haard
Als je wat meer tijd hebt én het nuttige met het aangename wilt verenigen, dan kun je je kastanjes ook nog poffen in de open haard. Maak met wat houtskool een mooi bedje, zorg ervoor dat de kooltjes goed gaan gloeien en leg de kastanjes hierop. Als de kastanjes gaan poffen kun je ze er uit halen. Nog even de as verwijderen, de kastanje pellen en klaar ben je!
Do's
- Wees er zeker van dat je tamme kastanjes te pakken hebt. Dat zijn de kastanjes met de superstekelige jasjes. Meestal zijn tamme kastanjes wat kleiner dan gewone (paarden)kastanjes. Ook hebben ze een wat plattere vorm
Don'ts
- Verhit de kastanjes niet te lang. Als je je precies aan de aanwijzingen houdt, dan smaken ze uiteindelijk het lekkerst