Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Hoe maak ik ruzie met mijn partner
5

Hoe maak ik ruzie met mijn partner

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Zelfs in de beste relaties komt het voor: ruzie. En voor je het weet, gooi je er alle frustraties en irritaties van de afgelopen tijd uit, terwijl je partner ook van zijn of haar hart geen moordkuil maakt. Het einde van je relatie? Welnee! Je kunt ook gezond ruzie maken. Hoe je dat doet, lees je in deze Hoedoe.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Je partner
  • Een onderwerp om over te ruziën
  • De wil om er samen uit te komen

Stappen

  1. Maak ruzie over één onderwerp tegelijk

    Veel ruzies gaan in eerste instantie over onbenullige of kleine dingen. Helaas is de verleiding groot om dan meteen alle opgekropte frustraties en irritaties maar even mee te nemen, waardoor dat kleine meningsverschil uitgroeit tot een uren durende strijd.

    Weersta die verleiding en beperk je tot één onderwerp. Dat maakt jullie ruzie overzichtelijker en daardoor wordt het ook gemakkelijker om samen tot een oplossing te komen.

    Natuurlijk is het sowieso beter om je gevoelens niet al te lang op te kroppen. Als iets je dwarszit, probeer het dan altijd direct aan te kaarten en uit te praten, dat voorkomt nare scènes in de toekomst!

  2. Speel het eerlijk

    Huilbuien, dreigementen dat je weg zult gaan of roepen dat jullie maar beter uit elkaar kunnen gaan zijn allemaal vormen van emotionele chantage.

    Hoe emotioneel een ruzie ook is, chantage is nooit een goede oplossing. Het is een manier om je zin te krijgen door je partner bang of bezorgd te maken. Eerlijk is anders!

    Vergiet dus alleen tranen als je echt verdriet of pijn voelt, niet van woede. Zeg ook alleen dingen waarvan je zeker weet dat je ze meent. En besef dat wanneer je harde uitspraken doet de afstand tussen jullie alleen maar groter wordt!

  3. Laat je partner in zijn/haar waarde

    In het vuur van de strijd kan het voorkomen dat je er iets uitgooit dat de ander kwetst, alleen maar omdat je op dat moment een "overwinning" wilt behalen. Je wilt dat hij of zij zich rot voelt, en dus neem je je toevlucht tot een vernederende, kwetsende uitspraak die niet of nauwelijks met jullie ruzie te maken heeft.

    Hier kan het oude trucje om eerst even tot tien te tellen goed van pas komen. Want realiseer je wel dat zodra jij een kwetsende uitspraak doet, je die niet meer ongedaan kunt maken. Je loopt dan de kans dat je partner zich zo gekwetst voelt dat je heel wat moet doen om dat weer goed te maken, als het al goed komt.

  4. Blijf communiceren

    De gouden regel bij het ruzie maken. Ruzie kan namelijk heel gezond zijn voor je relatie en het kan jullie dichter bij elkaar brengen. Maar dan moet je wel begrip voor elkaars standpunten kunnen opbrengen. Dat kan alleen als je met elkaar communiceert.

    Communiceren houdt in dat je duidelijk zegt wat je denkt, voelt en wilt. Maar communicatie is tweerichtingsverkeer, dus laat de ander ook de ruimte om te zeggen wat hij of zij op het hart heeft. En het belangrijkste: luister naar elkaar. Niet alleen de inhoud is daarbij belangrijk, luister ook "tussen de regels door". Dan pas kom je echt te weten wat hij of zij wil zeggen.

    Kijk dus naar lichaamstaal, luister naar de toon waarop je partner iets zegt en de manier waarop hij of zij je aankijkt (of juist niet). Laat ook merken dat je luistert, en vraag om opheldering als iets niet duidelijk is. Uiteraard let je ook bij alles wat jij zegt op dat het overkomt zoals je bedoelt!

    Schreeuwen en met de deuren slaan is ook een vorm van communicatie, maar geen erg constructieve. Probeer dus ook allebei om rustig en duidelijk te praten en breek de ruzie niet halverwege af door gefrustreerd weg te lopen. Dan geef je namelijk niet het signaal dat je samen een oplossing wilt zoeken, terwijl dat nu juist wel de boodschap is die je wilt overbrengen!

  5. Accepteer elkaar zoals jullie zijn

    Nog zo'n gouden tip. Houd in je achterhoofd dat niemand perfect is. Van jezelf weet je dat waarschijnlijk wel, dus waarom zou je partner dan niet zijn of haar foutjes en onhebbelijkheden mogen hebben?

    Elkaar proberen te veranderen werkt averechts in een relatie en het heeft dan ook geen zin om ruzie te maken over dingen waarvan je weet dat ze bij je partner horen. Probeer die dingen dus te accepteren en van je af te laten glijden.

    Zijn er dingen die je echt onoverkomelijk vindt of waar je ongelukkig van wordt, dan kun je beter je relatie heroverwegen. Overwint je liefde dan toch je twijfels, dan weet je bij toekomstige ruzies in elk geval dat je er bewust voor gekozen hebt om van je partner te houden zoals hij of zij is.

