Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Aziatisch » Hoe maak ik kroepoek
4

Hoe maak ik kroepoek

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik kroepoek
Bij een Aziatisch gerecht hoort kroepoek. Je kunt dit gewoon in de winkel kopen, heel duur is het niet. Wel is het veel lekkerder om het gewoon zelf te maken. Dit kost even tijd, maar dan heb je ook wat.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 250 gram garnalen
  • 250 gram Tapiocameel (verkrijgbaar in de toko)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel water
  • Zout
  • Aluminiumfolie
  • Keukenmachine
  • Scherp mes
  • Rijststomer
  • Oven
  • Frituurpan (bij voorkeur gevuld met kokosolie)
  • Keukenpapier
  • Schuimspaan

Stappen

  1. Vermaal de garnalen

    Pel de garnalen en doe ze daarna in de keukenmachine. Laat deze net zolang draaien, tot de garnalen helemaal fijn zijn. Let er goed op dat er geen harde stukjes meer in het mengsel zitten.

  2. Maak het deeg

    Roer de vermalen garnalen door het meel en het water. Voeg een snufje zout toe. Snijd de knoflook fijn en voeg dit ook bij het mengsel. Roer alles goed door elkaar en kneed er deeg van. Rol dit deeg in een lange rol en verpak het in aluminiumfolie. Eventueel kun je hier ook bananenblad voor gebruiken.

  3. Stoom het deeg

    Als het deeg goed ingepakt is, leg je het in de rijststomer. Laat het hier ongeveer twee uur in stomen. Na twee uur haal je het deeg weer uit de rijststomer en laat je het afkoelen. Verwijder vervolgens het aluminiumfolie of bananenblad.

  4. Droog het deeg

    Snijd het deeg vervolgens in hele dunne plakjes. Des te dunner de plakjes, des te krokanter de kroepoek wordt. Laat ze daarna drogen. Dit kun je het beste in de oven doen. Zet de oven in dat geval op 70 graden. Het drogen duurt ongeveer 10 tot 12 uur. Je kunt na verloop van tijd eventueel vast één stukje kroepoek proberen; als het nog te taai is, dan moet het nog langer drogen.

  5. Frituur de kroepoek

    Zet de frituurpan aan op 180 graden en wacht tot deze helemaal op temperatuur is. Frituur de kroepoek vervolgens. Doe er steeds maar een paar plakjes per keer in, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Bak de plakjes goudbruin en laat ze daarna uitlekken op een stukje keukenpapier.

Do's

  • Begin op tijd of verspreid het maken van kroepoek over twee dagen
  • Houd je niet van garnalen? Je kunt ook kroepoek maken van knoflook
  • Heb je geen zin in al dit werk? Je kunt in de toko ook gedroogde kroepoek kopen. Die hoef je alleen nog te frituren

Don'ts

  • Probeer de kroepoek niet te snel te bakken; de schijfjes moeten echt compleet droog zijn voor ze de frituur in gaan, anders zet de kroepoek tijdens het bakken niet uit en wordt het taai

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!