Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hoe kan ik echt zilver kopen

Hoe kan ik echt zilver kopen

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Is die ring gemaakt van echt zilver, is ‘ie verzilverd of gewoon nep? Met het blote oog kun je het verschil niet zien: alles glimt net zo hard. Met deze trucjes kun je er toch achter komen of je te maken hebt met echt zilver of met nepglimmers.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • Magneet
 • Franse mosterd
 • Lucifers
 • Testsetje

Stappen

 1. Ken het verschil tussen zilver en zilver

  Zilveren sieraden en voorwerpen zijn altijd gemaakt van een legering, omdat puur zilver te teer is. Sterlingzilver is de hoogste kwaliteit zilver en bevat ten minste 92,5 procent puur zilver. Daarnaast zit er meestal koper in. Sterlingzilver heet ook wel ‘eerste gehalte zilver’. Je ziet dan het teken ‘925’ (van 925 duizendsten) op het voorwerp. Het tweede gehalte zilver is ‘825’, het derde ‘800’. 

  Verzilverde objecten hebben alleen een dun laagje zilver, meestal aangebracht met een methode die galvanotechniek heet.  

 2. Kijk naar het keurteken

  Nederland is een van de weinige landen waar een keuringsplicht geldt voor goud en zilver. Elk zilveren sier- en gebruiksobject dat wordt geïmporteerd of vervaardigd moet worden gekeurd in een waarborgkantoor en krijgt dan een keurteken. Op grote voorwerpen vind je naast het keurteken ook een kantoorteken en een jaarletter, die aangeven waar en wanneer het voorwerp is gekeurd. Voor kleine objecten heb je misschien wel een vergrootglas nodig om het te zien. Ga niet af op het keurmerk alleen, bij imitatievoorwerpen kan ook het keurmerk zijn nagemaakt.

 3. Doe de magneettest

  Zilver, goud en platina zijn niet magnetisch. Als je er een magneet bij houdt, gebeurt er niets. Als de magneet (een klein beetje) blijft plakken: nep.

 4. Pak het object op

  Echt zilver is niet erg zwaar en niet erg licht. Vergelijk het gewicht met een soortgelijk object waarvan je zeker weet dat het gemaakt is van Sterlingzilver.

 5. Poets het object op

  Zilver oxideert door contact met de lucht. Als je het object oppoetst met een zacht doekje gaat het weer glimmen en blijft er een zwarte plek op het doekje achter. Bij objecten van roestvrijstaal gebeurt dit niet. 

 6. Bekijk het object goed

  Als een voorwerp is verzilverd, kun je vaak plekjes ontdekken waar het laagje zilver afgesleten is. Het verschil tussen de onderlaag en het zilverlaagje is goed te zien. Deze test kun je vooral met wat oudere objecten doen.

 7. Doe de mosterdtest

  Gewone gele Franse mosterd blijkt een goed middel om echt zilver te testen. Warm de mosterd op en doe een druppeltje op het object. Het zwavelige bestanddeel zal in het geval van een echt zilveren object een zwart vlekje (zilversulfide) opleveren. Dit kun je met een beetje azijn weer makkelijk wegpoetsen.

 8. Doe de lucifertest

  Op dezelfde manier kun je met lucifers kijken of je met echt zilver te maken hebt (doe dit natuurlijk niet midden in een winkel). Wrijf eerst met een lucifer tegen het object. Ontsteek het dan met een andere lucifer. Heb je te maken met puur zilver, dan krijg je opnieuw een zwarte plek op het voorwerp.

 9. Test het object

  Koop op het internet een testsetje (zie ook de hoedoe ‘hoe kan ik echt goud kopen’). Doe handschoenen aan en zet een beschermende bril op. Doe een minuscuul druppeltje salpeterzuur op het object. Is het object verzilverd, dan zal het groen uitslaan. Bij echt zilver krijg je een crèmekleurig plekje. Wil je zeker weten dat je het object niet beschadigt, laat deze test dan bij een gecertificeerde juwelier doen. 

Do's

 • Doe verschillende testjes om zeker te zijn van je zaak.

Don'ts

 • Ga niet af op keurtekens alleen, die kunnen ook zijn nagemaakt.
 • Ga niet zelf testen als je het niet aandurft. Je kunt het object blijvend beschadigen.

Bron

Helium

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!