Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Vegetarisch » Hoe maak ik venkelsalade
4

Hoe maak ik venkelsalade

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik venkelsalade
Venkel is één van die kruiden die langzaam maar zeker uit de keuken lijkt te verdwijnen. Jammer, want deze naar anijs smakende plant is erg lekker en veelzijdig. Je kunt het als vers kruid gebruiken, maar ook als groente, bijvoorbeeld in een frisse venkelsalade.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 2 venkelknollen
  • 60 ml olijfolie (extra vergine)
  • 20 ml witte wijnazijn
  • 1 grapefruit
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • Half bosje munt
  • Peper
  • Zout
  • Scherp mes
  • Garde
  • Snijplank
  • Kom

Stappen

  1. Maak de dressing

    Begin met het maken van de dressing. Hiervoor pak je de limoen en rol je deze even goed los, net zoals je misschien wel eens doet met een sinaasappel of een mandarijn. Dit zorgt ervoor dat je het sap er makkelijker uit kan knijpen. Snijd de limoen vervolgens doormidden en knijp deze leeg boven een kom. Voeg de wijnazijn toe en een beetje peper en zout. Voeg vervolgens de olijfolie toe en roer het geheel goed door met een garde. De dressing blijft heel licht. Proef even of deze goed op smaak is en voeg anders nog een beetje peper en/of zout toe.

  2. Was en snijd de venkel

    Pak de venkelknollen en haal hier de losse takjes en bladeren vanaf. Was de knollen vervolgens goed af en snijd ze in de lengte doormidden. Controleer de knol ook even op beurse plekjes en snijd die er ook uit.

    Als je de zijkanten met de binnenkant naar boven op de snijplank legt, zul je zien dat er onderin in het midden een witte kern zit. Snijd deze eruit door schuin van twee kanten een inkeping te maken, in de vorm van een V. Deze kern is namelijk erg hard en smaakt ook bitter.

    Draai de venkel nu om en snijd er dunne plakjes van. Probeer de plakjes zo dun mogelijk te houden, zodat ze straks in de salade gemakkelijk te eten zijn.

  3. Snijd de avocado

    Om de salade een wat meer romige en een klein beetje zoete smaak te geven, voeg je avocado toe. Pak de avocado beet en snijd hem doormidden. Pak de helften voorzichtig van elkaar af en snijd de helft met de pit nog eens een keer doormidden. Je kunt de pit er nu eenvoudig uithalen. Snijd de andere helft ook doormidden en pel voorzichtig de schil van de avocado af. Je kunt deze er ook af snijden, maar dan houd je veel minder van de vrucht over, dat is zonde.

    Snijd de avocado vervolgens in kleine blokjes en voeg het toe aan de venkel.

  4. Snijd de grapefruit

    Pak vervolgens de grapefruit en verwijder de schil. Dit kun je op twee manieren doen. Een manier is pellen. Je rolt de grapefruiti dan even goed los en snijdt deze dan van boven tot beneden in en doet dit ongeveer om de anderhalve centimeter. Vervolgens kun je de stukjes schil er één voor één afhalen.

    De tweede manier is snijden. Dan snijd je de boven- en onderkant van de grapfruit af en zet je hem op de onderkant neer. Snijd vervolgens voorzichtig de schil eraf. Je kunt precies zien of de schil eraf is, of dat er nog wat wit zit. Het witte moet zoveel mogelijk weg zijn, omdat dit een bittere smaak geeft aan de salade.

    Snijd de grapefruit vervolgens weer in kleine blokjes, zodat deze goed door de salade verdeeld kunnen worden. Voeg de grapefruit ook bij de venkel.

  5. Snijd de munt

    Pak het bosje munt en verwijder de harde steeltjes. Snijd de blaadjes vervolgens met een mes in grove stukjes. Voeg de munt toe aan de kom.

  6. Maak de salade

    Neem nu alle ingrediënten en doe deze in de kom met dressing. Hussel de ingrediënten en de dressing vervolgens voorzichtig door elkaar. Als de dressing overal zit, is de salade klaar om geserveerd te worden.

Do's

  • Maak eerst de dressing, zodat de smaken zich vast goed kunnen mengen
  • Gebruik een scherp mes, dan krijg je mooie stukjes en is het makkelijker de munt fijn te hakken

Don'ts

  • Wil je de venkelsalade maken voor bijvoorbeeld een verjaardag? Dan is het handig om er nog een ander soort salade bij te maken; niet iedereen is dol op de smaak van venkel

Meer uitleg