Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Sparen » Hoe zet ik mijn spaarrekening over naar de bank met de hoogste spaarrente

Hoe zet ik mijn spaarrekening over naar de bank met de hoogste spaarrente

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volk. Dat dit ook echt zo is, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS): de spaartegoeden van Nederlanders zijn in de periode eind 2003 tot eind 2007 gestegen van 185.094 miljoen euro naar 237.131 miljoen euro. Kortom, Nederlanders sparen steeds meer. Als jij ook spaart, dan loont het om eens verder te kijken naar een bank met een hoge spaarrente.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Rekenmachine
 • Vergelijkingssite
 • Kopie identiteitsbewijs
 • Inschrijfformulieren
 • Tegenrekening
 • Gezond verstand

Stappen

 1. Bereken je voordeel

  Een spaarrekening openen of oversluiten naar een andere bank lijkt een heel gedoe; je moet dus weten waar je het voor doet. Bereken wat het overstappen jou op kan leveren! Op je bankafschrift of je inlogscherm van Internetbankieren kun je zien welke rente je op dit moment krijgt. In veel gevallen zal dit tussen de 1% en 3% zijn. Via vergelijkingssites, bijvoorbeeld Mister Money of Independer, kun je zien welke spaarrente je kunt halen.

  Op dit moment ligt de maximaal haalbare spaarrente voor een gratis spaarrekening zonder specifieke voorwaarden rond de 4,5%. Als je €1000,- spaargeld hebt, levert het verplaatsen van je geld je dus minimaal 1,5% van €1000,- = €15,- meer rente op! Dat is snel verdiend! Door je voordeel te berekenen zie je dat die paar procent juist wél uitmaakt en dat het de moeite waard is om goed te kijken waar je een spaarrekening opent. 

 2. Kies de juiste bank

  Kies niet zomaar een bank uit, maar lees ervaringen van anderen op Internet. Kijk ook of de bewuste bank – indien dit voor jou van belang is – Internetbankieren aanbiedt. Lees daarnaast goed de voorwaarden: er zijn banken die bepaalde voorwaarden stellen die voor jou niet praktisch zijn.

  Zoek een bank die niet met bonusrente werkt: als je door onvoorziene omstandigheden geld van je spaarrekening moet halen, ben je vaak je bonusrente kwijt en blijft er een lage basisrente van meestal 1% over. Kijk altijd of een bank een vergunning van De Nederlandsche Bank heeft en onder de depositogarantieregeling valt, alleen dan krijg je in ieder geval 100% van je spaargeld tot €20.000,- terug als de bank failliet gaat.

 3. Verplaatsen of nieuw openen?

  Als je niet al je bankzaken wilt verplaatsen, dan kun je net zo goed bij een andere bank een nieuwe spaarrekening openen naast je huidige rekeningen. Je betaalt vaak niets extra’s voor een spaarrekening, dus die kun je gewoon ongebruikt open laten staan. Dit is de snelste methode om gebruik te kunnen maken van je nieuwe rekening; je hoeft immers niet te wachten tot je oude rekening is afgesloten. Wil je wel al je bankzaken bij je nieuwe bank kwijt, dan kun je gebruik maken van de overstapservice.

 4. Overstapservice

  Als je al je bankzaken wilt verhuizen neem je contact op met de overstapservice van je nieuwe bank, zij helpen je met het oversluiten van je betaalrekening en zorgen ervoor dat je betalingsverkeer gedurende dertien maanden probleemloos door kan lopen. Zelf moet je vaak ook nog een aantal dingen regelen, waaronder het aanvragen van nieuwe passen, creditcards en internetbankieren. Ook zorg je er zelf voor dat overal je nieuwe bankrekeningnummer bekend is.

 5. Een nieuwe rekening openen

  Een nieuwe spaarrekening aanvragen kan in de meeste gevallen via Internet. Ga naar de website van de bank van jouw keuze en kies de rekening aan die jou het meest aanstaat. Vaak zijn rentes van deposito’s hoger, dan moet je echter wel je geld voor enige tijd vastzetten. Afhankelijk van de bank kun je inschrijfformulieren aanvragen of direct invullen, uitprinten, ondertekenen en versturen. Bij het afsluiten van een nieuwe spaarrekening moet je altijd een tegenrekening opgeven;  de rekening waarnaar het geld wordt overgeboekt als je geld wilt opnemen. Dit mag geen spaarrekening bij een andere bank zijn.

 6. Vul de formulieren in en stuur ze op

  Of je de formulieren direct kunt downloaden of per post toegestuurd krijgt: je moet ze altijd zelf ondertekenen en met een kopie van je legitimatiebewijs terugsturen. Vervolgens wordt er een rekening voor je aangemaakt en krijg je je bankrekeningnummer (en eventuele inloggegevens voor Internetbankieren) per post thuisgestuurd. Dit proces zal in de meeste gevallen tot twee weken tijd in beslag nemen. Als je je papieren binnen hebt, dan kun je direct gebruik maken van de rekening!

Do's

 • Gebruik je gezonde verstand en lees ook de kleine lettertjes!

Don'ts

 • Sluit geen rekening af waar je voor moet betalen: er zijn genoeg betrouwbare opties die gratis zijn.
 • Blijf niet uit gemakzucht bij je oude bank hangen, je bent zo weer aan je nieuwe bank gewend.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!