Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Schulden » Hoe krijg ik hulp bij het aflossen van schulden

Hoe krijg ik hulp bij het aflossen van schulden

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Schulden kunnen zwaar op je drukken en hoewel het moeilijk kan zijn om de situatie onder ogen te zien of deze zelfs met anderen te delen, is dat vaak wel de beste manier om er vanaf te komen. Als je eenmaal besloten hebt dat je uit de schulden wilt komen, kun je hier op verschillende manieren hulp bij krijgen. Wij hebben een aantal effectieve methodes voor je op een rijtje gezet. Probeer ze allemaal, of begin met een aantal.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Overzicht
  • Eerlijkheid
  • Alle informatie over je schulden

Stappen

  1. Zorg voor overzicht

    Als je hulp wilt krijgen met het aflossen van je schulden, is het belangrijk dat er overzicht is. Dit overzicht kun je zelf maken in bijvoorbeeld een Excel-document, waarin je alle openstaande schulden, de rentepercentages en de periodieke betaling opneemt. Lukt dat niet, verzamel dan gewoon al je papieren in een map of een doos. Zolang je alles maar bij elkaar hebt, dat is het belangrijkst.

  2. Deel je geheim met je omgeving

    De kans is groot dat je je schulden verborgen hebt gehouden voor de mensen in je naaste omgeving. Logisch, want dat zijn de mensen voor wie je niet 'af' wilt gaan. Toch is het belangrijk dat juist zij weten hoe het er financieel voor staat. Dan kunnen ze er namelijk ook rekening mee houden, dat jij bijvoorbeeld niet zomaar een dagje uit kunt, of op vakantie kunt.

    Roep iedereen met wie je het wilt delen, denk bijvoorbeeld aan je ouders, beste vrienden en eventueel je broers of zussen, bij elkaar en leg ze kort de situatie uit. Geef aan dat je open wilt zijn over je situatie, dat je schulden hebt en dat je die af wilt gaan lossen. Vertel dat je daarvoor hulp zoekt en dat het kan zijn dat je in de komende tijd dus bepaalde keuzes moet maken. Zo hoef je geen hulp van hen te vragen, maar verlang je alleen steun en begrip.

    Probeer niet te veel in detail te treden. Geef aan dat als ze er een keer persoonlijk met je over willen praten, dat je daarvoor open staat. Zo voorkom je dat het gesprek zich gaat focussen op waardoor je in de schulden terecht gekomen bent en blijft het gericht op de kern van de zaak: je hebt schulden en je zoekt hulp om die af te betalen.

  3. Begin een weblog

    Als je schulden delen met je naaste omgeving nog een stap te ver is, begin dan met het delen van je schulden met wildvreemden. Begin een weblog om (anoniem) over je schulden - en je aflosplan! - te praten. Ook als je je voornemen wel met je omgeving hebt gedeeld is dit een goed idee. Je plannen met anderen delen voelt als een stok achter de deur, waardoor je ook in lastige periodes makkelijker door gaat. Bovendien weten veel mensen meer dan één en kun je via je blog veel tips krijgen en misschien zelfs andere mensen ook weer steunen.

    Leuke bijkomstigheid is dat je je blog kunt voorzien van advertenties, waardoor je wat extra geld verdient om je schulden af te lossen.

  4. Zoek een SchuldHulpMaatje

    Hoewel het altijd mogelijk is om alles op eigen kracht te doen, kan het ook fijn als iemand je door het woud van regels, moeilijkheden, problemen, haken en ogen leidt. Een SchuldHulpMaatje kan zo iemand zijn. Meld je aan via de organisatie en informeer of het mogelijk is om aan een SchuldHulpMaatje gekoppeld te worden.

    Een SchuldHulpMaatje is iemand die met jou aan de slag gaat om al je zaken weer op orde te krijgen. Je moet zelf veel van het werk doen, maar je maatje neemt ook veel van je over. SchuldHulpMaatjes zijn vrijwilligers die een korte opleiding volgen over het helpen van mensen met schulden. Lukt het op korte termijn niet om je aan een Maatje te koppelen, dan kun je via de organisatie ook tips krijgen om eerst zelf actie te ondernemen.

  5. Sein de bank in

    Heb je hypotheekschulden? Sein dan de bank in. Soms is het mogelijk om tijdelijk een rentestop te krijgen. Je hoeft dan gedurende een bepaalde periode geen rente te betalen. Dit doet de bank alleen in uitzonderlijke gevallen, dus vestig je hoop er niet te veel op. Je kunt ook kijken of er een afbetalingsregeling te treffen is voor de achterstand, zodat je je daar veel minder zorgen over hoeft te maken.

  6. Doe mee aan een tv-programma

    Een op de zes Nederlandse huishoudens zit in de schulden. De hypotheekschuld is dan niet meegerekend. Doordat het hebben van schuld steeds meer leeft, verschijnen er ook regelmatig tv-programma's die hulp bieden om uit de schulden te komen.

    Het voordeel van hulp van zo'n programma is dat er - voor jou gratis - allerlei experts worden ingeschakeld en dat je hulp krijgt bij het vinden van een (extra) baan. Het nadeel is dat je in principe voor heel Nederland met de billen bloot moet. Bovendien wordt verwacht dat je je aan de regels houdt en zul je dus bijvoorbeeld moeten stoppen met roken als dat te veel kost.

  7. Schakel een budgetcoach in

    Veel schulden ontstaan door het niet houden aan een budget. Om af te lossen, moet je juist extra goed op je budget letten, omdat je niet alleen je rekeningen moet kunnen blijven betalen, maar er ook ruimte moet komen om af te lossen. Als je zelf niet weet waar je moet beginnen, kun je een budgetcoach inschakelen. Hulp van een budgetcoach is vaak niet gratis, wel zijn er afspraken te maken over 'pakketten'. Ook is dergelijke coaching soms te regelen via de werkgever. Dat zou wel betekenen dat je je werkgever ook in moet lichten over je situatie.

  8. Bezoek het schuldhulpbureau in je gemeente

    Ook gemeentes bieden hulp bij het aflossen van schulden. Zij kunnen je in de juiste richting wijzen of in contact brengen met mensen die meer voor je kunnen betekenen. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid op bezoek gaat, zodat er direct spijkers met koppen geslagen kunnen worden.

  9. Meld je aan voor de schuldsanering

    Als je schulden zo groot zijn dat je ze niet meer af kunt lossen, ook niet met de hierboven beschreven hulp, dan kan het zijn dat er niets anders meer op zit dan je aan te melden voor de schuldsanering. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking; je moet aan strenge eisen voldoen. Gebruik dit alleen als laatste redmiddel en realiseer je goed dat dit veel impact op je leven gaat hebben: je krijgt uiteindelijk wel een schone lei, maar daarvoor moet je wel 3 jaar leven van €70 per week en ben je voor alles afhankelijk van je bewindvoerder, die alle zaken voor jou moet regelen. Dat kan erg zwaar zijn.

Do's

  • Wees eerlijk, ook tegen jezelf. Realiseer je dat je mogelijk je gedrag moet aanpassen, om ervoor te zorgen dat je nu andere (betere!) resultaten krijgt dan in het verleden
  • Wees open over je schulden, als je geen energie meer hoeft te steken in het vermijden van het onderwerp of het bedenken van excuses om ergens onderuit te komen, kun je die mooi ergens anders voor gebruiken

Don'ts

  • Steek je kop niet langer in het zand. Problemen zijn er om opgelost te worden

Bron

Meer uitleg