Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Erfenis » Hoe kan ik iemand onterven
4

Hoe kan ik iemand onterven

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Wie erft jouw bezittingen na jouw overlijden? In een testament of codicil kun je dat zelf regelen. Heb je niet zo’n document, dan gelden er wettelijke regels voor de verdeling van je nalatenschap. En dan gaat jouw nalatenschap misschien naar bepaalde mensen van wie je liever niet hebt dat ze jouw bezit in handen krijgen. Tenzij je ze onterft.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Erfgenamen
 • Notaris

Stappen

 1. Stel een testament op

  Als je geen testament hebt gemaakt, treden op het moment dat jij overlijdt de wettelijke regels in werking. In die regels staat dat alleen bloedverwanten en de echtgenoot of echtgenote rechtmatige erfgenamen zijn. De langstlevende echtgenoot krijgt automatisch alles. Pas als hij/zij overlijdt, komen de eventuele kinderen en andere bloedverwanten aan de beurt.

  Wil je dus een andere verdeling, dan moet je een testament maken waarin je de personen in kwestie onterft. Dat kan alleen via de notaris, die je ook uitgebreid advies kan geven over alles wat met (ont)erven te maken heeft.

 2. Houd rekening met de legitieme portie

  Iemand via een testament onterven betekent niet dat diegene helemaal niets krijgt. Kinderen hebben namelijk recht op de legitieme portie, ook wel wettelijk erfdeel genoemd. Het bestaat uit de helft van wat ze geërfd zouden hebben als je geen testament zou hebben gehad. Ze moeten dit erfdeel wel binnen vijf jaar na jouw overlijden opeisen, anders vervalt hun recht. De legitieme portie kan alleen uit geld bestaan, onterfde kinderen kunnen dus geen aanspraak maken op de spullen die deel uitmaken van je nalatenschap.

  Echtgenoten en andere bloedverwanten hebben geen recht op een legitieme portie. Als je die mensen onterft, krijgen ze dus ook daadwerkelijk helemaal niets.

 3. Pas je testament indien nodig aan

  Om er zeker van te zijn dat de juiste mensen erven, is het zaak om je testament altijd zo actueel mogelijk te houden. Situaties kunnen immers veranderen, en ook wetten en regels kunnen worden aangepast. Neem dus eens in de vijf of tien jaar je testament door en kijk of er iets moet worden veranderd.

Do's

 • Advies inwinnen bij een notaris. Die kan je precies uitleggen wat de regels zijn en waar je allemaal op moet letten.

Don'ts

 • Al je geld via je testament aan anderen nalaten, omdat je denkt dat er dan niets overblijft voor je onterfde kinderen. Zij houden namelijk altijd recht op hun wettelijk erfdeel en kunnen dat ook van de andere begunstigden terugvorderen.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!