  6. Redeneer vanuit jezelf

    Hoe geïrriteerd je ook bent door iets wat de ander gedaan of gezegd heeft, verlies je niet in het maken van verwijten en het uiten van beschuldigingen. De kans is dan groot dat je partner niet begrijpt wat je bedoelt, of alleen maar sterker op zijn of haar standpunt blijft staan. Terwijl je wilt bereiken dat hij of zij jouw standpunt begrijpt en daar in het vervolg rekening mee houdt.

    Een voorbeeld: je partner vergeet constant dingen die voor jou belangrijk zijn. Als hij of zij voor de zoveelste keer te laat komt voor een afspraak omdat hij of zij over moest werken, roep dan niet: "Jij komt altijd te laat!" Je partner zal zich dan gaan verdedigen door voorbeelden te noemen van de keren dat hij of zij wel op tijd was (of de keren dat juist jij te laat was), waarop jij dan weer reageert met tegenvoorbeelden.

    Een constructievere manier om dit meningsverschil te overbruggen is door te zeggen: "Deze afspraken zijn voor mij erg belangrijk en ik krijg nu het gevoel dat jij je werk belangrijker vindt."

    Zo is het voor jullie allebei veel makkelijker om begrip voor elkaar op te brengen. En daardoor wordt het weer gemakkelijker om van beide kanten wat water bij de wijn te doen. In dit voorbeeld kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat jij van tevoren aangeeft dat iets heel belangrijk voor je is, dat jullie er beiden alles aan zullen doen om op tijd te komen en even te bellen als dat echt niet lukt.

  7. Kies een geschikte plek

    Waarom vinden vredesonderhandelingen meestal plaats op neutraal terrein? En waarom werd er voor een duel tussen twee ridders of cowboys vroeger altijd van tevoren een plaats en een tijd gekozen? Simpel: om de emoties onder controle te houden.

    Aan elke plek in jullie huis zijn gevoelens en emoties verbonden, maar het ene vertrek leent zich beter voor een ruzie dan het andere. De slaapkamer is geen geschikte plek voor discussies en meningsverschillen, omdat het ook de plek is waar jullie intiem met elkaar zijn.

    Echt neutraal terrein is in je eigen huis natuurlijk moeilijk te vinden, maar kies in elk geval een kamer waar jullie ongestoord kunnen praten. Ga dus naar de woonkamer of de keuken, ook al begint de ruzie ergens anders.

    Maar kies niet elke keer dezelfde plek om te ruziën, want op den duur ga je dat dan als jullie "ruzieplek" zien, en dat is uiteraard niet bevorderlijk voor de sfeer in dat deel van je huis!

  8. Houd ruzies privé

    Ruzies zijn iets tussen je partner en jou. Dat betekent dus in het verlengde van de vorige stap dat niet de hele buurt ervan hoeft mee te genieten. Maar als je rustig en duidelijk communiceert en de ruzie vanuit de tuin naar de woonkamer verplaatst, zou dat geen probleem moeten zijn.

    Maar het betekent ook dat je niet je voltallige familie en vriendenkring erbij hoeft te betrekken. Hebben jullie ruzie of ruzie gehad, ook al is het nog zo lang geleden, houd dat dan voor jezelf.

    Ga dus niet je moeder of beste vriend om hun mening vragen, daar hebben jullie allebei niets aan omdat alleen jullie zelf het probleem kunnen oplossen. Je partner kan bovendien het idee krijgen dat "iedereen tegen hem/haar is". Bij ruzies die alweer bijgelegd zijn, heeft het ook geen zin om de discussiepunten weer op te rakelen. Wat geweest is, is tenslotte geweest!

  9. Maak het goed!

    Ruzie is af en toe noodzakelijk om de lucht te klaren en dichter naar elkaar toe te groeien. Maar als alles eenmaal uitgepraat is, is het ook belangrijk om elkaar te laten zien dat het ook echt goed zit tussen jullie. Geef een positief vervolg aan jullie strijd, zodat jullie allebei de volgende keer weten dat het heus wel weer goed komt.

    Goedmaken kan op allerlei manieren: ga lekker uit eten, koop een kleinigheidje voor elkaar, kijk samen naar een goede film, geef elkaar een lekkere massage, doe aan goedmaak-seks of onderneem samen iets anders wat jullie allebei leuk vinden. Kortom: laat elkaar merken dat jullie liefde voor elkaar heeft overwonnen!

Do's

  • Proberen rustig te blijven
  • Compromissen sluiten
  • Naar elkaar luisteren
  • Signalen blijven geven dat je nog steeds van de ander houdt

Don'ts

  • De ruzie halverwege afbreken
  • Naar bed of de deur uit gaan terwijl jullie het nog niet bijgelegd hebben

Meer uitleg

Het is simpel

door Badr Youyou op 13-11-2010 06:18
Ruzie ontstaat doordat de ene met de vinger wijst naar de ander. Jij dit en jij dat... jij hebt.. en jij was.. jij bent... enz. Wil je dat de ruzie niet escaleert dan moet je ipv te wijzen naar de fouten van de ander, beter vertellen wat zijn/ haar handeling met je heeft gedaan. Druk je gevoelens uit door bijvoorbeeld te zeggen: ik voel me gekwetst, ik ben teleurgesteld in je enz... op deze manier voelt je partner zich niet direct aangevallen of aangetast in zijn persoonlijkheid. In dit geval is de kans groot dat hij/zij op de inhoud gaat door een open vraag te stellen ipv terug naar jou te verwijzen.