
Hoe maak ik een authentieke tapenade
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Ingrediënten voor vier personen:
- 8 eetlepels kappertjes
- 300 gram zwarte olijven
- 8 ansjovis filets
- 1 blikje tonijn
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 14 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels cognac
- Keukenmachine
- Snijplank
- Vergiet of zeefje
- Garde
- Afsluitbaar bakje (optioneel)
- Spatel (optioneel)
Stappen
-
Ontpit de olijven
Begin met het ontpitten van de olijven. Hoe gemakkelijk dit is hangt van de olijf zelf af. Probeer eerst de olijf tussen duim en wijsvinger 'uit te knijpen'. Als de pit er dan niet uit schiet, dan zit de pit vast en zul je een andere techniek moeten gebruiken. Leg in dat geval de olijf op een snijplank, leg hier een spatel of een groot mes op en sla hier vervolgens op. Eerst zachtjes, maar als de pit daarna nog niet losschiet mag je best wat kracht gebruiken!
-
Laat de ansjovis, tonijn en kappertjes uitlekken
In ansjovis en tonijn kan nog behoorlijk wat water zitten. Dit komt de smaak en smeerbaarheid van je tapenade niet ten goede. Laat de ansjovis en tonijn daarom uitlekken in een zeefje of een vergiet. De kappertjes kunnen ook uitgelekt worden. Doe dit wel even in een apart bakje; de ansjovis en tonijn worden straks als eerste verwerkt!
-
Pureer de ansjovis, tonijn en olijven
Doe de ansjovis, tonijn en de olijven in de keukenmachine en pureer ze. Je kunt de keukenmachine het beste eerst op een lage stand aanzetten. Olijven, tonijn en ansjovis zijn over het algemeen ook dan prima te pureren.
-
Roer de mosterd door je mengsel
Schep de gepureerde ansjovis, tonijn en olijven in een ander bakje en roer hier vervolgens de mosterd doorheen. Je krijg nu een puree die al sterk op tapenade begint te lijken!
-
Voeg de kappertjes toe
Als de kappertjes zijn uitgelekt kun je deze met een mes heel fijn hakken. Roer ze daarna ook door de puree.
-
Voeg olijfolie toe
Gebruik de garde om de olijfolie door de puree te roeren. Doe dit rustig aan. De olijfolie zorgt ervoor dat de puree extra smeerbaar wordt.
-
Breng de tapenade verder op smaak
Je basis is nu klaar. Om een echte authentieke tapenade te maken, breng je je mengsel verder op smaak met een beetje peper en twee eetlepels cognac. Zout toevoegen is niet nodig; de ansjovis zorgt voor voldoende zoute smaak!
-
Serveer of bewaar je tapenade
Als je je tapenade direct wilt serveren, dan doe je dit natuurlijk met lekkere toastjes of geroosterde broodjes, lekker met een beetje tomaat bovenop de tapenade. Beter is het echter om je tapenade eerst nog even af te laten koelen in de koelkast. Doe het hiervoor in een afsluitbaar potje en laat dit potje in de koelkast staan tot je de tapenade gaat gebruiken. De verschillende ingrediënten hebben zo goed de kans gekregen hun smaken te combineren en de puree is bovendien een lekker smeerbare massa geworden.
Do's
- Als je dit recept onder de knie hebt kun je best eens wat variatie aanbrengen: met tapenades kun je alle kanten op!
- Serveer je tapenade met geroosterd brood
Don'ts
- Voeg niet teveel olijfolie toe, dat gaat ten koste van de kwaliteit van de tapenade
- Voeg geen extra zout toe, dat is dankzij de ansjovis niet nodig