
Hoe kan ik iemand onterven
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Erfgenamen
- Notaris
Stappen
-
Stel een testament op
Als je geen testament hebt gemaakt, treden op het moment dat jij overlijdt de wettelijke regels in werking. In die regels staat dat alleen bloedverwanten en de echtgenoot of echtgenote rechtmatige erfgenamen zijn. De langstlevende echtgenoot krijgt automatisch alles. Pas als hij/zij overlijdt, komen de eventuele kinderen en andere bloedverwanten aan de beurt.
Wil je dus een andere verdeling, dan moet je een testament maken waarin je de personen in kwestie onterft. Dat kan alleen via de notaris, die je ook uitgebreid advies kan geven over alles wat met (ont)erven te maken heeft.
-
Houd rekening met de legitieme portie
Iemand via een testament onterven betekent niet dat diegene helemaal niets krijgt. Kinderen hebben namelijk recht op de legitieme portie, ook wel wettelijk erfdeel genoemd. Het bestaat uit de helft van wat ze geërfd zouden hebben als je geen testament zou hebben gehad. Ze moeten dit erfdeel wel binnen vijf jaar na jouw overlijden opeisen, anders vervalt hun recht. De legitieme portie kan alleen uit geld bestaan, onterfde kinderen kunnen dus geen aanspraak maken op de spullen die deel uitmaken van je nalatenschap.
Echtgenoten en andere bloedverwanten hebben geen recht op een legitieme portie. Als je die mensen onterft, krijgen ze dus ook daadwerkelijk helemaal niets.
-
Pas je testament indien nodig aan
Om er zeker van te zijn dat de juiste mensen erven, is het zaak om je testament altijd zo actueel mogelijk te houden. Situaties kunnen immers veranderen, en ook wetten en regels kunnen worden aangepast. Neem dus eens in de vijf of tien jaar je testament door en kijk of er iets moet worden veranderd.
Do's
- Advies inwinnen bij een notaris. Die kan je precies uitleggen wat de regels zijn en waar je allemaal op moet letten.
Don'ts
- Al je geld via je testament aan anderen nalaten, omdat je denkt dat er dan niets overblijft voor je onterfde kinderen. Zij houden namelijk altijd recht op hun wettelijk erfdeel en kunnen dat ook van de andere begunstigden terugvorderen.