Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Sparen » Hoe maak ik van sparen een sport

Hoe maak ik van sparen een sport

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik van sparen een sport
Sparen is voor de één een gewoonte, voor de ander een onmogelijke taak. Tenminste, zo lijkt het. Met de juiste motivatie, tips en handvaten kan echter iedereen sparen. Maak van sparen een sport!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Discipline
 • Relativeringsvermogen
 • Creativiteit
 • Agenda

Stappen

 1. Pay Yourself First

  Spaar jij ook alleen maar als je wat over hebt aan het einde van de maand? Niet handig. Je bent namelijk al snel geneigd om uit te geven wat er op je rekening staat. Is dit veel, dan geef je veel uit. Als je maar weinig op je rekening hebt staan, dan ben je ineens veel zuiniger. Vanaf nu volg je het principe van financieel expert David Bach: betaal jezelf eerst. Zet 10% van al je inkomsten direct opzij. Stort dit op een speciale bankrekening waar je niet zomaar bij kunt. Tien procent lijkt veel, maar je zult zien dat je na een aantal maanden oefenen dit percentage zelfs wel omhoog kunt schroeven.

 2. Verander je denkpatroon

  De weg naar een gezond spaarsaldo vraagt om een verandering in je denkpatroon. Spaar niet van wat je over hebt, maar leef juist van wat je over hebt. Pak zodra je salaris binnen is je agenda bij de hand en tel op welke uitgaven je vóór je volgende salarisbetaling moet doen. Houd hierin rekening met onder andere brandstof, verjaardagen en je telefoonrekening. Tel hier vervolgens een marge van ongeveer 10% bij op en gebruik dit als je leefgeld. Maak het overige geld direct over naar je spaarrekening. Ga nu de uitdaging aan om met je leefgeld rond te komen! Als je nog leningen of schulden open hebt staan gebruik je je spaargeld eerst om die af te lossen.

 3. Sluit je spaarrekeningen over

  Nu je meer aan het sparen bent, groeit je spaarsaldo hard. Het loont de moeite om je spaarrekeningen over te sluiten als je ergens anders een hogere rente kunt krijgen. Vergelijk de spaarrentes met elkaar en sluit je rekening in ieder geval over als er meer dan een half procent gewonnen kan worden.

 4. Ban onnodige geldvreters

  Verzekeringen waar je niets aan hebt, abonnementen waar je toch niets mee doet, of een uitgebreide belbundel die je nooit opkrijgt: het zijn allemaal vormen van ballast waar je prima zonder komt. Deze geldvreters verdwijnen al snel na aanschaf naar de achtergrond en blijven zo soms jaren profiteren van jouw zuurverdiende geld. Weg ermee! Noteer in je agenda wanneer je je abonnementen op kunt zeggen. Zo voorkom je dat je weer een half jaar of een jaar aan een abonnement vast zit!

 5. Koop alleen wat je nodig hebt

  Besparen en sparen gaan hand in hand. Als je regelmatig zwicht voor impulsaankopen, dan moet je hier even extra opletten: koop alleen wat je nodig hebt. Als je je afvraagt wát je dan nodig hebt: niet zo veel. Je kunt best zonder die dure trui en je hoeft ook niet elke keer de auto te pakken als je een kleine boodschap moet doen. Stel jezelf bij iedere  gelegenheid waar je geld uit wilt geven de vraag: “Heb ik dit nodig?” Als het antwoord ‘nee’ is, loop je door. Is het antwoord een twijfelachtig ‘ja’, dan loop je ook door en slaap je er nog een nachtje over. Grote kans dat je het dan toch niet eens zo dringend meer nodig hebt! Dit geldt uiteraard niet voor een brood, maar wél voor die ene broek!

 6. Consuminder!

  Spaar extra door zo min mogelijk uit te geven. Kijk op welke gebieden jij kunt consuminderen. Ben je niet bekend met consuminderen? Lees dan de hoedoe ‘Hoe begin ik met consuminderen’.

 7. Motiveer jezelf

  De sleutel tot succes is in dit geval motivatie: zolang je gemotiveerd bent, blijf je doorgaan. Zoek naar dingen waarmee je jezelf kunt motiveren. Vind je het prettig om veel geld op de bank te hebben, of vind je het juist fijn dat je huis wat overzichtelijker is omdat je minder spullen mee naar huis sleept? Sta stil bij jouw grootste voordeel en haal hier motivatie uit!

 8. Blijf je systeem updaten

  Je hebt nu een succesvolle methode om continu te sparen. Blijf echter niet stil zitten, maar update je systeem regelmatig. Kijk of er nieuwe mogelijkheden zijn om te besparen en verhoog af en toe je spaarbedrag wat extra. Probeer regelmatig je spaardoelen te vergroten. Wees creatief en geniet van wat je bereikt. Kortom, maak van het sparen een sport!

Do's

 • Spaar automatisch
 • Lees veel over sparen en besparen

Don'ts

 • Wacht niet met sparen tot het einde van de maand
 • Laat je niet ontmoedigen

Bron

David Back, The Automatic Millionaire: A Powerful One-Step Plan to Live and Finish Rich: het principe van Pay Yourself First uitgelegd.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!