Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Aziatisch » Hoe maak ik verse wasabi

Hoe maak ik verse wasabi

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik verse wasabi
Wie voor het eerst Japans eet, zal zich ongetwijfeld verbazen over het kleine groene 'vingerdopje' dat bij de gerechten geserveerd wordt. Dat groene spul heet wasabi en wordt niet voor niets in een kleine portie geserveerd: het is ontzettend sterk en heet. In kleine doses is het heel lekker. Je kunt het in de supermarkt kopen, maar zelf verse wasabi maken is natuurlijk veel lekkerder.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Wasabi (of wasabi-poeder)
 • Wasabirasp of gemberrasp
 • Paar schaaltjes
 • Plastic folie
 • Dunschiller of aardappelschilmesje

Stappen

 1. Vind wasabi

  Normaal gesproken zou dit puntje gewoon bij de ingrediënten staan, maar omdat het zo ontzettend lastig is, hebben we er een aparte stap van gemaakt: vind de wasabi. Wasabi is een soort gerimpelde, groene wortel, die lang niet overal verkrijgbaar is.

  De grootste kans om wasabi te vinden heb je op de markt of bij een (Japanse) toko. Lukt het je niet om wasabi te vinden, dan kun je ook gaan voor wasabi-poeder. Ook dat vind je niet overal, maar je hebt wederom weer de grootste kans op de markt of in de toko.

  Als het je lukt om een wasabi-wortel te vinden, dan heb je aan één wel genoeg.

 2. Schil de wasabi

  Schil de wasabi voorzichtig. Gebruik een dunschiller om het buitenste schilletje van de wortel af te krijgen. Haal ook de knobbeltjes weg waar eerder takjes gezeten hebben. Je kunt dit ook met een aardappelschilmesje doen, maar probeer er dan op te letten dat je niet de hele wasabi versnijdt.

 3. Rasp de wasabi

  Rasp de wasabi met een speciale wasabirasp of gemberrasp. Door de wasabi-wortel met ronddraaiende bewegingen over de rasp te halen, krijg je een bakje vol vocht en pulp. Je kunt ook een gewone rasp gebruiken, maar dan moet je wel voor een hele fijne rasp gaan. Als je alleen maar grote stukjes wasabi hebt, krijg je nooit een mooie pasta.

  Maak van de geraspte wasabi een balletje en laat dit ongeveer tien tot vijftien minuten liggen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

 4. Serveer de wasabi

  Na tien of vijftien minuten is de wasabi klaar om te serveren. Wasabi is het lekkerst op kamertemperatuur. De smaak blijft het heetst als je de wasabi steeds afdekt met een stukje plastic folie. Houd je wat over? Dan kun je het in een stukje vochtig keukenpapier wikkelen en in de koelkast bewaren.

Do's

 • Wasabi is zelfs in Japan lang niet overal te vinden. Als het je niet lukt om deze soort groene wortel te vinden, ga dan naar de toko voor wat wasabi-poeder. Ook daarmee maak je makkelijk verse wasabi, die een stuk beter smaakt dan een kant-en-klaar prutje

Don'ts

 • Eigenlijk moet je gewoon helemaal geen wasabi uit een tube kopen. Omdat wasabi best duur is, wordt voor supermarkt-wasabi vaak een goedkoop mengsel van mierikswortel, mosterdpoeder en een groene kleurstof gebruikt. De smaak lijkt op wasabi, maar het is natuurlijk niet 'the real thing'.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!